• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

28.12.2025

10:20

Godinama spremate prazničnu sarmu pogrešno: Evo da li treba dinstati meso pre motanja

Shutterstock

Recepti

Godinama spremate prazničnu sarmu pogrešno: Evo da li treba dinstati meso pre motanja

Podeli vest

Sarma je jedno od omiljenih jela, ali često se postavlja pitanje da li treba dinstati meso pre nego što se uvije u kupus?

Prema tradicionalnom receptu, meso se obično samo proprži u tiganju, dok se fil za sarmu priprema sa mesom, pirinčem i začinima. Mnogi prave grešku tokom pripreme fila i dinstaju meso, ali to nije neophodno jer će glavni proces kuvanja mesa biti tokom sporog kuvanja sarme.

Za savršen recept za sarmu, evo šta vam je potrebno:

Foto: Shuterstock

 

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 500 g mlevenog mesa (svinjetina i govedina)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 veza peršuna
  • 1 šolja pirinča
  • 1 jaje
  • 1 kašičica crvene paprike
  • So i biber
  • 2-3 lista lovora
  • 200 ml paradajz sosa
  • 100 ml ulja ili svinjske masti
  • 1 litar vode

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

U tiganju propržite sitno iseckan crni luk, zatim dodajte meso i pržite dok ne postane sivo. Dodajte začine, peršun, pirinač i jaje. Dobro promešajte.

Kupus pripremite tako što ćete odvojiti listove i, ako su previše čvrsti, kratko ih blanširati.

Na svaki list kupusa stavite malo fila, uvijte sarmu i slažite u veliki lonac, sa slojem kupusa na dnu.

Prelijte paradajz sosom, dodajte vodu da pokrije sarmice, i kuvajte na tihoj vatri oko 2-3 sata.

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set