• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

31.08.2018

21:50

KURTI I HARADINAJ RUŠE TAČIJA ZBOG PODELE KOSOVA! Novi veliki sukob među Šiptarima, prete nemirima i ratom!

Politika

KURTI I HARADINAJ RUŠE TAČIJA ZBOG PODELE KOSOVA! Novi veliki sukob među Šiptarima, prete nemirima i ratom!

Podeli vest

 Dvojica najekstremnijih albanskih lidera hoće da vežu ruke 'predsedniku' lažne države i zabrane mu pregovore sa Beogradom. Haradinaj kaže da u Briselu nema više razgovora o 'korekciji granica'

Lider šiptarskog opozicionog pokreta 'Samoopredeljenje' Aljbin Kurti i premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj udružili su se protiv Hašima Tačija pošto se obojica oštro protive bilo kakvom dogovoru sa Beogradom i prete žestokim nemirima, pa čak i ratom ukoliko dođe do dogovora o razgraničenju.

Dvojica najradikalnijih lidera Šiptara sa Kosova juče su poručili da nikada neće pristati na podelu pokrajine ili razmenu teritorija. Kurti i Haradinaj otvoreno su upozorili da će drastičnim merama osujetiti svaki pokušaj da se o ovome razgovora!

Traže smenu i nasilje

Prvi je sa izjavom izašao Kurti, najavivši nasilne demonstracije širom Kosova u slučaju da Tači potpise dogovor o razgraničenju.
- Opozicija na Kosovu spremna je da izađe na ulice ukoliko skupština ne usvoji rezoluciju kojom se Tačiju, glavnom akteru za finale pregovora sa Beogradom, zabranjuje bilo kakav razgovor na temu promene kosovskih granica - najavilo je Kurtijevo 'Samoopredeljenje'. 

Kako navode prištinski mediji, Kurti računa i na glasove Haradinajeve stranke na sednici kosovskog parlamenta, koja bi trebalo da bude održana u utorak, a na kojoj bi trebalo da 'vežu' ruke Tačiju za dogovor sa Beogradom.

Beta

LJULJA MU SE FOTELJA Hašim Tači

ALBANCI I ZAPAD SMISLILI KAKO DA NAS NASAMARE: Nude nam "Južni Tirol"" u nezavisnom Kosovu, ZA STOLICU U UN!

Da se nešto opasno zaista 'kuva' u Prištini, potvrđuje i sam Haradinaj, koji upozorava da promena granice znači rat.
- Ako ponovo otvorimo ono što je dogovoreno, to znači ponovno otvaranje prošlosti, a u našem regionu otvaranje prošlosti znači otvaranje ratova. To bi zapretilo ne samo našoj stabilnosti već i stabilnosti suseda. Mislim da je pogrešno da se uopšte dozvoli rasprava i retorika o granicama i teritoriji. Nadam se da će svetski lideri istupiti i da će biti kristalno jasni u zahtevu svim stranama da poštuju ranije sporazume i da prestanu da pričaju o ovome... - podvlači Haradinaj, koji se juče nenajavljeno susreo sa Tačijem i navodno se s njim dogovorio da više nema razgovora o razmeni teritorija.

Komentarišući vesti iz Prištine, Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka kaže da će Tači ovaj problem najverovatnije rešiti tako što će pred narod izaći sa svojim predlogom i tako sebe obezbediti od unutrašnjih političkih protivnika.
- Međunarodna zajednica dobro zna na koga može da računa i to je presudno. Nije nepoznato da Tači nije omiljen političar na Kosovu, ali svi znaju njegovu ulogu na svetskom planu kada je reč o kosovskom pitanju - objašnjava Surlić.

Opozicija nema viziju

Politikolog sa Kosova Nedžmedin Spahiju kaže da albanska opozicija nema jasnu viziju koga bi želela umesto Tačija.
- Uveren sam da je većina, pa i Haradinajeva stranka, spremna da podrži rezoluciju koju zahteva opozicija protiv Tačija. To ipak ne znači da će Tači nestati sa pregovaračke mape, jer je previše dugo u igri. Ova situacija neće biti iskorišćena da se u parlamentu smeni Tači, jer to ne odgovara nikome u albanskom političkom establišmentu - zaključuje Spahiju.

Đilas, Jeremić, Janković, Obradović i Janjić konačno imaju razloga da slave - Nemačka oštro protiv razgraničenja!

Opozicija na istoj strani sa Haradinajem!?

Interesantno je i to da se razgraničenju Kosova i Srbije protivi i srpska opozicija u Beogradu, na čelu sa liderom PSG Sašom Jankovićem, predsednikom Saveza za Srbiju Draganom Đilasom, šefom Narodne stranke Vukom Jeremićem, liderom Dveri Boškom Obradovićem i igumanom Savom Janjićem.
Na istoj strani su i Nataša Kandić, osnivač Fonda za humanitarno pravo, i Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milorad Culibrk

pre 5 godina

" Gospodo " Kurti, Taci i Haradinaj vama je mesto na dozivotnij robiji. " Apartmani" u zatvorskoj jedinici Nis, ranga 5 * vas zeljno ocekuju. Vaseg politickog oca i majku Bila i Hilari zeljno ocekuju, takodje. Recicete da nije Hriscanski. Hriscanstvo je za Hriscane a ne za ZLOTVORE.

Geno

pre 5 godina

Republika Kosovo ima svoje jasne granice, pa ajde da vidimo ko će sada da ih menja pored spremne i naoružane vojske i naroda?

Djordjo Nimwegen NL

pre 5 godina

samo "Kosovo i Metohija" kao autonomna provincija drzave Srbije resava situaciju na teritoriji ex YU..

SS

pre 5 godina

Taman ako dođe do toga što oni prete i zamišljaju,tad treba gamad počistiti za sva vremena,normalno uz saglasnost i podršku Putina,koja je verujem sigurna samo ako imate sluha i pameti.

Miodrag

pre 5 godina

U pravu se šta se ima deliti, ono što je u Srbiji? Čekati priliku...

surovi

pre 5 godina

Pre bilo kakvih "pregovora" da POČNE sa RADOM SUD za RATNE ZLOČINE na Kosovu !!! Tu će se pokazati da su rat počeli ekstremisti, UBICE i projektanti velike albanije, a ne nekakvi ugnjetavani narod !!! Nakon toga, vraćanje granica Kosova pre titove odluke kojom je više od 15 opština u Srbiji pripoio Kosovu. Zatim ..... pa ima toga ...... Znači PRVO sud za RATNE ZLOČINE !!!! Onda po redu ....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija