• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.12.2016

15:22

SKUPŠTINA! Počela sednica o budžetu za 2017.

Politika

SKUPŠTINA! Počela sednica o budžetu za 2017.

Podeli vest

Skupština Srbije započela je danas sednicu na čijem je dnevnom redu i Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara

Poslanici će pre rasprave o budžetu raspravljati o predlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama i dopunama finansijskog plana PIO fonda za 2016. godinu, kao i predlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama finansijskog plana RFZO za 2016. godinu.

Takođe, na dnevnom redu je i predlog odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama i dopunama finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2016. godinu, kao i davanje saglasnosti na finansijski plan NSZ za 2016. godinu.

Poslanici će razmatrati i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu.

Inače, ukupni rashodi će biti veći za 69,1 milijardu dinara od prihoda, što predstavlja 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Budžet za iduću godinu planiran je na osnovu prognoze da će realni rast BDP-a i 2017. iznositi tri odsto, a inflacija 2,4 procenta.

Vlada je novim budžetom planirala veća sredstva za investicije.

Za plate zaposlenih u javnom sektoru predviđen je iznos od 253,7 milijardi dinara, što je za 0,8 odsto više nego ove godine.

Planirano je uvećanje plata zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, BIA, Ministarstvu odbrane, ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama kulture, kao i zaposlenima u pravosuđu (osim sudija i tužilaca) za 5,0 odsto.

Na veće zarade mogu da računaju i zaposleni u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i učeničkog standarda za 6,0 procenata, zaposleni u ustanovama visokog i višeg obrazovanja i studentskog standarda za 3,0 posto, a prevdijeno je povećanje plata u naučno-istraživačkoj delatnosti - istraživačima i pomoćnom osoblju za 5,0 procenata (osim istraživačima koji imaju radni odnos zasnovan na fakultetu).

Od 1. januara i penzioneri će dobiti uvećane penzije za 1,5 procenata.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sinisa

pre 7 godina

Drago mi je sto ce plate u javnom sektoru biti povecane. Nadam se da ce taj trend da se nastavi i sledece godine. Srbija je konacno krenula pravim putem.

Marko

pre 7 godina

I normalno isfrustrirana opozicija zbog rada nedeljom i bez prenosa, režena je da nasvaki način pokuša da opstruiše usvajanje dnevnog reda za početak sednice skupštine o budžetu za 2017-tu.

Danijela

pre 7 godina

Da nije bilo sprovedenih reformi, ne bi sada ni imali ovakav budzet ..

Pioneer

pre 7 godina

Sjajno! Ovo je dokaz da je Srbija krenula pravim putem i da tako treba i da nastavi. Sledece godine ce biti jos bolje, one tamo, jos bolje. Polako, ali sigurno postajemo lideri u regionu.

bojana

pre 7 godina

Danas Skupstina ima pune ruke posla ,nece biti vremena za nepotrebnim scenama opozicije.

Mirka

pre 7 godina

Verovatno od nespavanja i ludovanja po kafanama, opozicija ne moze da izdrzi zasedanje skupstine, pa hoce odlaganje.

Milos

pre 7 godina

Svi verujemo da ce predlog zakona o budzetu biti usvojen u sto kracem vremenskom roku!

riki

pre 7 godina

Konstruktivan rad je preduslov za efikasno funkcionisanje parlamenta

Viki

pre 7 godina

Novi budzet je za dobrobit svih gradjana. I radnika i penzionera bez razlike...

Vladimir

pre 7 godina

Nadamo se da se penzioneri ovoga puta nece buniti zbog povecanja!

Hamza Šaljić

pre 7 godina

Opozicija po običaju sa svojim nerazumnim predlozima opstruiše rad Skupštine.

Dobrica

pre 7 godina

Dobro je, što se novim budzetom predvidja i povećanje plata i penzija, kao i povećanje izdvajanja za poljoprivredu.

Volim_Srbiju

pre 7 godina

Opozicija na perfidan način opstruiše rad parlamenta. Neće im to vredeti. Postoji strpljenje kod pozicije. podrška Vladi.

profesor

pre 7 godina

Ovaj Parlament je naša realnost, to je Srbija u malom. Samo što ponašanjem opozicije, Srbija ne dobija ništa, a oni od Srbije dobijaju debelu lovu. Sramota.

duka

pre 7 godina

Opozicija nece moci da opovrgne rezultat koji je Vlada postigla. Veliki plus su povecanja plata u javnom sektoru.

Maki

pre 7 godina

Nadam se da ce budzet biti usvojen sto pre i da opozicija nece davati nerealne primedbe.

Zoka

pre 7 godina

BItno je da se budžet usvoji, nadam se da će i sledeće godine biti povišica u javnom sektoru i povećanje penzija.

Dragan

pre 7 godina

Zašto se opozicioni lakrdijaši ne udalje iz sale!?

Petar

pre 7 godina

Ovakav odličan budžet je rezultat vrednog i odgovornog rada.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija