• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

16.08.2019

19:23

Saradnik Dodikovog lobiste kao “bivši šef CIA” (ISPRAVKA)

Politika

Saradnik Dodikovog lobiste kao “bivši šef CIA” (ISPRAVKA)

Podeli vest

Stiven Majer kaže da problem Kosova ne može biti rešen tako što bi Srbiji bilo oduzeto sve. Sever treba da pripadne Srbiji, a srpskim svetinjama na jugu treba dati poseban status u UN, predlaže Majer

Bezbrojni mediji, uglavnom oni iz Srbije i Republike Srpske, već godinama napuhavaju značaj Stevena E. Meyera dodjeljujući mu “titule” koje nikada nije imao.

Meyerova biografija javna je i lako dostupna i ne ostavlja nikakav prostor sumnji da Steven E. Meyer nikada nije bio “šef” CIA ili bilo kog njenog odsjeka, niti je bio “pomoćnik direktora CIA”. Štaviše, ni sam Meyer se tako nigdje nije predstavljao.

Na stranici škole Daniel Morgan Graduate School of National Security, gdje Meyer predaje nacionalnu sigurnost, objavljena je Meyerova biografija, kao i njegov CV, u kom on navodi da je u CIA obavljao dužnost “analitičara i menadžera”, da je ovu agenciju napustio 2011. godine, te da je za vrijeme rata u Bosni bio zamjenik šefa Međuagencijske radne grupe za Balkan:

Za vrijeme ratova na Balkanu tokom devedesetih godina, bio sam zamjenik šefa za međuagenciju radnu grupu za balkan (Balkan Task Force, op.a.) (vladina ujedinjena obaveštajna organizacija u tom periodu). U ovom sam poslu bio odgovoran za kontrolisanje svih obavještajnih izvještaja, djelovao sam kao veza između američke obavještajne zajednice i različitih agencija i odjela na Balkanu i uveliko putovao cijelim Balkanom. Nastavljam raditi na balkanskim pitanjima i objavio sam nekoliko radova o tom periodu.

Slične informacije mogu se pronaći i u drugim Meyerovim biografijama, uključujući i onu objavljenu na stranici firme “TSM Global Consultants LLC”. 

Njegov angažman u ovoj firmi zapravo je direktno povezan sa njegovim izraženim prisustvom u regionalnim medijima. TSM Global Consultants je, naime, firma koju zajedno sa Meyerom vode Obrad Kesić i Drina Vlastelić Rajić. Kesić i Vlastelić Rajić su u SAD registrovani kao lobisti Vlade Republike Srpske i oboje su uposlenici tzv. Predstavništva Republike Srpske u SAD, čiji je zvanični naziv u SAD “Kancelarija Republike Srpske za saradnju, trgovinu i investicije”. 

Meyer je, od osnivanja Kancelarije RS za saradnju, trgovinu i investicije, uključen u njene aktivnosti i prisutan na dešavanjima koja ista organizuje, uključujući njeno otvaranje, prijem organizovan 2018, itd. 

 

U prethodnih desetak godina, Meyer je objavljivao i radove o politici u BiH i regionu zajedno sa Obradom Kesićem i Drinom Vlastelić Rajić (Relief Web 2009, TransConflict 2012 i dr.), te se često pojavljuje kao sagovornik lokalnih medija, naročito onih koji su naklonjeni politici Milorada Dodika. 

Iako su Meyerove tijesne veze sa lobističkim aktivnostima Vlade RS evidentne, nijedan od medija koji ga predstavljaju kao nekadašnjeg “šefa CIA” obično ih ne spominje u svojim člancima. Zanimljivo je, takođe, da je Meyer 2012. godine - kada ga je RTRS prvi put predstavila kao “bivšeg šefa CIA-e” - u članku objavljenom na portalu E-kapija predstavljen samo kao direktor TSM Global Consultants: 

Milovan Topolović, načelnik opštine Laktaši primio je u srijedu u svom kabinetu predstavnike američke kompanije "TSM Global Consultants LLC" iz Washingtona, Stevena Meyera i Obrada Kesića.
(...)
Kompanija "TSM Global Consultants" sa sjedištem u Washingtonu, bavi se poslovnim, političkim i medijskim savjetovanjima prema riječima direktora Stevena Mayera, u opštini Laktaši vide veliki potencijal za saradnju.

Šta je bila “Međuagencijska radna grupa za Balkan”?

Međuagencijska radna grupa za Balkan (Central Intelligence Interagency Balkan Task Force (BTF)) osnovana je u junu 1992. godine i činili su je predstavnici/e nekoliko različitih obavještajnih i vojnih agencija SAD.  

Na zvaničnoj web stranici CIA od 2010. godine dostupan je i osnivački dokument radne grupe, iz kog se vidi da je memorandum o njenom osnivanju izdao zamjenik direktora CIA (u tekstu pod skraćenicom DDCI - Deputy Director of Central Intelligence), te da je za rukovoditelja grupe postavljen James O. Carson iz CIA-inog Ureda za evropske analize. U dokumentu se navodi da će Carsonovog zamjenika postaviti DIA (Defence Intelligence Agency - Odbrambeno obavještajna agencija). 

O radu BTF objavljeno je mnoštvo dokumenata sa kojih je skinuta oznaka povjerljivosti i koji su dostupni u virtuelnoj biblioteci CIA u okviru kolekcije “Bosna, obavještajne i Klintonov predsjednički mandat: Uloga obavještajnih službi i političkog liderstva u zaustavljanju rata u Bosni” (Bosnia, Intelligence, and the Clinton Presidency: The Role of Intelligence and Political Leadership in Ending the Bosnian War). 

Iz dokumenata se vidi da su funkciju šefa BTF tokom 1993. obnašali Daniel Wagner i Gene Wicklund, da bi je 1994. preuzeo Norman Schindler, koji je ostao šef BTF sve do 1996. godine. U dokumentima se često pojavljuje i potpis zamjenika šefa BTF, Raya Conversea. Ni u jednom od preko 300 javno dostupnih dokumenata CIA nema pomena o tome da je funkciju šefa BTF u bilo kom trenutku obavljao Steven Meyer - niti je, ponovo, on sam ikada tvrdio da jeste.

Konačno, tvrdnja da je uopšte postojao “šef CIA za Balkan” takođe je pogrešna, budući da je radna grupa, kako joj i ime govori, bila međuagencijsko tijelo u čijem radu su učestvovale primarno CIA (Centralna obavještajna agencija) i DIA (Odbrambeno obavještajna agencija), a uz njih i NSA (Nacionalna sigurnosna agencija), EURA (Odjel za Evropska i Evroazijska pitanja), Recapture Tactics Team i “druge agencije po potrebi”, što se takođe može vidjeti iz memoranduma o osnivanju BTF.

Da zaključimo, Steven E. Meyer nikada nije bio “šef CIA”, “zamjenik šefa CIA“, ili “šef CIA za Balkan”, kako to već godinama tvrde brojni mediji u regionu, niti se njegovi stavovi mogu interpretirati kao zvanični “planovi” agencije iz koje je Meyer otišao prije osam godina. 

Budući da je nemoguće utvrditi koji medij je prvi objavio svaku od ovih tvrdnji, sve članke koji ih sadrže ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. Tvrdnju da je Meyer bio “pomoćnik direktora CIA za Balkan” ocjenjujemo kao dezinformaciju, jer se radi o pogrešnom opisu funkcije koju je Meyer, prema sopstvenim navodima, obnašao u Međuagencijskoj radnoj grupi za Balkan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
misa

pre 4 godine

I amerika mora Mexiku dati, Texsas i Kaliforniju.

jova

pre 4 godine

Gospodine,kažete da Srbija treba da dobije sever Kosova,Kosovo je Srbsko i od koga treba da ga dobije,mogu li ja da dobijem nešto u vašoj zemlji zabadava bez 1.dinara, ako nešto otmem,vaša vlast će me zatvoriti,albanci su oteli Kosovo do Srbije,i ono nije njihovo,nisu ga kupili od Srbije da bi bilo njihovo,Bog će ih za tu satansku rabotu kazniti,i vratit će celo nepodeljeno Kosovo Srbiji do 2025.god. a možda i pre.

miroslav moric

pre 4 godine

sve ce biti kako vi kazete jer srpska vlada itekako vas je dobro platila da loborate.rep.srpska i g.kvesic lobira iz amerike a pri tom vlau srpske haraci i to ne malo na dodisnjem nivou.nezvanicno 2,5 miliona dolara sve ove prethodne godine.sta ce biti na kraju balade ima da vidimo tj. onaj ko doceka.

Anti rusofil

pre 4 godine

Svi bifsi sada pricaju, ma koga susa njega on je samo jedna lica koj niko ne slusa. On moze da prica svasta ali da preduzme nesto su drugi

Dragi

pre 4 godine

Što to nije govorio kad je bio neko. Sad govori gluposti kad je niko. Nema ništa od ovoga. Nemaju Srbi dovoljno para da plate Amerima za podršku u stvaranju srpske države na Balkanu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija