• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

24.12.2019

19:44

NATO PRELOMIO, MORA SE SLOMITI OSOVINA BEOGRAD - PEKING! Sledi udar i na srpske saveznike Mađare, Slovake, Grke...! Kina se mora izbaciti sa Balkana i iz Istočne Evrope!

Politika

NATO PRELOMIO, MORA SE SLOMITI OSOVINA BEOGRAD - PEKING! Sledi udar i na srpske saveznike Mađare, Slovake, Grke...! Kina se mora izbaciti sa Balkana i iz Istočne Evrope!

Podeli vest

Posle izjave generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da je toj organizaciji najveća pretnja Kina, veća i od Rusije, pritisci Alijanse na Srbiju biće sve intenzivniji, smatra dugogodišnji spoljnopolitički urednik u Tanjugu Borislav Korkodelović

Stoltenberg je izjavio da NATO obraća pažnju na sve veći uticaj Kine u svetu, koja je čak "možda opasnija i od Rusije".

- Kina i Rusija su sasvim različiti slučajevi. Ne radi se o tome da će NATO da krene u Južno kinesko more, već o tome da nam se Kina bliži u svakom smislu. Ulaže mnogo u evropsku infrastrukturu, posebno na Zapadnom Balkanu -  rekao je Stoltenberg.

Kina kao pretnja - dodatni pritisak na Srbiju

S obzirom da najveća ulaganja na Zapadnom Balkanu Kina ima u Srbiji, zemlji koja nije ni članica ni kandidat za članstvo u NATO-u, treba očekivati da naša zemlja bude izložena dodatnim pritiscima.

NATO, koji od pada Berlinskog zida "luta za svrhom svog postojanja", osetljiv je i na ekonomske gubitke, a ako Kina bude i dalje ekonomski prodirala na Zapadni Balkan, ona će samim tim imati i određeni politički uticaj, i to ne samo u Srbiji, nego i u okruženju, ocenjuje Korkodelović.

- Još intenzivniju ekonomsku saradnju sa Kinom imaju Poljska, Slovačka, Češka i Mađarska, a ta inicijativa 'Pojas i put' prima se i u Portugaliji, kao i u prebogatom Luksemburgu, i u Italiji, da ne govorim o Grčkoj, koja je vrlo bitna članica NATO i svojevrstan je oslonac SAD, a koja bi mogla postati još mnogo bitnija ukoliko Turska stvarno u velikoj meri okrene leđa NATO -  smatra naš sagovornik.

Mađarska i Grčka "na tapetu" NATO

Činjenica je da je Kina ekonomski sve prisutnija u Jugoistočnoj Evropi i da sa tim njenim prisustvom jača i njena politička uloga, naglašava Korkodelović i dodaje da su Grčka i Mađarska u velikoj meri bile kritikovane zato što se nisu pridružile inicijativama pojedinih zapadnih zemlja u UN usmerenim protiv Kine.

SRBIJI OVO AMERI I ZAPAD NEĆE OPROSTITI?! SEDAM NACIONALNIH INTERESA, nema nezavisnog Kosova, Republika Srpska, ODKB, totalna odbrana, nikad u NATO... NOVA STRATEGIJA NAŠE ZEMLJE!

- Prema tome, ako su na tapetu bile Mađarska i Grčka, onda je normalno da će ti pritisci na Srbiju biti sve učestaliji i snažniji, bez obzira što nije članica EU, što je za zvanični Beograd olakšavajuća okolnost.

Prema Korkodelovićevoj oceni, prvi razlog zašto NATO ističe i Kinu kao pretnju jeste taj što NATO još od kraja Hladnog rata "luta i traži svrhu svog postojanja" i s vremena na vreme govori da će se pretvoriti u vojno-političku organizaciju.

Razlike unutar NATO

Drugi razlog zašto se Kina našla "na tapetu" je postojanje velikih neslaganja unutar NATO, pre svega oko pitanja budžeta, a interesantno je da se u poslednje vreme važna članica Alijanse Turska sve više orijentiše ne samo na ekonomsku, već i na vojnu saradnju sa Rusijom i Kinom, naglašava naš sagovornik.

To pokazuje da unutar NATO postoje finansijske i političke razlike, kao i razlike vojne prirode, dodaje Korkodelović.

Foto: Reutes/Tanjug/Beta/Fotoilustracija

Važno je napomenuti i da je značajan broj članica NATO-a sa Kinom povezan veoma bliskom ekonomskom saradnjom. EU je najveći trgovinski partner Kine, dok je Kina drugi najveći trgovinski partner EU, a robna razmena između EU i Kine vredna je 1,2 milijarde dolara dnevno, napominje Korkodelović.

Kina - i pretnja i mogućnost

Reč je o ogromnim sumama novca i velikom poslovnim interesima koje obe strane imaju, a ako neku zemlju počnete da tretirate kao vojnu pretnju, onda se dolazi u sukob sa mnogobrojnim poslovnim interesima, ističe naš sagovornik.

SRBIJO, ŠTO DALJE OD BRSELA! TRAMP ODLUČIO, UNIŠTĆE EU! SAD BRITANIJI NUDE DIL KOJI ZNAČI KRAH EVROPE, da li je ovo razlog Bregzita?!

- Zato postoji ona formulacija sa samita NATO da je Kina svojevrsna pretnja, ali i mogućnost za saradnju. Francuska i Nemačka, dve vrlo važne zemlje članice NATO, imaju jako razvijene ekonomske odnose sa Kinom. Turska, koja je druga najveća vojna sila u NATO, takođe ima veoma dobre ekonomske odnose sa Kinom i intenzivno sarađuje sa njom u projektu 'Pojas i put' - kaže on.

Korkodelović podseća da je i Italija pristupila "Novom putu svile", a spekuliše se da bi i Nemačka u nekom trenutku mogla da se pridruži toj inicijativi, što pokazuje da su ekonomski interesi unutar NATO veoma sukobljeni sa političkim i geostrateškim interesima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ponosanS

pre 4 godine

NATO zlocinacka organizacija od svog osnivanja ratuje sirom sveta. Jedan dan nisu ziveli bez ratova verbalnih, sajberskih, politickih, ekonomskih, oruzanih. Sve mi se cini da ce ta NATO krila biti uskoro slomljena jer - ko drugom kopa jamu sam u nju pada. Nece jos puno vode proteci Dunavom kad ce se ovaj svet naci u kolapsu i dobar deo sveta nece preziveti jer pogresno se naslanjaju na moc oruzja. A Sta je krilo lastavice u odnosu na krilo orla, i sta je krilo neznog leptira u odnosu na krilo vrane, sta je Srbija u odnosu na NATO, i sta je Kina i nje krila? A sta bi svete sam od sebe bio da te tvorac nije stvorio, i sta bi zemljo sama od sebe rodila, da te sunce nije obasjalo. A sta su ljudi, kad pred Bogom stoje, mrvice male od mrava zutog manje, i sta je NATO u odnosu na Gromove i munje covek sanja a Bog stvara.i kaznjava. Nece nam suditi NATO ni EU nit ce nas spasti bombe i avioni krila su nasa nistavilo jedno Oganj sa neba sudice svima pa i nasim dusmanima. Amin Boze! Srecan Bozic svim ljudima iskrenog srca i dobre duse koji slave po Gregorijanskom kalendaru!

sinisa

pre 4 godine

G.Amerikanci dobrojutro pa mi smo na pravom putu i taj put je celicni niko ga ne moze pokidati.Adios Ameri....

MilosObilic1389

pre 4 godine

Комунизам на крају - побеђује...!! Кинези су доказали да је економски систем на постулатима Маркса, најјачи и најнапреднији политичко-економски систем на свету...Друштвена производња а приватно присвајање, осуђени су од историје на пропаст...Долази јачи економски систем - који ће прогутати неолибералну капиталистичку продукцију, која је полако на издисају...Систем у којем се профит не остварује пљачком јефтиних сировина и отимањем енергената , већ упорним и вредним радом...

deda Raša

pre 4 godine

Americka FASISTICKA demonkratija.Sa njima se moze samo uz upotrebu sile i sankcija. Ako neces sa njima bices e..n.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija