• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.12.2019

15:45

(VIDEO) LUKAŠENKO STIGAO U SRBIJU! Sa predsednikom Vučićem položio vence na Spomen groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu

Politika

(VIDEO) LUKAŠENKO STIGAO U SRBIJU! Sa predsednikom Vučićem položio vence na Spomen groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu

Podeli vest

Polaganjem venaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, odali su danas popodne počast stradalima u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu

Foto: Tanjug

Lukašenko je time započeo dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji.
 

Foto: Tanjug

- Dobrodošao veliki i iskreni prijatelju Srbije - naveo je predsednik Srbije na svom zvaničnom instagram profilu "buducnostsrbijeav", uz fotografije dočeka.

Foto: Tanjug

Predsednik Belorusije dočekan je tradicionalno uz pogaču i so.

 

 



Dvojicu predsednika na Groblju oslobodiocima Beograda 1944. dočekali su počasni bataljon Garde i orkestar Vojske Srbije, kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, a uz intoniranje himni dve zemlje, Vučić i Lukašenko su najpre položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944.

Foto: Tanjug



Vučić i Lukašenko su zatim položili vence i na Spomenik crvenoarmejcu podignutom u čast sovjetskih vojnika palih za slobodu Beograda.

Lukašenko se upisao u knjigu poseta počasnih gostiju.

Foto: Tanjug



Groblje oslobodilaca Beograda, koje se nalazi preko puta Novog groblja, posvećeno je jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda oktobra 1944. godine.

U memorijalnom kompleksu, otvorenom 20. oktobra 1954. godine, sahranjeno je 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ) i 818 boraca Crvene armije.

Foto: Tanjug



U borbama za oslobođenje Beograda, od 12. do 20. oktobra 1944. godine poginulo je 2.944 boraca NOV-a i POJ-a i 961 borca sovjetske Crvene armije.

Foto: Tanjug

Sutra će, posle svečane ceremonije u 10 časova, uslediti razgovor predsednika Vučića i Lukašenka u četiri oka, a potom plenarni susret delegacija Srbije i Belorusije.

Foto: printscreen



Potom će uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, nakon čega će se predsednici Vučić i Lukašenko obratiti medijima.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu organizovaće u utorak poslovni forum sa ciljem razvoja privredne saradnje dve zemlje.


Srbija je, prema poslednjim dostupnim podacima, za devet meseci ove godine u Belorusiju izvezla robe i usluga u vrednosti od 41,4 miliona dolara što je povećanje od 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

S druge strane, beleži se pad uvoza iz Belorusije za skoro pet miliona dolara, odnosno za 9,3 procenta, pokazuje statistika.

Foto: printscreen



Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Belorusije 2018. godine dostigla je 143,2 miliona dolara, a izvoz je iznosio 51,7 miliona dolara, što je 22,5 odsto više nego 2017. godine kada je iznosio 42,2 miliona američkih dolara.

Prema vrednosti izvoza Belorusija je 34. partner Srbije, dok je po vrednosti uvoza na 37. mestu.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 4 godine

Srbija je srećna! Prijatelj, brat srpskom narodu, građanima Srbije, predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašenko je ponovo u Beogradu. Hvala predsedniku Aleksandru Vučiću i rukovodstvu Srbije koje je omogućilo ovaj divan susret sa našim iskrenim prijateljem. 1999. se ne zaboravlja, njegov gest ljubavi i brige, njegova poseta ranjenima, kao ni oslobodilački ratovi protiv nemačkih nacista i svih mogućih okupatora i porobljivača. Jednostavno se ne zaboravlja. Veliki i važan dan za sve one koji su na pravoj strani istorije.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija