• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/Informer

13.11.2018

21:59

EU ĆE OD SRBIJE TRAŽITI DA PRIZNA KOSOVO U NAREDNIH GODINU DANA?! Šiptari ucenju Brisel ukidanjem viza!

Politika

EU ĆE OD SRBIJE TRAŽITI DA PRIZNA KOSOVO U NAREDNIH GODINU DANA?! Šiptari ucenju Brisel ukidanjem viza!

Podeli vest

EU kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine učiniće sve kako bi u narednih godinu dana, koliko je ostalo do kraja mandata šefice EU diplomatije Federike Mogerini, došlo do postizanja sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saznaje Tanjug u Briselu

- Mi ćemo napraviti sve u godini koja je ostala da bi došlo do sveobuhvatne normalizacije odnosa, ali nismo jedni od kojih to zavisi - rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu. 

U Briselu navode da su i u ovom trenutku "u toku kontakti" u cilju nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ali da još ne postoji konkretan datum za mogući novi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. 

U krugovima bliskim pregovaračkom procesu ocenjuju da je prošlonedeljni sastanak Vučića i Tačija bio "bez svake sumnje težak".

Navodi se da je plan Federike Mogerini bio da se na tom sastanku postigne saglasnost o intenziviranju procesa postizanja sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, ali da je odluka Prištine o podizanju carina na robu koja se uzvozi iz Srbije "u poslednjem trenutku poremetila planirano". 

Na pitanje Tanjuga šta će EU uraditi u cilju eventualnog pritiska na Prištinu da povuče takvu odluku, izvori iz Evropske komisije napominju da je EU "već bila jasna u svom saopštenju" kada je osudila takav potez i pozvala kosovske vlasti da opozovu odluku o podizanju taksi od 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. 

VUČIĆ PRIHVATIO IZVINJENJE FRANCUSKE! Hvala vam na divnim rečima i poštovanju za srpske žrtve - Makronu veličanstven doček!

Ono što se očekuje tokom novembra, bez obzira da li će doći do nastavka dijaloga Beograda i Prištine, jeste redovni izveštaj koji će Evropska služba za spoljne poslove predstaviti zemljmama članicama EU o napretku u procesu normalizacije odnosa dve strane. 

Od tog izveštaja u velikoj meri zavisiće i odluka članica EU o broju novih poglavlja koje će Srbija otvoriti u decembru u okviru svojih pristupnih pregovora.

Nakon poslednje runde dijaloga pod pokroviteljstvom šefice EU diplomatije Federike Mogerini, koji se završio bez bilo kakvih pomaka u približavanju konačnom rešenju za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, iz EU poručuju da se njihovi napori u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporzuma nastavljaju, a da vremenski rokovi "ostaju jasni". 

LICEMERI POKAZALI PRAVO LICE! LINTA: Hrvati i Muslimani tokom Prvog svetskog rata su bili ogorčeni neprijatelji Srbije

Da sve bude još interesantnije, Priština insistira na tome da dobijanjem vizne liberalizacije uslovi nastavak dijaloga sa Beogradom.

Foto: Beta/Fotomomtaža

Tači, Haradinaj i ekipa tvrde da je Priština ispunila sve kriterijume u vezi sa viznom liberalizacijom i istakao da je sada na Evropskoj uniji da donese odluku za 2019. godinu po pitanju slobode kretanja, prenose prištinski mediji.

HARADINAJ PRETI, REGRUTOVAĆE SRPSKE MLADIĆE: Svi će morati u vojsku Kosova u suprotnom će odgovarati!

Ako Evropska unija nije sposobna da ispuni svoja obećanja u vezi sa viznom liberalizacijom, a mi smo ispunili sve kriterijume, od prvog do 95... Zašto bismo onda verovali da Brisel ima instrumente da ubedi Srbiju da prizna kosovsku nezavisnost. Trebalo bi da budemo realistični u takvom pristupu - poručuju oni.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mara

pre 5 godina

Srbija se nikada nece odreci Kosova i Metohije.

ivana

pre 5 godina

Nikada Kosovo nezavisna drzava, Kosovo je srce srbije, tu nema zbora ni predaje!

Maja

pre 5 godina

Srbija je odavno rekla da nece priznati KIM.To je stav Srbije,i bilo bi dobro da se postuje ovakva odluka Srbije.Srbija se zalaze za kompromisno resenje,jer smatramo da postoji sansa da se kompromis nadje.KIM je Srpska teriotorija,i nije za prodaju.Nase Svetinje su nase blage,i necemo ih pokloniti nikom,a pogotovo bahatim Albancima,koji zele da uniste pravoslavlje,i oteraju Srbe.Na njihovu zalost u tome nece uspeti.

Veljko

pre 5 godina

Ako Brisel pristane na ucene Prištine, biće to potvrda onog što mnogi misle, da je potpuno nemoćan i da Priština radi šta hoće u pregovorima. Sa nama neće moći tako, imamo granicu, dostigli su je, dalje ne mogu.

Sanja

pre 5 godina

Jasno je da je Srbija uvek spremna za saradnju za razlikucod Siptara koji sve uvek sabotora sto je i pokazatelj povecanja taksi na uvoz robe iz Srbije

Stefan

pre 5 godina

Može tražiti šta god hoće ali priznati Kosovo nećemo nikad!

pokahontas

pre 5 godina

Priština je nepristojan i nemoralan pregovarač.

roby

pre 5 godina

Siptari nisu ispunili nijedno obecanje tj preuzetu obavezu iz potpisanih sporazuma.Sada su kao oni nesto uvredjeni.

Daca

pre 5 godina

Priznacemo Kosovo,ali malo sutra.Neda Vucic svetu Srpsku zemlju.

Boki

pre 5 godina

EU je već bila jasna u svom saopštenju, tako da Priština ispada smešna takvim "ucenjivačkim" potezom."

Stojan

pre 5 godina

Kako mozete da napisete da Siptari ucenjuju EU. To nije moguce, nego oni zajedno smisljaju kako i na koji nacin. Zaboravljate da su i oni oteli Kosovo da bi napravili bazu a toboze vlast predali lopovima, teroristima, kriminalcima itd koji moraju da igraju kako im oni iz EU sviraju i to bas sve.

Darko

pre 5 godina

Ako Brisel pristane na ucene Prištine, bice to potvrda onog sto mnogi misle, da je potpuno nemocan i da Pristina radi sta hoce u pregovorima, cak ni ono sto potpisu u Briselu. Sa nama nece moci tako, imamo granicu i svoje dostojanstvo.

Marko Lučić

pre 5 godina

Može EU da traži što god hoće, ali Srbija neće nikada priznati nezavisnost KiM.To mora svima da bude jasno, pa i EU.

Mira

pre 5 godina

Ucene se nastavljaju, ali mi ne damo naše Kosovo, našu svetinju.

Tijana

pre 5 godina

Stbija ce se pre odreci evrope nego Kosova , to je jasno kao dan.

zarkokoric78

pre 5 godina

Lepo je to smislila Federika Mogerini, ali je nemoguce ostvariti dijalog samo sa jednom stranom dok druga radi sta pozeli i pravi se blesava, umesto ijednog pravog objasnjenja.

Veljko Ristic

pre 5 godina

Potreban nam je dijalog zbog normalizacije odnosa i relaksacije stavova dve strane.

ana

pre 5 godina

Pristina nastavlja da ucenijivanjem dodje do svojih ciljeva.

Dehan

pre 5 godina

Kosovo je Srbija I nikad nece biti nezavisna drzava

Luka

pre 5 godina

Trazice nesto sto znaju da Srbija nikada nece dati,stvarno ne vidim smisao takve traznje.

Steva

pre 5 godina

Tači može samo da mašta o tome da ćemo ikada priznati Kosovo.

Ana

pre 5 godina

Pristina namerno povlaci pogresne poteze pred svaki sastanak sa Srbijom, kako ne bi doslo do pregovora i kako bi se sve odugovlacilo!

Zlatibor

pre 5 godina

Svi koji razmišljaju svojom glavom znaju d su Šiptari samo igračke u rukama velikih i ne treba Šiptare praviti većim nego što jesu.Uzimanje Kosova,kasnije Sandžaka itd.je ideja zapadnih sila,a Šiptari su samo mrionete koje slušaju kreatore ovih ideja.

Relja28

pre 5 godina

ma mogu samo da traze a to da ce se to i uraditi ne verujem bas.

Velizor

pre 5 godina

Kako prognoziraju strucnjaci, EU treba da se raspadne do tad.

Minja

pre 5 godina

Njihovo je da traže, naše je da ne pristanemo.

zdjurdjevic

pre 5 godina

Pa zar rešenje za Kosovo nije i u našem interesu jer, u suprotnom to bi bio zamrznuti konflikt koji želimo da izbegnemo.

Lepa

pre 5 godina

Tesko da se ikada mozemo odreci KiM, a postavljanje ultimatuma Srbiji mije novo u istoriji.

Lepa

pre 5 godina

Tesko da se ikada mozemo odreci KiM, a postavljanje ultimatuma Srbiji nije novo u istoriji.

BiljaBilka

pre 5 godina

Nece to ici ni tako brzo ni tako lako sto se tice Srbije.

Milošević Miloš

pre 5 godina

Uvek sam bio i biću protiv ulaska u tzv.EU. Američki podrepaši. Neće i izbegavaju da im se sudi za zlodela, zato kao oće državu i u UN. Znaju ameri da su šipci pećinski ljudi, zato ih i poturaju u EU. Zaostali i priglupi !

Milan

pre 5 godina

Srbija se nikada neće odreći svoje južne pokrajine Kosova i Metohije.

Ana

pre 5 godina

Oni mogu da traze bilo sta, Srbija je ta koja odlucuje na sta pristaje.

Magi

pre 5 godina

Nikada nećemo priznati Kosovo. Od svojih stavova nikada nismo odustali pa i ako nas nazivaju "tvrdoglavim" narodom.

Milo

pre 5 godina

Srbija po cenu ne ulaska u EU neće priznati nezavisnost Kosova,to nek svima bude jasno!!!

toma

pre 5 godina

Ponasaju se kao da su u poziciji da nesto traze...

nena

pre 5 godina

Taj film sigurno nećete gledati. Srbija se nikada neće odreći Kosova.

ivana

pre 5 godina

Ovi bivsi zločinci postali promocurni,ali iskljucivo sa ucenama i pretnjama,bezvizno kretanje bi im olaksalo obavljanje kriminalnih radnji a to bi predstavljalo veliku opasnost po sve zemlje u regionu.

DEDA RAKA

pre 5 godina

Poceli da sanjaju neke cudne snove al napune gace kad Srbija zove.

dane

pre 5 godina

Kosovo i Metohija će uvek biti u sastavu Srbije, nikada se neće odreći naše svetinje. Predsednik zna šta radi.

Andreja

pre 5 godina

Ako su oni dozvolili da ih albanci ucenjuju poprilično je jadno.

kaća

pre 5 godina

EU očigledno ne konta da se to neće dogoditi.

Dara

pre 5 godina

Nedamo Kosovo i tu je kraj.Svim silama cemo se boriti da ostane nase.

Bojan

pre 5 godina

Njihovo je da traze, nase da im to ne ispunimo.

Kosovka

pre 5 godina

Najpre pohapsiti Šitarske kriminalce koji su na listi Interpola, a onda, koji Srbiju pritiskaju da se odrekne svog dela teritorije, da shvate da to Srbija nikada neće učiniti. Stavite se u naš položaj...

ccc

pre 5 godina

Zabole nekoga za nešto što odavno ne postoji. Priznanje okupacije svete srpske zemlje neće biti a Srbi će kad dodje vreme povratiti svoju svetu zemlju samo što na njoj više neće biti Albanaca oni će tamo preko Prokletija odakle su kao prdež se usadili uz blagoslov komunista na svetom srpskom tlu. Kako Albanci iz istorije nisu naučili da onaj ko se sa Srbima kači uvek gubi opkladu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija