• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.12.2018

21:40

(VIDEO) VUČIĆ NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA: Zabrinut sam i uplašen zbog problema na Kosovu!

Politika

(VIDEO) VUČIĆ NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA: Zabrinut sam i uplašen zbog problema na Kosovu!

Podeli vest

Predsednik Srbije zatražio je poštovanje međunarodnog prava i Rezolucije 1244 koja predviđa demilitarizaciju svih vojnih formacija kosovskih Albanaca. Istakao je da je Srbija učinila sve da sačuva mir i stabilnost Zapadnog Balkana, ali da potezi Prištine ruše iste. Pozvao je Ujedinjene nacije da "ukroti" Albance čije su mere ugrozile osnovna prava Srba na Kosovu i ukazao da zabrana slobodne trgovine nije u skladu sa 21. veku u kojem živimo

- Zahvalan sam što ste sazvali ovu sendicu u tako kratkom vremenu, jer je to veoma važno i ispravno zbog užasno teške situacije na terenu gde se susrećemo sa sve više teškoća na Kosovu i Metohiji. Ja sam veoma zabrinut i uplašen za posledice, ne samo za Srbiju nego za ceo region - rekao je Vučić.

Foto: Informer

 

Želeo bih da kažem da je Srbija preduzela veliki napor da sačuva mir i stabilnost. Uradili smo mnogo uprkos provokacijama Prištine, i ne prihvatamo frazu da se pozivaju "obe strane" da smire tenzije. Potpisali smo prvi ugovor sa Prištinom u aprilu 2013. i bilo je vrlo teško za našu javnost da to prihvati, i dali smo brojne ustupke. Priština je imala da formira Zajednicu sprskih opština.   

On je potom podsetio na Rezoluciju 1244 i formiranje "Vojske Kosova", na šta je još upozorio i nekadašnji šef diplomatije Ivan Mrkić.

- Gde je napisano, u kom dokumentu piše da oni mogu da stvore svoju vojsku? To čak ne piše ni u njihovom ustavu, koji ja ne priznajem, ali čak ni tu - rekao je Vučić i podsetio da je iznenađenje što je tzv. Kosovo dobilo podršku zapadnih zemalja.

Foto: Informer

On je ponovio da je Priština morala samo da sprovede jednu jedinu obavezu, SZO i očigledno je da ni posle više od 2.000 dana nemaju nameru da urade bilo šta po tom pitanju.

- Srbija je suverena i nezavisna zemlja, koliko ja znam, preklinjali smo ih da ne idu pred Interpol, Unesco i druge organizacije, nadajući se da će dobiti podršku SAD, ali su izgubili. A onda su odjednom uspostavili tarife suprotne CEFTA sporazumu protiv Srbije i BiH, najpre 10 odsto, a onda 100 odsto i tako ubili trgovinu između centralne Srbije i Kosova i ugrozila opstanak Srba - naglasio je Vučić.

- Sada moram reći nešto povodom Rezolucije 1244 koja je usvojena od strane UN. Unmik i Kfor dobijaju svoje nadležnosti iz ovog dokumenta i ovo je bila odluka Saveta bezbednosti! Od 2014. Priština ima veliku želju da stvori svoju vojsku, a prema Rezoluciji 1244 podrazumeva se demilitarizacija svih vojnih formacija. Pored toga postoji još jedno pitanje: na osnovu kojeg dokumenta proističe navodno suvereno pravo da Priština osnuje svoju vojsku? Ovoga nema ni u njihovom ustavu, u kojem je potrebno 2/3 skupštine za formiranje vojske. Naravno da nisu mogli da nađu sedam Srba koji će glasati za ovo, ali koga briga! Doneli su odluku i formirali su tzv. kosovske oružane snage i iznenađujuće, imali su ogromnu podršku iz zapadnih zemalja - kaže Vučić. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sa sednice SB UN Srbima na Kosovu da će Srbija uvek biti uz njih. 

Braćo i sestre Srpkinje, koristim priliku da vam se zahvalim na svemu što ste izdržali, na mukama koje ste prošli i kroz koje prolazite i da vam kažem da je Srbija uz vas i da će uvek biti uz vas - rekao je Vučić.

Foto: Informer

 

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija sazvana je na zahtev Srbije i Rusije, zbog nelegalno formirane vojske tzv. Kosova. Iako su zapadne sile pokušale da polemiku zatvore za javnost - njihov predlog je odbijen.

(UŽIVO) SEDNICA SB UN KiM! Vučić razobličio Prištinu pred svetom, Rusi čvrsto uz Srbiju, Tači se pozvao na Vuka Jeremića!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kosovka devojka

pre 5 godina

Predsednik se svim atomima snage, pameti I razuma bori za interese Srbije I mir u regionu

Bato Maestor

pre 5 godina

Ovo Lici na propagandu sjev. Koreje! Nas hrabri prijesjednik!!! ????

Penzionerj

pre 5 godina

Nisi ti kosovska devojka ti si siptarka a "Kosovska devojka" je hrabra Srpkinja. Samo trazite i cekajte svoj kraj.

Milica

pre 5 godina

Vucic hrabro brani interes Srbije i njenih gradjana.

SasaRu

pre 5 godina

Pristina ne postuje i krsi svoj Ustav, Rezoluciju1244, osnovna ljudska prava, samo hitna intervencija EU moze biti put za dalji dijalog.

Milasin

pre 5 godina

Problem je veliki,i svi smo zabrinuti.Ali ,imamo poverenja i verujemo u Vučića..

Kosta

pre 5 godina

Ako I nakon ovog izlaganja predsednika Srbije, zapadne zemlje ostanu ravnodušne, biće to znak da vladavina prava je samo na papiru, realno ne postoji, bar ne za Srbe.

Gera

pre 5 godina

Potezi Pristine iz dana u dan nemaju nikakvog opravdanja.

karlo

pre 5 godina

Vucic ce sigurno ubediti sve prisutne na sednici da daju punu podrsku Srbiji.

Sanja

pre 5 godina

Vucic je realno izneo situaciju na Kosovu. Nadam se da ce Un reagovati ako nista drugo bar da se ukinu takse!!!

UN

pre 5 godina

Istina je rečena. Da vidimo sada šta će uraditi UN.

milan306

pre 5 godina

Sve je argumentovano i tačno rekao.Verujemo da će svet uvideti šta radi Priština.

sporazum

pre 5 godina

Sve iz Briselskog sporazuma smo učinili, a oni nisu jednu jedinu stvar - da formiraju ZSO.

Vivijen

pre 5 godina

UN bi sada ako pažljivo bude slušala trebalo da uvidi da su Albanci monstrumi.

Jasna

pre 5 godina

On covek zabrinut..a ovaj ubica ponosan sto je nosio uniformu i klao Srbe..navodno borio se protiv rezima Milosicevog.Kreten nepismeni..nezna ni da govori

Vivijen

pre 5 godina

Evropo sada je vreme da otvorite oči, slušajte pažljivo.

Kosovka devojka

pre 5 godina

Predsednik svim atomima svoje snake, istino, cinjenicama I zdravim razumom zastupa interese naseg naroda

Vivijen

pre 5 godina

Vreme je da UN vidi da su Albanci pretnja za region.

Sanja

pre 5 godina

Svi smo zabrinuti, jer Siptarima je izgleda sve dozvoljeno!

Cira

pre 5 godina

Predsednik Srbije je vecras pokazao kako se voli svoja zemlja, kako se brani teritorija i kako se cuva dostojanstvo! Bravo za veliku lekciju koju je odrzao ne samo Albancima i svetu nego i bahatoj opoziciji!

Gavrilo Princip

pre 5 godina

Vojska tzv. Kosova je osnovana mimo bilo kakvih pravnih normi ali i rezolucije 1244 SB UN.

Jelena

pre 5 godina

Svaka cast predsedniku na predanoj borbi i hvala braci Rusima na podrsci

Boki

pre 5 godina

Svaki normalan je zabrinut,al verujemo u Aleksandra i uz njega smo.

Makica

pre 5 godina

Bravo za Vucica koji hrabro brani i predstavlja svoju drzavu.

DACICivica

pre 5 godina

tako cete uvjek proci kad vas predstavlja pederast.porazeni ste josjednom 1244 puta mi smo u to srali znaci ne vazi. jel ste to sada svatili KONACNO.

Jeremija

pre 5 godina

A,sto Vucicu "uplasen" ? Cu li ti siptara ili koga drugog da izjavi kako je uplasen? Covek li si? Mis li si?

ana

pre 5 godina

Najbitnije je da je svet video i cuo drugu stranu a ne samo Americku propagandu

Stevan T

pre 5 godina

Amerika misli da bi mogli da naprave novi Izrael od Kosova. Oni ce polako da davljaju jace i jace oruzije Kosovu i Albaniji ali samo kada Albania se jos poveze Americi. Pazi taj potez posto ako se ne ubije beba u kolevki oni ce postati veliki problem. Albsania i Kosovo nemaju obrazovanje Izreala i zbog toga ce biti problem za sve sem Amerike.

Pomracenje uma

pre 5 godina

Blago, kilavo, nikakvo. Nema dramaturgije u UN, nema glume. Kilavo, Taci ga je razvalio, onako polupismen. Posle ovoga ce i Rusija da stane na njihovu stranu.

Zivko

pre 5 godina

Vucic je dokazao na sednici SB UN da je Srbija 100% u pravu I da je Srbija celovita drzava.Bravo Vucicu sto si se obratio srbima sa kosova.

Nadica

pre 5 godina

Zabrinutost za nas status je i pokretac potenciranja prave istine.

Mitra

pre 5 godina

Kosovo će biti razotkriveno, to je lažna država kojom upravljaju ratni zločinci koji žele da osvoje Kosovo kao svoju teritoriju. Ramuš treba da bude najostrije kažnjen.

cica

pre 5 godina

Članice EU čineći ustupke SAD doveli su sebe i nas u nezgodan položaj.Mala zemlja veliki kamen spoticanja, sa velikim državnicima koji je brane i čuvaju kroz celu našu istoriju se to proteže .

Sta je ovo

pre 5 godina

Niti je Brnabic pre par meseci,niti ti sada,niste iskoristili govornicu OUN,sada SBOUN,da date prave argumente u korist Srba i Sbije.

Smrad

pre 5 godina

Odluka Međunarodnog suda pravde, koja je donesena, kako je istaknuo, upravo na inicijativu Srbije. Riječ je o mišljenju spomenutog suda donesenom 2010. godine kojim je utvrđeno da jednostrano proglašenje državne neovisnosti Kosova nije protivno međunarodnom pravu.

Olga

pre 5 godina

Rezolucija 1244 je veoma grubo prekrsena time sto je dozvoljeno da albanci formiraju vojsku takozvane drzave Kosovo.

dunja

pre 5 godina

Predsednik se svim atomima snage, pameti I razuma bori za interese Srbije

Torres

pre 5 godina

Zar je moguće da se ni jedan član opozicije nije javio medijima da osudi formiranje vojske Kosova. Opoziciji su bitni izbori u Lucanima . Srbi ujedinimo se od nacionalnog je interesa pitanje Kosova.

Penzionerj

pre 5 godina

Predsednice Vucice, sve cestike za tvoju borbu za svoj Narod. Konacno je svet video nas Srbe u jasnom svetlu izuzev nekolicine kojima ce doci kraj. Samo hrabro, Srpski Narod je uz tebe.

arsa

pre 5 godina

Bravo za Srbiju.Bravo za Vucica.Tako se brani Srbija.Jos jedan poraz siptara koji su sami trazili.Treba ih pustiti da i dalje srljaju i sami sebe razotkrivaju.Neka ceo svet vidi sa cime Srbija ima posla

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija