• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.09.2019

15:37

FON DER LAJEN: Zapadni Balkan biće jedan od mojih prioriteta!

Politika

FON DER LAJEN: Zapadni Balkan biće jedan od mojih prioriteta!

Podeli vest

Novoimenovan predsednica Evropske Komsiije Ursula fon der Lajen kaže da će Zapadni Balkan biti jedan od glavnih prioriteta njegog rada tokom naredih pet godina mandata

”Želim da Zapadni Balkan što je biliže moguće EU”, poručila je Fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je tokom predstavljanja novog tima evropskih komesara i njihovih zaduženja naglasila da je resor ”susedstva i proširenja” dodelila mađarskom komesaru Laslu Tročanjiju imajući u vidi činjenicu da Mađarska i ona, kao predsednica Evropske komisije, imaju jasan zajednički cilj kada je Zapdni Balkan u pitanju.

”Zapadni Balkan je važan za nas. Želim ih što je bliže moguće EU. Želim vrlo dobre odnose, intenzivan rad i saradnju sa njima. To će biti jedan od mojih glavnih fokusa tokom ovog predsedavanja”, poručila je Fon der Lajen.



Ona je naglasila da očekuje da će budući mađarski komesar za proširenje obavlajti svoj posao imajući u vidu važnost oblasti kojom se bavi.

JOKSIMOVIĆ: Dobre vesti za Srbiju iz Brisela!

Ursula fon der Lajen ponovila su koraci za ulazak u EU ”jasni” i da su za napredak na tom putu prvenstveno odgovorne zemlje Zapadnog Balkana.

”Naša pravila se nisu promenila. Postoje osnovne vrednosti, a zemlje koje žele da se priključe EU moraće da pokažu da poštuju ista pravila, fundamentalne vrednosti, da ispunjavaju ulove i da su sposobne da budu članice EU”, kaže fon der Lajen.

Ona je u Briselu podsetila na značaj dosadašnjih proširnja kako za EU tako i za nove zemlje članice.

”Svi zajedno smo dobili na tome”, ocenila je Fon der Lajen.

Novoimenova predsednica Evropske komsije mađarskom komesaru dodelila je resor ”susedske politike i proširenja”. Prma prvim ocenam to predatavlja ”unapređenje” odnosno vraćanje zaduženja komesara sa pregovora o proširrenju. što je bila zvaničan funkcija Johanesa Hana na politiku ”proširenja”.

(FOTO) NOVI KOMESAR ZA PROŠIRENJE JE IZ KOMŠILUKA! Ursula fon der Lajen objavila NOVI SASTAV Evropske komisije! PETORO JE IZ REGIONA!

Upitana da li ta promena u nazivu resora može da predstavljati signal da bi u toku njenog mandata moglo da dođe do značajnih pomaka u toj oblasti, Ursula fon der Lajen je naela da je u pitanju samo ”potpuno isti resor sa istim zaduženjima”, samo skrećenog imena.

Fon der Lajen je naglasila da će svi komesari pa i komesar za proširenje i susedšku politiku morati da prošu debatu u Evropskom parlamentu koji će dati i konačno zeleno svetlo za novi sastav Evropkse komsije.

I pre nego sto je Laslo Tročanji dobio oblast susedstva i proširenja u Briselu su se mogle čuti najave da bi upravo ovaj komesar mogao da ima najviše problema u razgovru sa evropskim poslaniciam jer je bio ministar pravde Mađarske u vreme kada je mađarska Vlada donosila zaokone koji su oštro kritikovani u Briselu.

U slučaju da Evropski parlament odbaci kandidaturu Tročanjija Mađarska će morati da imenuje novog komesara.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija