• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.11.2018

14:39

POPOVIĆ U SARAJEVU: Graditi zajedničku budućnost na inovacijama!

Politika

POPOVIĆ U SARAJEVU: Graditi zajedničku budućnost na inovacijama!

Podeli vest

Sa kineskim partnerima gradimo zajedničku budućnost i viziju Balkana i Evrope, a ta vizija je zasnovana na inovacijama, fabrikama i tehnologijama budućnosti, "pametnim" radnim mestima i dodatnoj vrednosti koju stvaraju naši talentovani inženjeri, rekao je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović

 

On je, otvarajući Treću konferenciju između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope o inovacijama, koja se održava u Sarajevu, istakao da Srbija i čitav region mogu da budu snažan oslonac i partner Narodnoj Republici Kini u okviru formata 16+1 i inicijative "Pojas i put“.

Popović je ukazao da će u Srbiji biti izgrađen jedan od najvećih industrijskih parkova u ovom delu Evrope, Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu, gde će na teritoriji od 320 hektara biti smeštena najmodernija industrija, laboratorije, razvojni i naučni centri, fakulteti, ali i stanovi za mlade inženjere.

Ministar je naveo i da će, pored industrijskog parka u Beogradu, biti izgrađen i srpsko-kineski industrijski park u Smederevu, saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

- Srbija i njeni partneri u regionu, imaju potencijal da postanu centar jedinstvenog prostora inovacionog rasta u okviru inicijative ''Pojas i put''. Ovde će se obrazovati i razvijati talenti od kojih očekujemo da iskoriste tehnologije novog doba, virtuelnu realnost, veštačku inteligenciju, blokčejn, proširenu realnost, i da na njima izgrade bolke društvo od ovoga koje im ostavljamo kao nasledstvo - istakao je Popović.

Foto: mbpi.gov.rs

Na marginama konferencije u Sarajevu, ministar Popović se sastao sa zamenikom ministra za nauku i tehnologiju Kine, Džangom Ðenguom, kome je izrazio najsnažniju podršku jačanju saradnje Srbije i Kine u okviru inicijative "Pojas i put".

Na sastanku je potvrđena spremnost Srbije i Kine da zajednički rade na izgradnji i jačanju inovacionog ekosistema u Srbiji i regionu Balkana, sa posebnim akcentom na razvoj industrijskih i visokotehnoloških parkova, inkubatora i akceleratora.

Istaknuta je i potreba o zajedničkoj brizi za razvoj talenata koji će, prema rečima dvojice sagovornika, biti lideri inovacionog razvoja u budućnosti.

Foto: mbpi.gov.rs

Ministar Popović i kineski zamenik ministra Džang kopredsedavaju srpsko-kineskom Radnom grupom za podizanje kapaciteta u oblasti inovacija.

Na konferenciji u Sarajevu je, aklamacijom, usvojena Zajednička deklaracija o saradnji u oblasti inovacija i tehnologija između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Popović je u okviru konferencije učestvovao i na panelu pod nazivom "Mogućnosti saradnje u oblasti inovacija u formatu 16+1", gde je sa ministrima i predstavnicima vlada i država iz regiona diskutovao o zajedničkoj inovacionoj politici i jačanju saradnje u regionu u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija