• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.05.2019

15:27

MUTNI POSLOVI MINISTRA TRIVANA! Doktorirao kod svog prijatelja i poslovnog saradnika!

Politika

MUTNI POSLOVI MINISTRA TRIVANA! Doktorirao kod svog prijatelja i poslovnog saradnika!

Podeli vest

Ministar zaštite životne sredine odbranio doktorsku disertaciju posle osam godina kod mentora sa kojim je poslovno sarađivao

Od studenta do doktora nauka put je kratak.

Malo je onih koji se mogu pohvaliti da su nakon svršenih osnovnih akademskih studija odmah upisali doktorske i da su doktorirali kod svog prijatelja i saradnika. Baš u ovakvoj situaciji našao se nedavno ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Kako naš list saznaje, ministar je u julu 2018.godine doktorirao na Šumarskom fakultetu i to kod mentora (dekana) Ratka Ristića. Istog onog sa kojim istupa u javnosti u nameri da zabrani ili poruši izgrađene mini hidroelektrane širom Srbije i kome je svojevremeno finansirao projekte. Krenimo redom. Prema rečima našeg izvora sa Šumarskog fakulteta, ministar Trivan odbranio je doktorsku disertaciju u julu prošle godine. U komisiji su, suprotno pravilima, bili samo profesori sa Šumarskog fakulteta.

- Po statutu našeg fakulteta u komisiji mora da bude bar jedan član koji nije sa Šumarskog fakulteta. Na obrani disertacije ministra Trivana njega nije bilo – navodi naš izvor i dodaje da je ministar odbranio svoj rad u kasnu julsku subotu (21.7.2018. op.aut.) kada nikoga na fakultetu nije bilo.

Da je ministar spojio lepo i korisno govori i činjenica da je doktorske studije, koje traju tri godine, upisao još daleke 2010.godine, dok je bio gradski sekretar za zaštitu životne sredine u Beogradu i to sa temom "Zaštita od erozije i bujičnih poplava kao element sistema zaštite životne sredine na teritoriji grada Beograda".

- Zanimljivo da je to ujedno uža specijalnost upravo njegovog prijatelja i mentora – pojašnjava naš izvor.

Na Šumarskom fakultetu kažu da su doktori Ratko Ristić  i Goran Trivan povezani već duži niz godina i da je sadašnji ministar, dok je bio gradski sekretar za životnu sredinu, finansirao raznorazne radove u arboretumu (mini botanička bašta) Šumarskog fakulteta.

-Bilo je tu svakakvih "radova" , na primer geološka ispitivanja za potrebe izgradnje bunara usred Beograda, izrada trim staze koja je plaćena papreno, a ista se bukvalno raspala u roku od godinu dana  - navodi naš izvor

Takođe, prema istim navodima,  finansirani su i radovi u zaštićenom području Goč i nastavnoj bazi u Majdanpeku kojom upravlja Šumarski fakultet iz Beograda, a doktor Ratko Ristić je uradio niz projekata koje je upravo finansirala institucija u kojoj je bio Goran Trivan.

- Ono što upada u oči jeste činjenica da sve radove po pravilu izvode firme iz Loznice, rodnog grada doktora Ristića, iako su svi radovi veoma udaljeni od Loznice – ističe naš sagovornik.

Zajedno u borbi protiv MHE


Još jedna tačka spajanja ministra i dekana Šumarskog fakulteta, osim poslovno-naučne saradnje jeste i zajednička borba protiv malih hidroelektrana. Ministar Trivan je nedavno najavio "obračun sa malim hidroelektranama" a u stvarnosti ne čini ništa da to spreči osim što svojim neodgovornim izjavama potpiruje nasilje na gradilištima.

- Primer za to je MHE Pakleštica za koju je nadležni ministar prvo potpisao saglasnost pa se predomislio. Upravni sud je doneo presudu po kojoj nadležni ministаr ne može da ponavlja postupak u nameri da poništi predhodno izdatu saglasnost, a zatim Vrhovni kasacioni sud preinačio odluku Upravnog suda i dozvolio ponavljanje postupka koji ministar ni posle sedam meseci nije ponovio – kaže za naš list izvor iz Ministarstva zaštite životne sredine i dodaje da  stručne službe ministarstva uopšte nisu konsultovane prilikom odluke o ponavljanju postupka i da je odluku doneo sam ministar uz savet doktora Ratka Ristića.
U ministarstvu niko i ne može da se obrati ministru, a ministar daje izjave u medijima koje zvuče potpuno identično kao i izjave doktora Ristića
– zaključuje naš sagovornik.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sara

pre 4 godine

Dosta više nameštenih i lažnih doktorata!!!!, kupljenih diploma i ispita!!!. Hoće li se stati već jednom na put!!!. Šta da rade oni koji na pošten način bez veza i vezica završavaju fakultete i doktorati i to uglavnom na državnim fakultetima. Negativna selekcija u društvu je velika, jer privatnim fakultetima je primaran novac, a ne pruženo znanje.

SS

pre 4 godine

Pa šta će te,došla su vremena kad se sve može,al samo za pojedine u ovom sistemu i vlasti.Nekada se znalo ko kosi a ko vodu nosi.Sad su svi kosači.

penzioner

pre 4 godine

Lobi za izgradnju MHE je toliko jak da je u stanju da diskredituje jednog vrlo kulturnog i obrazovanog čoveka kao što je gospodin Trivan. A novinaru koji je napisao tekst, svaka čast na istaživačkom novinarstvu, nadam se da će za ovaj tekst dobiti neku papirnatu nagradu....

Radami

pre 4 godine

Zašto ne grade minihidroelektrane tako da naprave jezerce, mini-akumulaciju pa bi tu bilo i gajenja pastrmki i turizma, nego kaptiraju celu rečicu u cev i ostave celo selo bez vode. Protiv takvih MHE i treba biti, to je upropašćavanje naših sela. E, kad se ministar zamerio MHE lobiju, sad mu se svašta zamera. Ministar se zalaže i za pošumljavanje, niko ga ne sluša, treba uzeti ašov u ruke, to nije otmeno, a klizišta po Srbiji kolikovoliš.

Coa

pre 4 godine

To su ti veliki nasi ekolozi koji se ,,bore za zaštitu zivotne". Veliki borci takozvani, a ni jedan od njih se nikada nije oglasio da pomene problem istinskog zagadjenja, a to su termo elektrane. Svuda u svetu normalnom se forsiraju obnovljivi izbori energije dok jedino nasi ,,strucnjaci" se bore protiv toga. Zar su zemlje poput Norveske , Austrije, Slovenije itd pogresile jer su se okrenuli obnovljivim izvorima ?! Ali eto mi smo primorani da slusamo I gledamo ovakve ljude kojima je bitnija finansijska korist od struke. Ministar I ovaj tkzv doktor su placenici I moralne nule.

informermer

pre 4 godine

A ti si glup pa eto živiš, jbg krivo mi je što nema šta da te pojede.

Vlada

pre 4 godine

Sram Vas bilo da blatite ovakvog coveka. Jedini borac za zivotnu sredinu i najbolji Ministar u Vladi Srbije. Pre svega covek i veliki socijalista.

Danko

pre 4 godine

Da li je moguće da će najgori od loših jednog dana biti profesor na Šumarkom fakultetu. Neviđeno

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija