• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.01.2020

13:49

SELAKOVIĆ: Diplomatski i pravno branićemo narušeni interes Srba u Crnoj Gori!

Politika

SELAKOVIĆ: Diplomatski i pravno branićemo narušeni interes Srba u Crnoj Gori!

Podeli vest

Svim diplomatskim i pravnim sredsvima trudićemo se da zaštitimo narušeni interes našeg srpskog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori, poručio je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i dodao da će, na predlog patrijarha Irineja, biti formiran savet stranih stručnjaka specijalizovanih za oblast državno - crkvenog prava

 

- Uveren sam, na liniji onog što je predsednik Vučić prethodnih dana govorio u javnosti, da ćemo se svim diplomatskim i svim pravnim sredstvima truditi da zaštitimo narušeni interes našeg srpskog pravoslavnog naroda na teritoriji Crne Gore - rekao je Selaković Tanjugu.

- I u susretima koje je Vučić imao sa patrijarhom Irinejem bilo je reči o tome. Ideja koju je izneo patrijarh je da se formira jedna ozbiljna grupa pravnih, inostranih, stručnjaka je upravo nešto na čemu ćemo raditi. Reč je o ljudima koji se ozbiljno bave oblašću državno - crkvenog prava kao uske pravne dispcipline koja tretira ove odnose.

Selaković je izrazio uverenje da će Srbija na takav način uspeti da "otvori oči i uši" mnogih u Evropi i svetu koji su i te kako zainteresovani da zaštite osnovna ljudska i građanska prava tamo gde su ona ugrožena.

Komentarišući veću pomoć države Srbije, koju je predsednik Vučić, najavio Srbima u Crnoj Gori i drugim zemljama, Selaković je rekao da će fokus biti na pomoći srpskim kulturnim i prosvetnim organizacijama koje deluju na prostoru Crne Gore.

- To nije ništa drugo do ono što Republika Srbija, naročito od vremena od kada je predsednik Vučić bio predsednik vlade i sada kao predsednik države, inače radi pomažući svom narodu u zemljama regiona na prvom mestu, a zatim i u rasejanju - rekao je Vučić.

Podsetio je da je u Crnoj Gori u vreme kada je Vučić vodio Vladu Srbije izdvojeno oko 3,5 miliona evra za kupovinu i uređenje Srpske kuće u Podgorici, koja je krovna kuća i mesto za mnoge srpske organizacije.

Selaković je dodao da su tu i Srpski nacionalni saveta Crgne Gore i Matica srpska u Crnoj Gori i mnoge druge.

On je kazao da je u 2019. i da će ove godine posebna pomoć biti ukazana Matici srpskoj u Crnoj Gori i da je već obezbeđen prostor od 1.000 kvadratnih metara u centru Nikšića, koji će ove godine biti opremljen i uređen u veliki centar Matice srpske.

- To je izuzetno važno za očuvanje našeg kulturnog i nacionalnog identiteta i posebnosti, a posebno za očuvanje srpskog jezika, srpske ćirilice i očuvanje svih onih vrednosti koje predstavljaju naše kulturno i identitetsko nasleđe i na prostoru Crne Gore - poručio je Selaković.

Dodao je da je Matica srpska u Crnoj Gori izašla sa ozbiljnim projektom velikog kulturnog centra u Nikšiću i da je već taj prostor pribavljen u svojinu, uz pomoć države Srbije.

U pitanju je, dodaje, reprezetativan prostor u strogom centru Nikšića i biće najbolje opremljene prostor te vrste u Crnoj Gori.

Naveo je, takođe značaj Srpska kuća koja okuplja krem srpske inteligencije u Crnoj Gori, čije je postojanje veoma važno u svakom sredini van matične države i da se tamo gde ne postoji ta elita mogu videti razni problemi sa kojima se susreću naši sunarodnici.

- Tamo gde su izgubili intelektualnu elitu izuzetno je teško i komplikovano... Kada nemate koga da pomognete i podržite na ovakav način - napomenuo je Selaković.

On je od drugih važnih organizacija izdvojio kao izuzetno značajnu i Maticu Boke koja deluje u četiri bokeške opštine, a to su: Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva, gde će Srbija pomagati njihovu izdavačku delatnost, filmografiju, snimanje dokumentarnih serijala i različitih emisija koje govore o pristustvu srpskog naroda i srpskog pravoslavnog roda na obalama Mediterana.

To je, kako je naglasio, izuzetno značajno i Srbija će nastaviti da ih podržava i ubuduće.

Takođe, biće nastavljena ozbiljna pomoć delovanju Udruženju književnika CG, koje je u bratskim odnosima sa Udruženjem književnika Srbije, koje čini vrlo značajne aktivnosti na očvuanju i promociji srpskog jezika i knjižvenosti.

Poručio je da je to ono što svaka normalna evrpska civilizovana zemlja može da čini i što će Srbija nataviti da radi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija