• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

16.10.2025

14:45

Sarma iz rerne bolja nego na ringli: Sama se kuva, ima neponovljiv ukus i nestaje prva iz tanjira

Shuterstock

Recepti

Sarma iz rerne bolja nego na ringli: Sama se kuva, ima neponovljiv ukus i nestaje prva iz tanjira

Podeli vest

Sarma iz rerne idealna je za praznike, nedeljni ručak ili svaki put kada želite jelo koje se samo kuva dok vi uživate u mirisu doma.

Pečenjem u rerni sarma dobija karamelizovane ivice, bogatiji, puniji ukus i onu finu koricu koja sve drži na svom mestu.

Evo recepta kako da je lako i ukusno pripremite: 

Foto: Shuterstock

 

Sastojci: 

  • 1 glavica kiselog kupusa (srednje veličine)
  • 500 g mlevene svinjetine
  • 300 g mlevene junetine
  • 100 g pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica aleve paprike
  • So, biber po ukusu
  • 1 jaje (opciono, za bolju vezu smese)
  • Malo ulja

Za slaganje i pečenje:

  • 100 g suvih rebara, slanine ili pancete
  • 2 lista lovora
  • 1 kašika paradajz koncentrata
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 l vode (po potrebi)

Priprema:

Sitno iseckajte crni i beli luk, pa ih propržite na malo ulja dok ne omekšaju. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Zatim dodajte pirinač, so, biber, alevu papriku i po želji jedno jaje. Sve dobro sjedinite i sklonite sa vatre da se smesa prohladi.

Odvojite listove kupusa, isecite zadebljane delove, pa u svaki stavite kašiku fila i pažljivo uvijte.

Na dno vatrostalne ili zemljane posude stavite nekoliko listova kupusa, zatim poređajte sarmice u krug, a između njih dodajte suva rebra ili slaninu. Na vrh opet stavite nekoliko listova kupusa.

Na kašici ulja propržite brašno i alevu papriku, dodajte paradajz koncentrat i malo vode da se sve razredi. Time prelijte sarmu, pa nalijte toplom vodom tek da sve bude pokriveno.

Foto: Shuterstock

 

Pokrijte posudu aluminijumskom folijom ili poklopcem i pecite u rerni na 180 stepeni oko 2 do 2,5 sata.

Pred kraj otkrijte posudu i pecite još 20 minuta da se stvori ona neodoljiva zapečena korica.

Savet:

Ako želite bogatiji ukus, sarmu možete preliti mešavinom bujona i paradajz soka umesto obične vode. Još je lepša ako odstoji do sutradan tada se svi ukusi pomešaju do savršenstva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set