• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

23.09.2019

08:03

MERKEL NAM NUDI EU ZA KOSOVO?! Predsednika Srbije čeka IZUZETNO VAŽAN SASTANAK U NJUJORKU!

Politika

MERKEL NAM NUDI EU ZA KOSOVO?! Predsednika Srbije čeka IZUZETNO VAŽAN SASTANAK U NJUJORKU!

Podeli vest

Nemačka kancelarka i Aleksandar Vučić sastaće se danas u UN. Merkelova tražila da se vidi sa Vučićem i upozna ga sa svojim predlogom za 'brzo rešenje kosovskog problema'
Ubrzan prijem

Kancelarka, navodno, spremna da podrži 'manje korekcije granica', a Srbiji garantuje ubrzani prijem u EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel ima plan za 'brzo rešenje kosovskog problema'. Sa detaljima tog plana Merkelova će predsednika Srbije Aleksandra Vučića upoznati na sastanku koji treba da se održi danas u Njujorku na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Ovaj sastanak inicirala je nemačka kancelarka i on bi mogao da bude 'važna tačka preokreta' u rešenju problema Kosova, procenjuju mediji u Berlinu. Diplomatski izvori kažu da je Merkelova navodno spremna da podrži 'manje korekcije granica' između centralne Srbije i Kosova, ali i da Beogradu garantuje ubrzani prijem u EU, kao i značajno veći priliv direktnih investicija najvećih nemačkih kompanija.

Prema rečima obaveštenih izvora, nemačka liderka ublažila je raniji stav da promena granica ne dolazi u obzir pošto je postala svesna da je za bilo kakvo rešenje neophodan kompromis u kome nijedna strana ne bi dobila, ali ni izgubila sve.

SAD za bilo kakav sporazum

Do pre nekoliko godina u Vašingtonu je postojalo čvrsto verovanje da je pitanje Kosova rešeno i da će Balkan ići putem članstva u EU. Vašington sada kaže da prihvata bilo kakav sporazum koji Beograd i Priština mogu da postignu
Jovan Kovačić, analitičar

- Merkelova je insistirala da se sastane sa Vučićem u Njujorku i susret je zakazan na njenu ličnu inicijativu. Ona, kako se najavljuje, planira da srpskom predsedniku izloži nacrt svog plana za brzo rešenje kosovske krize... - prenosi naš sagovornik iz jedne zapadne ambasade.

Predsednik Aleksandar Vučić boraviće u Njujorku od 23. do 26. septembra, a tokom trodnevne posete SAD čekaju ga susreti sa brojnim svetskim i evropskim zvaničnicima (vidite okvir).

Komentarišući predstojeći susret Vučić - Merkel, diplomata Zoran Milivojević kaže da nema nikakve dileme da će glavna tema biti Kosovo i Metohija.

Berlin sve bliži kompromisu

Važno je da Nemačka razume da je kompromis jedino rešenje koje obezbeđuje mir i realno je da se približava ovom stavu
Zoran Milivojević, diplomata

- Nemačka želi da do kraja bude uključena u proces. Postoji poseban interes Nemačke i EU za brzo rešenje problema Kosova, pa će Merkelova u razgovoru sa Vučićem govoriti u ime Nemačke i EU. Za nas je važno da se dijalog Beograda i Prištine deblokira i da se dođe do kompromisa. A kompromis je zaista jedino moguće rešenje, pošto su maksimalistički zahtevi Prištine potpuno neprihvatljivi. Razgovor sa nemačkom kancelarkom značajan je i zbog stava Berlina, koji je prilično tvrd kad je reč o nezavisnosti Kosova. Zato je važno da i Nemačka razume da je kompromis jedino rešenje koje obezbeđuje mir i stabilnost. Realno je da se i Nemačka približava ovom stavu - podvlači Milivojević.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović ocenjuje da je za održivo rešenje, ma kakvo ono bilo, potrebno da se u dijalog uključe sve velike sile.

- Zapad nastoji da naprečac dođe do rešenja koje je u interesu njegove geopolitike i nema sumnje da Merkelova u toj priči igra važnu ulogu. Ali to za šta se zalaže nije principijelno, već arbitrarno rešenje. Naravno da je dobro razgovarati, ali nema rešenja u dosadašnjem formatu, odnosno samo uz učešće EU i direktno i indirektno SAD. Nužno je da na ravnopravnoj osnovi učestvuju i druge velike sile, pre svega Rusija i Kina - zaključuje Jovanović.

Sa kim će se Vučić sastati u SAD

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Prvi dan
* Nemačka kancelarka Angela Merkel
* Grčki premijer Kirijakos Micotakis

Drugi dan
* Generalni sekretar UN Antonio Gutereš
* Pomoćnik sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu Filip Riker
* Predsednik Gvatemale Džimi Morales
* Irski premijer i ministar odbrane Leo Varadkar
* Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk
* Prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans
* Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini
* Prisustvovaće prijemu koji će organizovati predsednik SAD Donald Tramp

Treći dan
* Predsednik Svetskog ekonomskog foruma Berge Brende
* Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov
* Politički direktor britanskog Forin ofisa Ričard Mur
* Predsednik Palaua Tomas Remenges
* Predsednik Svetskog jevrejskog kongresa Ronald Loder


 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
goran

pre 4 godine

Ne dok ne udemo u eu njene garancije vise nisu nista ona je za par meseci penzinerka i ako smo ovce neka nas sisaju,Prvo eu pa razgovori (samo razgovori bez ikakog obecanja) i to je to a Albanci nikako u ue dok ne vrate oteto.

Smosvesna građanka

pre 4 godine

Merkel je na kraju svoje političke karijere i više nema skoro da nema neku političku važnost, jer uskoro prestaje njen mandat kancelara Nemačke, pa zato ne treba prihvatiti bilo kakav njen predlog za rešavanje kosovskog problema. U rešavanje kosovskog problema treba zvanično uključiti Rusiju i Kinu.

Marija

pre 4 godine

Šta ona može da nudi, kad ionako silazi sa političke scene. Od ucena i praznih priča se ne živi.

Rale

pre 4 godine

Mislio sam da je ona inteligentnija osoba. To je da nam uzmu sve za ništa!

Dragan

pre 4 godine

Ko je tu zenu ovlastio da trguje nasom krvlju-i-zdrobljenim-kostima natopljenom zemljom? Ponuda za clanstvo u Uniji!? Sta mi imamo da trazimo u tom propalom drustvu kada iz Unije beze cak i oni najaci, kao sto je Velika Britanija? Ulazak u EU bio bi samoubistvo Srbije.

Muki

pre 4 godine

Prvo naravno da im nista ne treba verovati, drugo mkze ubrzan prijem za kosovo pod uslovom da oba potpisujemo istog dana i ako se misli na ubrzan prijem prvi januar 2021. Cekamo 20 godina na ubrzan prijem sve ispod toga prakticno neprihvatljivo, 2030 godina nije ubrzan prijem, svakako nista ne potpisivati dok se ne potpise prijem u eu sa svim beneficijama, pa poklanjamo vam teritoriju vrednu milijarde evra da kazem bolje stotine milijardi evra pa mozete malo da se stisnete, ok ako toliko kosta prijem hocemo odmah.

Nikako

pre 4 godine

Pa ne može! Nismo ispunili uslove! Ne može prečicom! Kosovo postoji eu još malo!

jadranin

pre 4 godine

Da se razumemo. Merkelova hoće da prevesla Vučića kako bi opravdala otimačinu Srpske imovine i prirodnih bogastaa na KiM. A Nemci su iza kulisa jedni od najvećih sponzora nezavisnosti Kosova. Nema od tog posla ništa.

Smrad

pre 4 godine

Nije Nemačka jedina u EU tako da ni ne mogu da nam nude išta preko reda i po ubrzanom kursu.

Marcco

pre 4 godine

Kkao da ne... priznaj Kosovo a onda "ups... izvini... promenile se okolnosti"...

zora

pre 4 godine

Ubrzan ulaz u EU? A od kad se moze verovati organizatorima sveta? Prvo da se ispuni sve sto obecavaju pa onda da dodje do ispunjenja sa nase strane? Vecitim lazovima i onima koji su nas unistavali se nesme verovati.

Kažu

pre 4 godine

Hrvati su u Zagrebu u saradnji sa ruskim stručnjacima napravili kompletan remont svojih 10 helikoptera Mi17 i odmah su 2 poslali u misiju na Kosovo!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija