• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.09.2019

09:48

VUČIĆ: REĆI ĆU ANGELI, SRBIJA NE MOŽE DA IZGUBI SVE! Predsednik Srbije danas sa nemačkom kancelarkom u Njujorku. TEMA JE KOSOVO!

Politika

VUČIĆ: REĆI ĆU ANGELI, SRBIJA NE MOŽE DA IZGUBI SVE! Predsednik Srbije danas sa nemačkom kancelarkom u Njujorku. TEMA JE KOSOVO!

Podeli vest

Aleksandar Vučić i Angela Merkel srešće se na marginama Generalne skupštine UN. Šef države ponoviće stav da su za nas neprihvatljivi zahtevi za priznanje lažne države Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U razgovoru koji će biti održan na inicijativu Merkelove Vučić će govoreći o kosovskom pitanju nedvomisleno poručiti da Srbija nipošto neće pristati da izgubi sve i da je rešenje kosovskog problema moguće samo i jedino kompromisom.

Prištinska blokada

Vučić će podsetiti da Priština već skoro godinu dana ignoriše zahteve za ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije i time svesno sprečava bilo kakav dalji dijalog
Izvor Informera

Prema rečima našeg odlično obaveštenog diplomatskog izvora, šef srpske države ponoviće raniji stav da su za nas neprihvatljivi maksimalistički zahtevi Prištine.

- Merkelova će sigurno želeti da od Vučića čuje kakva je trenutna pozicija Srbije i kolike su mogućnosti pronalaženja zajedničkog jezika sa Prištinom. Predsednik će ponoviti da je Beograd uvek bio otvoren za kompromisno rešenje, ali da nema reči o kompromisu ukoliko Srbija treba da izgubi sve, a Priština apsolutno ništa. Vučić treba da podseti i da Priština već skoro godinu dana ignoriše zahteve za ukidanje drakonskih taksi na uvoz robu iz Srbije i time svesno sprečava bilo kakav dalji dijalog - objašnjava naš sagovornik i dodaje da veruje da će Merkelova pokazati izvesnu dozu spremnosti da ublaži svoj raniji stav o nepromenljivosti granica:

 

 

- Njoj je iznad svega važno da se ovo pitanje reši u što skorijem periodu, kako se Kosovo ne bi pretvorilo u jedan od najozbiljnijih geopolitičkih problema, sa trajnim posledicama čak i u odnosima velikih sila. Ona je ranije izrazila spremnost da se Nemačka kao članica EU aktivnije uključi u pregovore Beograda i Prištine. S tim u vezi, pomenuta je mogućnost i određenih ustupaka našoj zemlji, jer je i Berlin svestan da Srbija ne može blagonaklono da gleda na opasnost da ostane bez svoje pokrajine - zaključuje naš izvor.

Komentarišući ovaj susret Merkelove i Vučića, premijerka Ana Brnabić istakla je da oni imaju iskren i otvoren odnos.

- Nadam se da će Angela Merkel uvažiti stavove i argumente Srbije u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova. Očekuje se da se nastave ozbiljni razgovori i da se razgovara o konkretnim temama koje se tiču ne samo Srbije već čitavog Zapadnog Balkana - naglasila je Brnabićeva.

 

 

Stevica Deđanski, direktor Centra za međunarodni razvoj, kaže da Nemačka vidi da gubi ulogu na Balkanu, ali i u Evropi.

- Kancelarkin lični poziv Vučiću za sastanak jeste dobar signal jer znači da je Merkelova spremna da koriguje stav. Samo je pitanje kolika će ta promena biti... Verujem da će predsednik uraditi najbolje za Srbiju. Mnogo zavisi od toga šta Merkelova nudi i šta traži kao naš ustupak - ističe Deđanski.

Politički analitičar Mišel Zubenica ocenjuje da kompromis jeste jedino rešenje za situaciju na Kosovu.

- Obe strane moraju nešto da izgube kako bi se došlo do dogovora. Nemačka zasad ima najtvrđi stav oko Kosova i teško će biti uveriti Berlin da pristane na ustupke. Za sada, Vašington pokazuje najviše razumevanja za trenutnu situaciju i treba očekivati upravo od njih najveću podršku konačnom rešenju kosovske krize - zaključuje Zubenica.

BONUS VIDEO:

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Psihijatar

pre 4 godine

Treba da kaze, Srbija ne sme da izgubi ni pedalj teritorije. Cisto zbog Ustava Republike Srbije.

milan lala

pre 4 godine

Najrealnije kompromisno resenje koje Srbija moze da prihvati jeste : 4 opstine ne severu KiM ostaju u sastavu Srbije , ostalih 6 opstina sa Srpskom vecinom na KiM dobijaju medjunarodno garantovanu funkcionalnu ZSO kao i garantovani odrziv povratak svih prognanih Srba na KiM i povratak njihove otete imovine . Srpski manastiri i najvaznije crkve na KiM dobijaju medjunarodno garantovanu exteritorijalnost pod direktnom upravom SPC. Pravo R. Srpskoj na samoopredeljnje i ujedinjenje sa Srbijom . U tom slucaju Srbija moze da prizna kvazi drzavu "kosove " . Ako moze ujedinjenje dve Albanske drzave ( Kosova i Albanija ) moze i dve Srpske ( R. Srpska i Srbija ) . Srbija ispod ovog netreba da ide , vreme ipak radi u nasu korist . Ovakvo resenje je u stvari veliki kompromisni ustupak koji bi Srbija ucinila . Nema nikavih objetivnih razloga da se ovakav kompromis ne prihvati od strane EU i SAD . To bi objektivno resilo neresene nacionalne i drzavne interese kako Srpskog tako Albanskog ali i Bosnjackog naroda na Balkanu u protivnom ostace veliki problemi i opasnost od novih ratova.

mihailiovic

pre 4 godine

Srbija NESME PREDATI NIJEDAN PEDALJ juzne Srbije Kosovo i Metohije,to stoji i u postojecem Ustavu Srbije. REALNOST JE DA JE JUZNA SRBIJA KOSOVO I METOHIJA NATO EU VOJSKOM OKUPIRANA TERITORIJA I OKUPACIJU OKONACATI U UN !

Ludi milojko

pre 4 godine

Ma moze nas Predsednik da kazeMerkelovoj sta god hoce ali baba ce praviti sta je naumia, ona nasega Predsednika ne ferma ni za suvu sjivu

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija