• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dakić

14.04.2018

17:19

ANGELA MERKEL NEĆE PROTIV SRBIJE: Srbija je ključna za Balkan, ona se pita I ZA KOSOVO I ZA BOSNU!

Politika

ANGELA MERKEL NEĆE PROTIV SRBIJE: Srbija je ključna za Balkan, ona se pita I ZA KOSOVO I ZA BOSNU!

Podeli vest

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je juče predsedniku Aleksandru Vučiću da naša zemlja može da nastavi da računa na punu podršku Berlina i da Nemačka nipošto neće ići protiv Srbije

Susret dvoje državnika najavljivan je kao jedan od najtežih razgovora koji bi mogao da dovede čak i do zahlađenja odnosa Beograda i Berlina, ali to se juče nije desilo. Naprotiv, kancelarka Merkel je nakon sastanka sa srpskim kolegom javno poručila da je Srbija za nju ključna zemlja Balkana, koja se pita i za Kosovo, ali i za BiH!

Vučiću, zovi me
u svako doba

Predsednik Vučić je preneo i da mu je nemačka kancelarka rekla da ima tu slobodu da je pozove kad god to poželi, ali da on tu mogućnost ne želi da zloupotrebljava.
"Možeš da me pozoveš kad hoćeš", rekla je Merkelova Vučiću i primetila da on ne koristi tu priliku.

Tesna saradnja

Jedna od najmoćnijih političarki sveta i svakako najuticajnija ličnost u EU poručila je Vučiću da posebno podržava njegove napore da nađe mirno i kompromisno rešenje kosovskog problema.

- Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje. Srbija ima ključnu ulogu na Kosovu i u Bosni i Hercegovini i zato je važno da tesno i intenzivno razmenjujemo mišljenja - istakla je nemačka kancelarka. 

Ona je dodala da je "dogovoreno da se u prvoj polovini ove godine vodi intenzivan dijalog sa Srbijom i zemljama regiona", pošto je Bugarska kao prioritet svog predsedavanja EU postavila približavanje Zapadnog Balkana.

AP

Analizirajući razgovor sa najmoćnijom ženom sveta, predsednik Vučić je istakao da će naša zemlja dati sve od sebe da se izbegnu bilo kakvi sukobi na Balkanu.

Kompromis

Beograd će iskoristiti svaki milimetar prostora za nalaženje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, jer je to naša obaveza, poručuje Marko Đurić šef Kancelarije za KiM

- Zahvalan sam kancelarki Merkel na zainteresovanosti i ličnoj ogromnoj pažnji koju poklanja Srbiji i regionu. Nemačka je za nas najvažniji partner. Srbija je potpuno posvećena miru i stabilnosti. Bilo kakav sukob na Balkanu vratio bi naše zemlje i narode bar 100 godina unazad. Daćemo sve od sebe da se tenzije i destabilizacija izbegnu po svaku cenu - naveo je Vučić, uz ocenu da je Srbija spremna za kompromis, ali da su za njega potrebne dve strane:

- Potrebno nam je da sem dogovora Srba i Albanaca, imate i saglasnost i dogovor Nemaca, Francuza, EU, Amerikanaca, Turske, Rusije, ali i da o svemu tome bude obaveštena i Kina. I onda da svi ti faktori budu saglasni - rekao je Vučić.

AMERI ZA SRBE SPREMILI SAMO ŠTAP: Nema šargarepe za one koji su uz Rusiju, NAŠA ZEMLJA nikad nije bila u VEĆOJ OPASNOSTI!

On je preneo da je njegova sagovornica naglasila kako bi bilo jako važno da Srbija učestvuje na samitu EU u Sofiji.

- Zamislite da dođu sve zemlje EU, jer će i sa Španijom da naprave neki dogovor i da dođu predstavnici Prištine i svih sa Zapadnog Balkana... Kakva bi to bila šteta i koliko bi loše bilo za Srbiju da nas nema tamo. Svakako ćemo biti predstavljeni na, nadam se, najvišem nivou - naveo je Vučić.

Iskrene namere o KiM

Komentarišući rezultate ovog sastanka, karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže za Informer da je pozicija Srbije sada mnogo jasnija.

Četiri teme s Merkelovom

* Kosovo i Metohija
* Bilateralni i ekonomski odnosi
* Situacija u regionu
* evropske integracije

- Potvrdilo se da je interes Merkelove razgovor o stanju u regionu, i to u svetlu strategije proširenja EU. Jasno je da nema proširenja EU na Balkan bez Srbije, jer smo mi ključna zemlja. Pitanje Kosova u tom svetlu ostaje najvažnije i verujem da je predsednik Vučić uspeo da ubedi kancelarku o našim iskrenim namerama i dobroj volji za rešenjem, kao i da Srbija ostaje garant mira i stabilnosti, strateški opredeljena za članstvo u EU - ističe Milivojević. 

AP

Posle ovog sastanka, navodi on, bliži smo uverenju da je moguć kompromis oko Kosova i da smo bliži rešenju koje bi odgovaralo obema stranama.

RUSI ŠALJU AVIONE U BEOGRAD: "Red Wings" leti od juna, SRBIJA ĆE BITI GLAVNI ČVOR za put na SP u fudbalu!

ŠIPTARI DOBILI 24 SATA DA OTMU SEVER KOSOVA: Ekskluzivno otkrivamo, Amerikanci UZ JEDAN USLOV odobrili novi NAPAD NA SRBE!

Trgovinska razmena 4,3 milijarde evra

Samo tokom prošle godine trgovinska razmena Srbije i Nemačke dostigla je četiri milijarde i 343 miliona evra, a u prva dva meseca ove godine uvećana je za 12,6 odsto. - Do kraja godine može se očekivati da dostigne i čitavih pet milijardi evra. Nemačka je za Srbiju najvažniji partner i najznačajnija zemlja u EU - istakao je Vučić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija