• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: MUP

01.03.2019

07:58

STEFANOVIĆ PISAO GENSEKU INTERPOLA: Besmisleno je razmatrati PONOVNI ZAHTEV KOSOVA!

Politika

STEFANOVIĆ PISAO GENSEKU INTERPOLA: Besmisleno je razmatrati PONOVNI ZAHTEV KOSOVA!

Podeli vest

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio je pisma generalnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku i predsedniku Interpola Kim Džong Jangu u kojima je tražio da ova međunarodna policijska organizacija ne razmatra ponovni zahtev takozvanog Kosova za prijem u članstvo.

"Od održavanja Generalne skupštine Interpola u Dubaiju 2018. godine nisu se dogodile nikakve suštinske promene koje bi dovele do odstupanja od tadašnje odluke o neprijemu takozvanog Kosova. Zapravo jedina promena upravo ide u prilog stavovima Republike Srbije protiv ovog zahteva i ogleda se u porastu broj država koje su povukle priznanje takozvanog Kosova", naveo je Stefanović, saopštio je MUP.

On je u pismima ponovio argumente Srbije koji nedvosmisleno pokazuju da i samo razmatranje ovog zahtev predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, ali i najviših akata samog Interpola. 

"Uslovi za prijem u članstvo Interpola regulisani su Ustavom Interpola i Rezolucijom o postupku prijema u članstvo Interpola, iz kojih jasno proizilazi da je članstvo u Interpolu otvoreno samo za države. Ponovno stavljanje na dnevni red ovog zahteva drastično bi politizovalo rad ove profesionalne policijske organizacije i u oštroj je suprotnosti sa Ustavom Interpola", ističe Stefanović.

(FOTO) POSLE OVOG ZAHTEVA PRIŠTINE, RAD INTERPOLA DOVEDEN U PITANJE! Međunarodna policijska organizacija - UGROŽENA!

On je podsetio da je prema Ustavu Interpola „strogo zabranjeno za organizaciju da preduzima ma koju intervenciju ili aktivnost političke, vojne, verske ili rasne prirode", kao i da je status južne srpske pokrajine utvrđen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koju je Interpol u obavezi da poštuje.

"Razmatranje zahteva za članstvo takozvanog Kosova bi svakako dovelo do upuštanja Interpola u aktivnosti političke prirode, ali i do njegove instrumentalizacije u političke svrhe. Jedna u nizu jasnih potvrda našeg stanovišta protiv ovog zahteva je svakako i odbijanje zahteva za članstvo takozvanog Kosova na Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju 2018. godine. Stoga smatram da treba da uzmete u obzir stavove Republike Srbije i ne razmatrate dostavljeni zahtev za članstvo u Interpolu", zaključio je Stefanović.

Osim generalnom sekretaru i predsedniku Interpola, ministar Stefanović uputio je pisma i svim članovima Izvršnog komiteta ponaosob sa molbom da na predstojećem sastanku glasaju protiv ovog zahteva. 

Takozvano Kosovo nedavno je ponovo uputilo zahtev za članstvo Generalnom sekretarijatu Interpola, koji ga u skladu sa procedurama, dalje dostavlja Izvršnom komitetu, podseća se u saopštenju.

Kako se objašnjava, Komitet donosi odluku da li će ovaj zahtev biti uvršten na dnevni red Generalne skupštine Interpola, odnosno da li će se zemlje članice Interpola uopšte izjašnjavati o zahtevu. Za odobrenje članstva potrebna je dvotrećinska većina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nena

pre 5 godina

Kako uopšte nezakonita zemlja može biti članica Interpola?

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Besmisleno jer će opet da dožive poraz.Očigledno je šiptarima malo da se blamiraju.

Brane

pre 5 godina

To je opasnost za ceo svet da dokazani kriminalci i dileri budu deo organizacije koja se bori protiv njih.

Una

pre 5 godina

Pametno sto je ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic uputio ovakvo pismo Interpolu i valjda nisu takvi da ne ispostuju medjunarodna prava,a i zakon Interpola

sneza

pre 5 godina

Kosovo nije nezavisna drzava da bi uopste i mogla da udje u Interpol

Branja

pre 5 godina

Niko ne vidi smisao u tome da se ponovo glasa za prijem tzv. Kosova u Interpol!

Nina

pre 5 godina

Kosovo ne postoji kao drzava,kakav crni intrepol!

Tifani Rok

pre 5 godina

Kako lažna, izmisljena država može da ima bilo kakva prava?! Interpol?! Mogu da sanjaju!

vojkan

pre 5 godina

Kosovu tamo nije mesto...DRŽAVA KOSAVO JE LAŽ I NE POSTOJI..

Natasa

pre 5 godina

Šiptari moraju spustiti loptu i omoguciti nastavak dijaloga!

Goran

pre 5 godina

Priština će doživeti još jedan poraz u Interpolu.

Jaca

pre 5 godina

Samo nezavisne drzave mogu biti clanive, sto Kosovo nije.

Mrka

pre 5 godina

Ako imaju malo pameti videće da nema potrebe za ponovnim razmatranjem.

milos

pre 5 godina

Ako jednom nisu primljeni,nema svrhe ponovo razmatrati nakon samo par meseci.

mimi

pre 5 godina

treba sa dozive jos jedan poraz da iz zakucamo ispod zemlje,da shate jednom gde su i ko su

Mica

pre 5 godina

Uđe li Kosovo u Interpol, onda je funkcija Interpola totalno obesmišljena!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija