• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernji list

15.05.2015

10:09

MESIĆ: Ne bi me čudilo da sada u Hrvatskoj rehabilituju Pavelića!

Politika

MESIĆ: Ne bi me čudilo da sada u Hrvatskoj rehabilituju Pavelića!

Podeli vest

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je da je Josip Broz Tito bio najveća ličnost koju su Hrvati imali u svojoj istoriji i da ga posle rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića ne bi čudilo da u Hrvatskoj rehailituju poglavnika NDH Antu Pavelića

- Sada četnici za Tita govore da je ustaša. Ustaše za Tita govore da je bio masovni ubica. Na osnovu čega? Na osnovu nekoga iz Argentine kome je neko ko je pobegao iz Jugoslavije posao tako. Tito je najveća ličnost koju su Hrvati imali u svojoj istoriji. Pobedio je u Drugom svetskom ratu, formirao je Jugoslaviju kao federaciju republika i pokrajina - rekao je Mesić.

Prema njegovim rečima, posle rehabilitacije Mihailovića moguća je i rehabilitacija lidera ustaškog pokreta, Anta Pavelića.

- Po demokratskim principima traži se rehabilitacija ljudi koji su prolili hektolitre krvi. Ja se iskreno nadam da taj neko u Hrvatskoj ne postoji, ali da, moguće je - naveo je Mesić uz očekivanje da će se društvo ponovo podeliti, na antifašiste koji su pobedili fašizam i kvislinge koji su stali na stranu fašizma.

Nekadašnji predsednik Hrvatske je rekao da nije saglasan sa odlukom predsednice Hrvatske Kolinde Grabar KItarović da se iz rezidencije na Pantovčaku ukloni Titova bista, jer to nisu učinili njeni prethodnici.

- Ona se distancira od istorijskih činjenica. To je popuštanje nacionalističkoj euforiji za koju ne znamo kako će se završiti - zaključio je Mesić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ocevidac

pre 8 godina

Istorijske činjenice govore drugačije.Sjeti se 1991. šta si radio i govorio?! Smešno je kad iz bivše yu komunisti tj. tzv.komunisti (istinski komunisti i nisu dočekali kraj rata ili ih je bilo malo) imaju isti stav o istorijskim činjenicama. Ante Pavelić i D.Mihajlović su u mnogo čemu različite ličnosti.Tito je pisao istinu o ratu i krio mnoge zločine koje su činili i sami partizani. Period posle rata je bio tek pun krvi i propasti,otimanja i uzimanja.Dokaz je zlato od kraljevine koje je nadeno u Titovom sefu,.....otimačina koja je prisutna i danas od istih. Ovo je put nove istorije i istoričarima treba omogućiti da imaju pristupe svim spisima , otvoriti tajne dosijee koji kriju mnoge tajne,tad ćemo moći za nekih desetak godina sagledavati činjenice koje mogu biti i dokaz ove hrabre odluke Srbije! Pomirenje naroda u Srbiji,to je strah koji mnogi "prijatelji" ili bivša braća ne żele!

nada

pre 8 godina

Stari lukavi lisac! Kada ste vi Hrvati pa osudili Pavelića? Vrlo lukavo pozicioniranje Pavelića, Hitlerovog i Musolinijevog saveznika, pored Mihailovića, Ruzveltovog i Čerčilovog saveznika! Jutros slušam Jevgenija Satanovskog, ruskog stručnjaka, koji govori o Danu pobede i kaže da je Hrvatska vrlo ozbiljno ratovala na istočnom frontu: uspela je da skupi 15 divizija i pošalje u Hitlerovu vojsku protiv Rusije! Zamislite šta bi bilo da su se te divizije borile u Hrvatskoj, protiv Hitlera, kao Jugoslovenska vojska u otadžbini! Hrvati su, čast izuzecima u partizane krenuli posle Staljingrada, i to oprezno, a posle kapitulacije Italije u septembru 1943, masovnije menjaju stranu!

Denis

pre 8 godina

Dobro sna Stipe, da hrvati po tom pitanju ne smeju ni da zucnu malo se zaneo. Boli ih cinjenica da se tamosnje zverstvo krilo iza vestacke simetrije. Uostalom, nije SAD Pavelica odlikovala niti mu je digla spomenik. Stipe, Stipe.

gradjanin

pre 8 godina

Gospodina je Tito odusevio, ali ne i Jugoslavija. Licemjerstvo...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija