• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

23.10.2025

13:00

Recept za sarmu iz 1952. godine: Jugoslovenke su je pravile na neobičan način - 1 sastojak izdvajao se u pripremi

Shuterstock

Recepti

Recept za sarmu iz 1952. godine: Jugoslovenke su je pravile na neobičan način - 1 sastojak izdvajao se u pripremi

Podeli vest

Recept iz 1952. godine za slavsku sarmu privukao je pažnju domaćica jer se razlikuje u jednom sastojku od klasičnog, a to je jaje.

Teško je zamisliti bilo koju zimsku svečanost bez sarme tog mirisnog jela koje uvek podseća na porodična okupljanja. Svaka domaćica ima svoju tajnu pripreme, ali jedan stari recept, star više od sedam decenija, privukao je pažnju i to zbog jednog iznenađujućeg sastojka, jajeta u smesi za sarmu.  

Foto: Shutterstock

 

Sastojci: 

  • 3 glavice kiselog kupusa
  • 500 g sitno seckane govedine
  • 500 g sitno seckane svinjetine
  • 4 kašike iseckane suve slanine
  • 2 kašike masti
  • 1 glavica crnog luka, proprženog do zlatne boje
  • 1 celo jaje
  • 1 velika kašika soli
  • 1/2 kašike bibera
  • 6 kašika pirinča

Za zapršku:

  • 5 kašika masti
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 2-3 litra supe od suvog mesa (ili vode)
  • Seckani kiseli kupus
  • 2 kašike soli

Foto: Shutterstock

 

Priprema: 

U većoj posudi sjedinite sve sastojke za nadev i dobro ih izmešajte. Listove kupusa odvojite, pažljivo stanite zadebljane delove rebara, ali pazite da listovi ostanu čitavi. Na svaki list stavite po kašiku nadeva, urolajte sarmu tako da krajevi budu lepo zatvoreni.

U međuvremenu pripremite zapršku na masti propržite brašno, dodajte papriku i nalijte supom ili vodom. Ubacite seckani kupus, posolite i prokuvajte. Zatim složite sarme u šerpu preko kupusa, poklopite i kuvajte na tihoj vatri 3 do 4 sata.

Ako je kupus previše kiseo, slobodno ubacite kocku-dve šećera. Umesto vode, može se dodati i surutku,, koja će jelu dati posebno blag i pun ukus.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40