• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić - M. Dobromirović

16.06.2017

20:51

RUSIJA PRAVI ŠPIJUNSKU BAZU U SRBIJI: Suluda teorija američkog specijalca za Balkan Brajana Hojta!

Politika

RUSIJA PRAVI ŠPIJUNSKU BAZU U SRBIJI: Suluda teorija američkog specijalca za Balkan Brajana Hojta!

Podeli vest

Visoki zvaničnik Stejt departmenta traži od Srbije da pripadnicima ruskog humanitarnog centra ne odobri diplomatski status... Amerikanci, navodno, uplašeni za bezbednost svoje baze u Bondstilu

Brajan Hojt Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, optužio je Rusiju i ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina da u Nišu tajno prave špijunsku vojnu bazu!

Visoki funkcioner Stejt departmenta koji važi za "specijalca" za Balkan zatražio je od vlasti u Beogradu da pripadnicima Srpsko-ruskog humanitarnog centra nipošto ne odobri diplomatski status.

Baš se zabrinuo za nas...
Ako dozvoli Rusiji da oformi centar za špijunažu, Srbija će izgubiti kontrolu nad delom teritorije
Brajan Hojt Ji, visoki zvaničnik Stejt departmenta

EM IH GURKAJU, EM IH ZAJEBAVAJU! NATO okačio POGREŠNU ZASTAVU CRNE GORE ispred sedišta Alijanse u Briselu!

On je rekao da se ruski centar u Nišu nalazi isuviše blizu administrativne linije s Kosovom i da tako direktno ugrožava bezbednost američke baze "Bondstil"!?!

Strah od sukoba

Hojt Ji je u senatskom Pododboru za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju naglasio da je od "vitalnog značaja za Vašington da Srbija ide ka EU, iako ima jake kulturološke i istorijske veze sa Rusijom".

- Brine nas takozvani ruski humanitarni centar u Nišu, ne zbog onog što je on sad, nego zbog onoga što bi on mogao da postane. Pogotovo ako Srbija ispuni ono što Rusija traži: specijalni status i imunitet za osoblje tog centra. Iskreno sumnjamo da Rusija namerava da pomogne Balkanu na putu ka EU. Taj centar je u Nišu, blizu granice s Kosovom gde imamo 600 američkih vojnika i još 4.000 NATO vojnika i nikako nije pozitivan pomak - rekao je Hojt Ji i licemerno poručio da je jako važno da Srbija ima kontrolu nad svojom teritorijom.

- Ako Srbija dozvoli Rusiji da u Nišu oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom teritorije. Trend jeste zabrinjavajući, ali je Crna Gora uspela da odupre ruskom uticaju i situacija u Makedoniji se stabilizovala uz američku pomoć i pomoć EU - podvukao je Hojt Ji.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na drugoj strani, kaže za Informer da je došlo vreme da se reši status centra.

Čemu služi centar u Nišu

* Sprečavanje i otklanjanje vanrednih situacija, uključujući gašenje požara
* Pružanje humanitarne pomoći stanovništvu nastradalom u vanrednim situacijama
* Realizacija projekata i programa na teritoriji Srbije, uključujući razminiravanje
* Obuka i povećanje kvalifikacija stručnjaka u oblasti vanrednih situacija
* Testiranje i demonstracija vatrogasno-spasilačkih sredstava i tehnologija

- Još od 2014. postoji Sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu predstavnika Srpsko-ruskog humanitarnog centra. Dakle, ili ćemo tim ljudima dati status koji im kao strancima pripada ili ćemo morati da zatvorimo centar koji je jako značajan za našu zemlju... Istina, EU je protiv mehanizma civilne zaštite koji obuhvata više država, ali ovaj centar je formiran na osnovu bilateralnog sporazuma s Rusijom i nema nikakve veze s ostalim zemljama - podvlači Dačić.

Čista izmišljotina

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da Srpsko-ruski humanitarni centar nema nikakvo vojno značenje.

U BRISELU SKOVAN PLAN: Makedoniju pod hitno u NATO, oteti je iz kandži Rusije!

- Nije istina da Rusi teže da naprave špijunski centar u Nišu. Reč je o centru za specijalne situacije u oblasti vanrednog humanitarnog delovanja u slučaju poplava i sličnih nepogoda. Amerikancima, međutim, jako smeta svako rusko prisustvo u Srbiji, oni žele da ga oslabe i da uspostave dominaciju NATO. Zato plasiraju izmišljotine - zaključuje Milivojević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kohi

pre 6 godina

Cini se da je bas specijalac znate vec u kom kontekstu.\n

Zvezda

pre 6 godina

Овако изгледа ЦРНИ ЂАВО, како се појавио у Србији, тако нам је земљу изокренуо наопачке.

petar

pre 6 godina

americka hegamonija i nato okupacija. Rusi su zasluzili diplomatski status u nisu.\n

vlada

pre 6 godina

I treba da napravi "špijunsku bazu" i više od toga, i to bi podržala većina srpskog naroda - budite sigurni! Vi, koji ste na gangsterski način napravili "bondstil" u sred Srbije, i još /privremeno/ oteli deo teritirije, pod imenom "Kosmet", držite nekom pridike! Stvarno, nečuveni bezobrazluk! Hojt, upamti, nije ovo Makedonija!

serbian

pre 6 godina

Ako im je Niš blizu neka se pomere na Siciliji npr.n

sergej

pre 6 godina

I šta ovaj žuti šljam ima sa tim a nije došao da dobije račun za ratnu odštetu, i Amerikanci su napravili narko državu Kosovo u kojoj je jedina kultura mak i marihuana.

andjelko

pre 6 godina

i da je istina da je samo paravan, centar za humanitarne  svhe ili nesto drugo. to je samo pitanje unutrasnje politike. sta je Bonstil?. I treba da Srbsko-Ruski centar bude u Nisu, ma kakav on bio u smislu delovanja..\n

Penzioner

pre 6 godina

Ti u svojoj zemlji mozes da trazis sta hoces, a u tudjoj a posebno u zemlji Srbiji NECE DA MOZE !!! To je moglo kod Tadica i zutih lopova, kod Vucica NE MOZE BRE !!!!

NOVY

pre 6 godina

JOŠ KAKO će RUSIJA dobiti sve što treba da izgradi dve do tri baze u SRBIJI !!!! WELCOME BROTHERS RUSSIAN

mima

pre 6 godina

Ako smo neutralna zemlja, a na nasoj teritoriji (otetoj) je americka baza onda je normalno da pod istim uslovima dozvolima rusima (koji nas nisu bombardovali) da naprave svoju vojnu bazu bar iste velicine kao americka. Pri tom ne racunajuci na vatrogasce iz Nisa.

Cinober

pre 6 godina

Svakog dana u svakom pogledu ovi ameri postaju sve ludji i ludji.\n

DusanNS

pre 6 godina

Mali kviz: pogledaš mu facu. Da li je ovo anđeo? Ima li tu dobrih namera na tom licu? Simpatičan je? Došao da pomogne? ili ....

DEDA RAKA

pre 6 godina

Prpa bato - ufonj'o se NATO, mora de se paze jer Rusi dolaze !

stefanovic Momcilo

pre 6 godina

Kao prvo Rusiji necemo dati specijalni diplomatski status USA cemo ukinuti i sve je sa tim reseno.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija