• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Sputnjik

07.11.2018

12:03

VOJNA SARADNJA NAŠE ZEMLJE SA RUSIJOM I BELORUSIJOM TRN U OKU EVROPSKE UNIJE: Srbija treba da se usaglasi sa spoljnom politikom EU!

Politika

VOJNA SARADNJA NAŠE ZEMLJE SA RUSIJOM I BELORUSIJOM TRN U OKU EVROPSKE UNIJE: Srbija treba da se usaglasi sa spoljnom politikom EU!

Podeli vest

Evropska unija poziva Srbiju da se bori protiv "zavisnosti od isporuka ruskog gasa", navodi se u izveštaju Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta

Tako se Srbiji predlaže da stimuliše investicije u obnovljive izvore energije, kao i da "diverzifikuje izvore proizvodnje električne energije u zemlji sa fokusom na druge vrste obnovljive izvore".

Podsećamo da je prošle godine objavljeno da Moskva i Beograd rade na mogućnosti povezivanja Srbije sa izgradnjom gasovoda "Turski tok", a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u maju ove godine izjavio da je zemlji potreban ruski gas i stoga podržava izgradnju "Turskog toka".

- Potrebno nam je da nabavimo gas. Ako Ukrajina zatvori gasovod, Srbija i Turska će biti još više povezane - rekao je predsednik. 

Istovremeno, Evropski parlament podseća da Beograd dobija finansijsku pomoć od EU. Stručnjaci ističu da rukovodstvo Evropske unije traži načine da izvrši pritisak na srpsko rukovodstvo, pokušavajući da od njega dobije "političku lojalnost" u zamenu za dotacije. Pritom je sâm Beograd više puta izjavljivao da je zemlja zainteresovana za svestrane kontakte sa Moskvom i da ne želi da se pridruži antiruskim sankcijama. 

Foto: Tanjug

Srpsko-rusko prijateljstvo trn u oku EU

Slovensko bratstvo

Osim toga, EU izražava zabrinutost zbog vojne saradnje Srbije sa Rusijom i Belorusijom, a takođe preporučuje Beogradu da „obezbedi veću usklađenost“ između svoje i evropske spoljne politike.

(Evropski parlament) je zabrinut zbog kontinuirane vojne saradnje Srbije sa Rusijom i Belorusijom“, navodi se u izveštaju.

Odbrambena politika Srbije zasnovana na vojnoj neutralnosti. Prema parlamentarnoj Rezoluciji usvojenoj 2007. godine, zemlja je obavezna da održava neutralnost i da se ne pridružuje vojnim blokovima.

Uprkos "zabrinutosti" Evropske unije, Srbija je više puta naglašavala svoj interes za vojno-tehničku saradnju sa Moskvom. Tako je 2016. godine Vučić, koji je tada bio premijer, izjavio da će Rusija Srbiji pokloniti šest lovaca MiG-29 i desetine oklopnih vozila u okviru vojno-tehničke pomoći.

Interes dveju zemalja u razvoju vojne saradnje najavio je i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Foto: Tanjug

A 2017. godine Belorusija je odobrila nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma sa Srbijom o vojno-tehničkoj saradnji. Već u aprilu 2018. godine objavljeno je da je Srbija dobila od Belorusije četiri lovca MiG-29.

Od 2015. Godine održavaju se rusko-belorusko-srpske vojne vežbe "Slovensko bratstvo". U junu 2018. godine vojske Rusije, Belorusije i Srbije su odradile vežbe primene koalicione taktičke grupe u izvršavanju mirovnih i protivterorističkih operacija.

Međutim, Srbija je i partner NATO-a, iako ne planira da ulazi u ovaj vojni blok. U oktobru ove godine predsednik Srbije je na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izjavio da Srbija ne namerava da uđe u NATO.  

Pritisak na Srbiju

Osim toga, u dokumentu se ističe da Evropska unija još jednom poziva Srbiju da poveća usaglašenost u svojoj spoljnoj politici sa evropskim državama, „uključujući i u odnosu na Rusiju“.

- (Evropski parlament) poziva Srbiju da obezbedi veću usaglašenost sa bezbednosnom i spoljnom politikom Evropske unije, uključujući i u odnosu prema Rusiji, koja je takođe članica UN - precizira se u izveštaju Evropskog parlamenta.

Foto: AP/Photo

Istovremeno, u dokumentu se naglašava da Srbija dobija pomoć od EU od 2014. godine, a ukupan iznos do 2020. godine iznosiće 1,5 milijardi evra.

- U periodu pre pridruživanja Evropskoj uniji Srbija dobija pomoć predviđenu Mehanizmom pomoći zemljama u procesu pristupanja EU (IPA II) čija je očekivana dodeljena suma 1,5 milijardi evra za period 2014-2020. godine - piše u dokumentu.

Evropska unija više puta je pozvala Beograd da usaglasi svoju spoljnu politiku sa evropskim zemljama. Tako je još 2017. godine šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici izjavio da EU očekuje da Srbija uloži dodatne napore za harmonizaciju spoljnopolitičke i bezbednosne politike zemlje sa stavom Evropske unije.

Sa svoje strane, srpski predsednik Aleksandar Vučić je u avgustu 2017. godine izjavio da postoji veliki pritisak na zemlju zbog bliskih odnosa sa Rusijom.

 

EU NE ZNA S KIM SE IGRA! Prete Rusiji novim sankcijama u slučaju zaoštravanja na Azovskom moru!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ruki

pre 5 godina

Rusi su nam iskreni prijatelji i dok se njih drzimo sve je u redu.

Ljube

pre 5 godina

Bagra licemerna, Nemačka može sebi da obezbedi ekskluzivan gasovod "Severni tok 2" sa Rusijom jer hoće da bude energetski sigurna a Srbija to nikako ne sme i mora da ostane slepo crevo Evropskog gasovoda i da može svako da nas ucenjuje zavrtanjem slavine. Šta uopšte znači floskula "usaglasiti odbrambenu politiku sa EU" osim da pristupi NATO? Sve je to maslo Amerike koja po svaku cenu hoće da bude gospodar sveta i naše državno rukovodstvo mora da nađe način da se odbrani jer sledeći korak će biti da moramo da se odreknemo i Pravoslavlja i svojih korena kao što sada rade crnogorci i Ukrajina.

Ana

pre 5 godina

Srbija i Rusija! !!!!!jedino pravo kome niko ne moze stati na put pa ni Nato koliko god se protivili dobrim odnosima i saradnjom!

Penzioner

pre 5 godina

Srbija nikada i nije trazila novac i donacije od EU !!! Druga je stvar sto EU "pokloni" a onda pokusava da ucenjuje !!! Cista malicioznost. Kada EU PRIMI Srbiju, onda nek trazi usaglasavanje ...!!!!!! A do tada nek umuknu !!!!

Milan

pre 5 godina

Samo polako. Sve ce oni dati samo da imaju komunikaciju sa juznim trzistima. Sa Rusijom se ne smemo razdvajati, da ne bude kao pred 1. rat da imamo nemacko oruzje van standarda, a da od Francuza dobijamo fals municiju. Neka su bogati, ali mozemo mi ziveti malo slabije, ali sigurnije. Na kraju se to uvek isplati. Tu je i Kina, visa civilizacija od zapadne uranilovke. ``Neutralnost``, po svaku cenu.

Mala

pre 5 godina

Saradnja bolja nego ikad.Rusija pravi prijatelj Srbije

Ivet

pre 5 godina

Valjda imamo prava da vodimo svoju politiku a da nikog ne ugrozavamo naravno

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija