• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik.rs/Informer.rs

11.06.2019

08:08

(VIDEO) NA NIŠANU LAZANSKOG: Srbija nije kapitulirala 9. juna 1999! NISMO POTPISALI SPORAZUM SA RATUJUĆOM STRANOM, ODNOSNO SA NATO!

Politika

(VIDEO) NA NIŠANU LAZANSKOG: Srbija nije kapitulirala 9. juna 1999! NISMO POTPISALI SPORAZUM SA RATUJUĆOM STRANOM, ODNOSNO SA NATO!

Podeli vest

Pre dvadeset godina, 9. juna, u Kumanovu je potpisan Vojno-tehnički sporazum kojim je okončano bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije

O tome da li je ovaj sporazum predstavljao kapitulaciju SRJ, kojim pritiscima je tada bila izložena naša delegacija i kakav je danas značaj Kumanovskog sporazuma Miroslav Lazanski je u emisiji „Na nišanu Lazanskog“ razgovarao sa učesnicima pregovora, generalima vojske i policije, Brankom Krgom i Obradom Stevanovićem.

Na pitanje zašto su Kumanovski sporazum ispred SRJ potpisali pripadnici i vojske i policije, Obrad Stevanović, jedan od potpisnika sporazuma, kaže da je to bio zahtev druge strane u pregovorima.

- Hteli su da se sporazum potpiše i sa vojskom, koja je potpadala pod nadležnost savezne države, i sa policijom, koja je u to vreme bila u nadležnosti Srbije. Plašili su se da ako sporazum potpišu samo sa jednima, oni drugi možda neće poštovati sporazum - objašnjava Stevanović.

Prema njegovim rečima, pregovori kojima se došlo do sporazuma nisu bili jednostavni, a druga strana se služila raznim trikovima, poput iznenadne promene lokacije gde su pregovori trebali da se održe, do toga da su pregovori o prekidu bombardovanja prvog dana održani u kafani.

- Čim smo seli za pregovarački sto usledio je prvi trik. Podeljen nam je sporazum na engleskom na desetak strana, a britanski general Džekson je rekao da je tekst tog dokumenta usvojen na najvišem nivou svih strana, te da se od nas očekuje da to potpišemo u relativno kratkom roku. Međutim, čim smo pročitali naslov i prvi stav bilo je jasno da je taj dokument za nas neprihvatljiv. Naime, taj dokument je predviđao da su strane ugovornice Jugoslavija i Srbija sa jedne, i NATO sa druge strane. Za nas je bilo neprihvatljivo da je NATO ugovorna strana jer bi time vukli na kvalifikaciju kapitulacije - naglašava Stevanović.

Takođe, kako dodaje, u ponuđenom dokumentu su se pominjale obaveze srpske i jugoslovenske strane koje prevazilaze nadležnosti vojske i policije, poput, na primer, puštanja zatvorenika.

- Dok smo mi razmišljali i među sobom razgovarali šta nam je činiti, Džekson je ponovo pokušao sa trikovima. Rekao je da je Milošević prihvatio taj dokument. Međutim, kada smo mi rekli da moramo da se čujemo sa predsednikom on je odlučio da pregovore nastavimo sutradan - priča Stevanović.

I general Branko Krga kaže da nisu očekivali ovakve smicalice od druge strane u pregovorima.

- Kada je prihvaćen papir Ahtisari-Černomirdin, predsednik Milošević je primio našu delegaciju koja je išla na pregovore. Glavna ideja je bila da se iskreno ide na te pregovore i da se taj sporazum postigne. Važno je reći da mi vojnici ili policajci ništa suštinski nismo odlučivali. Odluku o prihvatanju vojno-tehničkog sporazuma je donela Skupština Srbije i Vlada SRJ - ukazuje Krga.

Gosti emisije „Na nišanu Lazanskog“ kažu da su u pregovorima tražili da se bombardovanje obustavi dok traju pregovori. Međutim, do toga nije došlo jer se general Vesli Klark plašio da, ako se napravi pauza, neke od zemalja saveznica SAD verovatno ne bi prihvatile nastavak bombardovanja.

Ključni element sporazuma bilo je potpuno povlačenje vojske i policije Jugoslavije i Srbije sa Kosova. Gosti Miroslava Lazanskog jednoglasni su u oceni da Kumanovski sporazum nije bio čin kapitulacije SRJ.

- Ja sigurno, niti neko od drugih kolega, ne bi prihvatio nešto što liči na kapitulaciju - kategoričan je Krga, a istog stava je i general Stevanović.

- Mi nismo potpisali sporazum sa ratujućom stranom, odnosno sa NATO-om. To je bila važna stvar u formalno-pravnom smislu. Znamo da kapitulacija podrazumeva da predate oružane snage, ljude i sredstva neprijateljskoj državi i neprijateljskoj vojsci. Da odete u zarobljeništvo. Mi nismo ništa predali, niti kapitulirali jer i nije bilo okupacije, a dokument je potpisan nakon, da kažem, ravnopravnih pregovora ekstremno neravnopravnih strana - objašnjava Stevanović.

Branko Krga ističe da je najveći problem to što međunarodne snage nisu ispoštovale svoje obaveze iz Kumanovskog sporazuma i Rezolucije 1244. Ipak, dvojica generala se slažu da su Kumanovski sporazum i Rezolucija 1244 i danas izuzetno značajni, možda više nego ikad. Kako kažu, ti dokumenti su upravo razlog zašto samoproglašeno Kosovo još nije postalo država.

- Da nema Kumanovskog sporazuma i da nema Rezolucije, to bi već bila država. Kada danas kažemo kako Rezolucija nije bitna i da međunarodno pravo više ne postoji, pitanje je — što nam onda traže da priznamo Kosovo? Uprkos tome što se čini da su oni moćni, ipak postoji neki potencijal koji se nalazi u tim dokumentima - zaključio je Obrad Stevanović.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
TRI KAPITULACIJE

pre 4 godine

Prva kapitulacija je bila 8.8.95g kad je Hravtima potpisana predaja zarobljenog celog Krajiškog korpusa 6000 vojnika(uskoro će taj dokument hrvati staviti u Muzej pobedničke hrvatske vojske u Zagrebu da ga vide turisti iz celoga sveta i Srbije). Druga kapitulacija je bila kad je potpisana mirna reintegracija Istočne Slavonije 12.12.95g temeljni sporazum da se i tamo ne bi nastavila Oluja a konačni potpis je bio 15.1.98g. Treća kapitulacija je potpisivanje Kumanovskog sporzum 9.7.99g da NATO prestane bombardovati kad je rat završio. A ovaj biser Lažanski je vojni analitičar ko neko dete u srednjoj školi...

miroslav moric

pre 4 godine

ne prdi zakona ti.gde je nasa policija i vojska na kosmetu i granici sa albanijom?ti kao ministar neznamo cega moras na granici sa kosmetom pokazati papire i cekati da ti odobre da ili ne mozes preci granicu.

TRI KAPITULACIJE

pre 4 godine

Prva kapitulacija je bila 8.8.95g kad je Hravtima potpisana predaja u Oluji zarobljene srpske vojske i to celog Krajiškog korpusa 6000 vojnika(uskoro će taj dokument hrvati staviti u Muzej pobedničke hrvatske vojske u Zagrebu da ga vide turisti iz celoga sveta i Srbije) šta je značilo kraj rata u RH i nateralo posle Miloševića i Srbiju i na potpisivanje Dejtona 14.12.95g. Druga kapitulacija je bila kad je potpisana mirna reintegracija Istočne Slavonije 12.12.95g temeljni sporazum da se i tamo ne bi nastavila Oluja a konačni potpis je bio 15.1.98g. Treća kapitulacija je potpisivanje Kumanovskog sporzum 9.7.99g da NATO prestane bombardovati kad je rat završio. Čeka se i četvrta kapitulacija i potpisivanje priznanja repuiblike Kosova a onda ćemo videti za Sandžak i Vojvodinu... A ovaj biser Lažanski je vojni analitičar ko neko dete u srednjoj školi...

SS

pre 4 godine

E da vidimo kako ćeš se provesti,i ponositi kao ambasador u Rusiji,mada oni svu situaciju znaju bolje nego mi,samo je pitanje podsticaja,da ne kažem ,stimulansa,dopinga,Lazanski.

miroslav moric

pre 4 godine

posto smo zakasili ove iduce godinasa vama na celu i trubacima od guce pravac kosovo polje.da kraj turbeta truba se cuje i gusle zna se !

Vns

pre 4 godine

Ma joooook, nismo ništa potpisali.....već smo povukli vojsku da nas ne bi sravnili sa zemljom.....tj poklonili smo Kosovo....Lazanski ne lupetaj,dok se ratovalo ,Vi ste se borili na kojekakvim izborima za MISS

zoran miljkovic

pre 4 godine

ТАДАШЊА ЈУГОСЛАВИЈА,НИЈЕ НИ ПОТПИСАЛА СПОРАЗУМ СА НАТОм, ВЕЋ СА САВЕТОМ БЕЗБЕДНОСТИ,ТУ СЕ НАТО ПОМИЊЕ У ЈЕДНОЈ ТАЧКИ,ТАКО ДА ТРАБУЊАЊА ДА НИСМО КАПИТУЛИРАЛИ: где нам је оружана сила (војска и полиција) на Косову,ГДЕ НАМ ЈЕ СУД,ПО КОЈИМ ИЛИ ЧИЈИМ ЗАКОНИМА СЕ СУДИ,КОЈЕ ПОЛУГЕ ВЛАСТИ МИ ТАМО ИМАМО,тамо не сме да оде Председница Владе,министри,О ЧЕМУ СЕ ОВДЕ ПРИЧА,ПРОРУСКА БАЈКА.

GrofMonte

pre 4 godine

Kako vas nije sramota? Uvek neke fabrikacije radite, kako to nije kapitulacija a povukli se sa Kosova kao pacovi, ostavili narod na milost i nemilos nepriatelju........sta drugo znaci kapitulacija? Pa onda Rezolucija 1244 je vazna, da jeste vazna posto tacka 4 Rezolucije podseca sve drzave da je SRJ (Srbija) ubijala po Kosovu, a tacka 11 b. Precizira da narod na Kosovu ima pravo na referendum. Po gotovu je Kumanovski sporazum vazan jer na njemu stoji da u slucaju upada bezbednosnih snaga Srbije na Kosovo KFOR, ce upoterbiti vojun silu P.S. za redakciju, Nadam se da cete objaviti ovaj komentar, posto to cesto odijate

GrofMonte

pre 4 godine

Kao što sam i predpostavio, niste objavili moj kometar na ovu temu. Postavlja se jedno logično pitanje, zašto ste postavili rubriku za komentare ako ih ne objavljujete? Pa vam je onda djavo kriv što vas u svim izveštajima o slobodi medija svake godine niže rangiraju!! Vi ste u službi jedog čoveka, vi ste plaćenici...

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija