• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

09.11.2025

17:40

Zaboravite na motanje: Seckana sarma iz rerne koja se sama peče

Shuterstock

Recepti

Zaboravite na motanje: Seckana sarma iz rerne koja se sama peče

Podeli vest

Ova verzija sarmice je za sve koji vole tradicionalan ukus, ali nemaju vremena da savijaju list po list.

Sve se sprema u jednom pekaču, a miris tokom pečenja nateraće celu kuću da dođe do rerne.

Sastojci:

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Ako je kupus previše kiseo, isperite ga mlakom vodom. Zatim ga sitno naseckajte baš kao da spremate klasičnu sarmu, samo bez motanja.

U dubljoj šerpi zagrejte ulje, dodajte sitno seckan crni i beli luk, pa propržite dok ne omekša i zamiriše. Dodajte rendanu šargarepu i mleveno meso, pa sve zajedno dinstajte dok se meso ne razmrvi i promeni boju.

Umešajte pirinač, paradajz koncentrat, dimljenu papriku, biber i malo soli (pazite jer je kupus već slan). Ako volite bogatiji ukus, dodajte i prstohvat suvog začina ili malo ljute paprike.

U veliki pekač ili vatrostalnu posudu stavite pola naseckanog kupusa, preko njega rasporedite celu mesnu smesu, pa pokrijte ostatkom kupusa. Ubacite lovorov list i pospite sa malo ulja odozgo.

Sve prelijte toplom supom ili vodom taman da ogrezne. Pokrijte folijom ili poklopcem.

Pecite na 200°C oko 90 minuta, zatim skinite foliju i pecite još 20-30 minuta da se fino zapeče i uhvati zlatna korica.

Foto: Shutterstock

 

Savet: 

Ako volite dimljeni ukus, dodajte nekoliko komadića slanine ili suvog mesa među slojeve.

Kašika kisele pavlake ili domaćeg jogurta uz to i imate kompletan ručak. Sutradan je još ukusnija, jer kupus i meso lepo upiju sve začine.

Seckana sarma iz rerne  mekana, sočna i mirisna, ali bez trunke komplikacije. Tradicionalan ukus u modernom, jednostavnom izdanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40