• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

22.10.2019

15:51

JA SAM PRIJATELJ SRBIJE, DOBRO JE POZNAJEM! Bilčik: U interesu EP je da se pomoge Srbiji da napreduje ka članstvu u EU!

Politika

JA SAM PRIJATELJ SRBIJE, DOBRO JE POZNAJEM! Bilčik: U interesu EP je da se pomoge Srbiji da napreduje ka članstvu u EU!

Podeli vest

Novoizabrani izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da je prijatelj Srbije, koju dobro poznaje, te da će se truditi da otvoreno i konstruktivno komunicira kako sa vlastima, tako i sa narodom u zemlji

- Ja sam prijatelj Srbije. Srećan sam da preuzimam ovaj zadatak. Znam kroz šta je Slovačka prošla da postane zemlja članica i reformiše zemlju. Moja osnovna poruka narodu Srbije je da nije lako ući u EU, ali da je moguće - kaže Bilčik.

U svom prvom obraćanju srpskim medijima, a na pitanje Tanjuga o prvim koracima na mestu izvestioca Evropskog parlameta za Srbiju, Bilčik kaže da mu je cilj da aktivno radi na podršci Srbiji kako bi napredovala ka članstvu u EU.

- Prihvatio sam ovu poziciju sa puno poštovanja, ali i odgovornosti. Ovo jeste važno vreme za proširenje kada svi moramo da se borimo za to i u Evropskom parlamentu i u EU. To ću raditi narednih pet godina svoh mandata - kaže Bilčik.

On je kao najvažnije aspekte puta Srbije ka EU naveo dijalog o reformama, unutrašnje promene, poglavlja 23 i 24 kao i neophodno usklađibanje sa pristupnim kriterijumima.

MEKALISTER DOBIO ZAMENIKA! Vladimir Bilčik novi izvestilac EP za Srbiju!

Vladimir Bilčik kaže da već traži datum za svoju prvu posetu Srbiji, a za sledećeu nedelju najavljuje posetu parlementarne Delegacije na čelu sa Tanjom Fajon.

- Nadam se konstruktivnoj saradnji sa partnerima u Srbiji kako bi zemlja zaista napredovala na polju unutrašnjih reformi i time dala još više razloga za podršku politike proširenja u EU - navodi Bilčik.

Govoreći o odluci EU da ne otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom Bilčik kaže da se nada da će se ta greška ispraviti u narednim ”nedeljma i mesecima.”

- Važno je poslati ozbiljan i kredibilan signal svim partnerima u regionu, uključujući i Srbiju, da je EU ozbiljna po pitanju proširenja - smatra izvestilac za Srbiju.

Vladimir Bilčik na pitanje Tanjuga o posledicama koje Srbija može imati zbog ovakve odluke EU, kaže da to ne pogađa Srbiju direktno, ali da jeste ”loš signal za proširenje u političkom smislu”.

Upitan za dijalog Beograda i Prištine Bilčik kaže da je on ”ključan” za proces proširenja i da se nada njegovom nastavku, ali i konkretnim rezultatima.

Novi izvestilac EP za Srbiju kaže da je u stalnom kontaktu sa dosadašnjim izvestiocem Dejvidom Mekalisterom i da se u tom smislu može očekivati kontinuitet rada.

- U intersu Evropskog parlamenta i Spoljnopolitičkog odbora jeste da pomogu Srbiji da napreduje ka članstvu u EU - zaključio je Bilčik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija