• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.02.2019

15:05 >> 15:08

DOSTA JE REČI I DEMARŠA, VREME JE DA PRIŠTINA DOBIJE PO PRSTIMA: Montgomeri traži od TRAMPA DA KRENE U AKCIJU!

Politika

DOSTA JE REČI I DEMARŠA, VREME JE DA PRIŠTINA DOBIJE PO PRSTIMA: Montgomeri traži od TRAMPA DA KRENE U AKCIJU!

Podeli vest

Sve dok SAD i EU ne budu spremne da konkretno kazne kosovske Albance, na primer ukidanjem finansijske pomoći, oni neće odustati od sadašnjeg ponašanja, uveren je bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri

Ono što ja tražim nisu - reč i/ili demarši, već konkretni koraci, kao što je ukidanje finansijske pomoći. Sve dok SAD i EU ne budu spremne da ih konkretno kazne kosovski Albanci neće odustati, kaže Montgomeri za Tanjug.

On je tako odgovorio na pitanja kako i koliko ozbiljno treba shvatiti američke zahteve prema Prištini i šta bi mogao da bude odgovor Amerike na to što je Priština ignoriše kao partnera.

On, međutim, upozorava na opasnosti po Srbiju:

- Kosovski Albanci će učiniti sve, izvesti bilo kakvu provokaciju, kako bi naveli Srbiju da reaguje na način koji bi odvukao pažnju sveta sa kosovskih Albanca i ponovo je usmerio na Srbiju. Ne padajte na to! - upozorava Montgomeri.

On je naglasio da iznosi lične stavove i procene, budući da nema kontakt sa aktuelnom američkom administracijom, te da nije upoznat sa tim da li se odnos prema pitanju Kosova menja.

SAD su, u poslednjih 15 godina, imale daleko najveći uticaj na Kosovo i, ujedno, bile najjači podržavalac albanskog stava, podseća bivši američki ambasador.

TAČI I HARADINAJ U ŽESTOKOM RATU ZBOG SRBIJE I SAD: Pale teške optužbe u igri i SMENA PREMIJERA LAŽNE DRŽAVE?!

- Ta apsolutna podrška izgleda da je počela, bar u nekim stvarima, da se krnji - kaže Montgomeri, ističući da taj zaključak donosi "isključivo na osnovu pisanja medija".

Bivši američki ambasador smatra da tačku preokreta predstavlja Briselski sporazum, koji kosovski Albanci mrze, jer je njihova namera da spreče formiranje Zajednice srpskih opština.

JOŠ SAMO ŠEST ZEMALJA I LAŽNA DRŽAVA JE PORAŽENA! Srbija sve moćnija u međunarodnoj zajednici, poručuje Dačić!

- Srpska strana je, ispunjavajući svoje obaveze, odigrala odlično. Strategija Albanaca bila je prvo odlaganje i potom - da odlažu i dalje - rekao je on.

Kosovski Albanci su, zatim, kaže Montgomeri, počeli sa izazivanjem provokacija i kao primer za to navodi odnos prema Marku Đuriću, takse od 100 odsto, formiranje kosovske vojske, čemu se, kako ističe, SAD od samog početka oštro protive i što je čak zapisano u ustavu kosvskih Albanaca.

- Glavna svrha svih ovih poteza bila je da se odvuče pažnja od potrebe da ispune svoje obaveze predviđene Briselskim sporazumom - naveo je Montgomeri.

PROCURELI DOKUMENTI O PLANOVIMA LONDONA ZA SRBIJU I ZAPADNI BALKAN: Naša zemlja kost u grlu Britanije!

Bivši američki ambasador u Srbiji pretpostvalja da su sve te akcije stavile na probu američko strpljenje i da čak izgleda, kako kaže - čitajući između redova, da su SAD postale otvorenije prema ideji korekcije granica.

Čini se, dodaje on, da je prava prepreka korekciji granica - Nemačka.

Ipak, navodi Montgomeri, sve to bazira na izveštajima medija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nevena

pre 5 godina

Nadam se da su iskreni ovoga puta o da ovo nije samo jos jedna farsa u nizu od strane Amerike

Mima

pre 5 godina

Vreme je da Pristina dobije dve, tri vaspitne po usima. Tek tada mozemo ocekivati neki dijalog.

Jeca

pre 5 godina

Valjda su napokon shvatili sa kim imaju posla. Vreme je da Pristina snosi posledice za svoje postupke

Nadica

pre 5 godina

Vreme je da se uspostavi normalizacija odnosa i ukidanje taksi i vojske pod hitno.

Ena

pre 5 godina

Krajnje je vreme da im zadaju jak udarac, da ih opamete za sva vremena. Vreme je da se sedne za pregovaracki sto I da se resi problem. Zbog svirepe bahatosti , par ljudi u Pristini, pati mnogo naroda!

Cane

pre 5 godina

Vreme je da im se stane na put,samo da se Amerika ne sali i ovoga puta i preti u prazno!

Brane

pre 5 godina

Amerika ruši svoj autoritet ubeđivanjem sa Šiptarima.

Janko

pre 5 godina

Svi se tome nadamo i očekujemo svakog trenutka!

Miki

pre 5 godina

Videcemo da li se Amerika zalaze za dijalog deklarativno, ili zaista hoce da stvori uslove za to.

akakka

pre 5 godina

Ovo je bila kap koja je prelila čašu,na pomolu raspad Kosovske vlasti!

slađa

pre 5 godina

Vlasti u Prištini su odavno zaslužile međunarodno propisanu kaznu. Onaj ko je njih proglasio relevantnim sagovornicima, ko je zločince i ubice Srba unapredio u državnike, treba dobro da razmisli kome pruža podršku i kako se to odražava na međunarodne odnose i ogleda u javnosti.

Nena

pre 5 godina

Neka Amerika zaustavi vec jednom ovo pristinsko ludilo!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija