• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.10.2019

13:44

DA SE GENOCID NA SRBIMA U NDH NIJE SKRIVAO, NATO 1999. NE BI BOMBARDOVAO SRBIJU! Istina o Jasenovcu je pitanje nacionalne bezbednosti prvog reda!

Politika

DA SE GENOCID NA SRBIMA U NDH NIJE SKRIVAO, NATO 1999. NE BI BOMBARDOVAO SRBIJU! Istina o Jasenovcu je pitanje nacionalne bezbednosti prvog reda!

Podeli vest

Profesor Beri Lituči, osnivač Instituta za Jasenovac, kaže da Srbi moraju da shvate razotkrivanje istine o genocidu nad srpskim narodom u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata kao pitanje nacionalne bezbednosti prvog reda, jer, kako objašnjava, da istina o stradanju Srba od ustaša nije sakrivana ne bi nam se dogodile sve nesreće u ratovima devedesetih, uključujući i progon naroda iz Hrvatske i s Kosova


Lituči, univerzitetski profesor iz Bruklina koji je prvi u Americi, još 1997. godine, osnovao instituciju koja se bavi stradanjima Srba u NDH, kaže za današnje "Novosti" da se NATO nikada ne bi usudio da bombarduje našu zemlju da prethodno Srbi nisu satanizovani u celom svetu, delimično, kako navodi, i svojom krivicom.

Amerikanac, koji je 2005. uspeo da u Parku sećanja na Holokaust u Njujorku postavi Spomen-kamen posvećen stradalima u Jasenovcu, a 2019. i na stratištu Jadovno, navodi da se upravo pred očima celog sveta događa "velika i sramna revizija istorije, u kojoj zločinac i žrtve zamenjuju mesta".

Lituči još navodi da su u Muzeju Holokausta u Vašingtonu, koji je otvoren 1993. godine, stradanja Srba relativizovana i poništena, dok je iz njega, dodaje, krenula priča o srpskom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Beri Lituči ukazuje i na činjenicu da se Hrvatska nigde ne pominje kao zemlja odgovorna za genocid u Drugom svetskom ratu i dodaje da Srbija treba da pokrene proces pred Međunarodnim sudom za ratne zločine protiv Zagreba.

On tvrdi i da sve žrtve hrvatskih logora imaju pravo i mogućnost da potraže odštetu za lične patnje pred međunarodnim sudovima, i ne sumnja da bi pravdu dobile, piše "Novosti".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17