• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.01.2020

17:13

VLAST U CRNOJ GORI PRODUBLJUJE PODELE! Linta: Hitno da se pokrene suštinski dijalog sa SPC!

Politika

VLAST U CRNOJ GORI PRODUBLJUJE PODELE! Linta: Hitno da se pokrene suštinski dijalog sa SPC!

Podeli vest

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta pozivao je vlast u Crnoj Gori da pokrene suštinski dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom i opozicijom o donošenju novog Zakona o slobodi veroispovjesti

- Nedavno usvojeni zakon o slobodi veroispovjesti je duboko diskriminatorski i krši osnovna demokratska načela koja su temelj savremenih država - ocenio je Linta.

Naglašava da je tragična činjenica da je vlast odlučila da jedan od najvažnijih zakona za jednu državu donese bez dijaloga i dogovora sa svim crkvama i verskim zajednicima, a posebno sa većinskom Srpskom pravoslavnom crkvom.

- Postavlja se pitanje da li vlast, usvajanjem ovakvog antievropskog zakona, poslala poruku da ima nerazumnu potrebu da drži građane u stalnoj napetosti, da širi nepoverenje i da produbljuje podele u Crnoj Gori, što može da ima nesagledive posledice po mir i stabilnost - smatra Linta.

PUNI HRAMOVI I HILJADE GRAĐANA PORUČUJU ĐUKANOVIĆU: NE MOŽEŠ RASRBITI CRNU GORU, ovo nije bitka za vlast, nije politička igra...

 



On kaže da je krajnje vreme da vlast pokaže ozbiljnost i odgovornost i da kroz suštinski i sveobuhvatni dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom, opozicijom i svim drugim važnim društvenim činiocima donese novi zakon o slobodi veroispovjesti, u skladu sa Ustavom i demokratskim načelima, koji će garantovati neprovredivost imovine Mitropolije Crnogorko-Primorske i drugih eparhija SPC u Crnoj Gori.

Linta daje bezrezervnu podršku građanima Crne Gore koji danima mirno i dostojanstveno protestvuju protiv anticivlizacijskog zakona o slobodi veroispovjesti.

- Širom Crne Gore desetine hiljada građana se iz dana u dan u sve većem broju okupljaju ispred hramova Srpske pravoslavne crkve i idu u protesne šetnje izražavajaći svoje opravdano nezadovoljstvo protiv sramne odluke Vlade i Skupštine Crne Gore da otima imovinu SPC - naveo je on.

Ističe da građani mirno i dostojanstveno šetaju ulicama mnogih crnogorskih gradova i mesta sa željom da pokažu privrženost Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i drugim eparhijama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da pošalju poruku da će braniti svoje svetinje od crnogorske vlasti.

- Veoma je važno da građani tokom okupljanja i protesnih šetnji ne nasedaju na provokacije od strane ubačenih pojedinaca i grupa čiji je zadatak da za račun svojih nalogodavaca izazivaju incidente i prave haos - kazao je Linta.

 

Sve o dešavanjima u Crnoj Gori pročitajte OVDE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17