• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dakić

14.03.2020

08:50

OVO JE JEDINI MOGUĆI SCENARIO ZA POMERANJE IZBORA! Evo ko donosi odluku!

Politika

OVO JE JEDINI MOGUĆI SCENARIO ZA POMERANJE IZBORA! Evo ko donosi odluku!

Podeli vest

Ako bi se zbog korone uvelo vanredno stanje, biće prekinute izborne radnje. Koliko taj prekid bude trajao, za toliko će se pomeriti i termin izbora * Novi termin izbora bi najverovatnije bio u maju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će zbog izbijanja epidemije koronavirusa razmotriti odluku o pomeranju parlamentarnih izbora u Srbiji zakazanih za 26. april jer, kako je naglasio, ne postoji ništa važnije od zdravlja i života ljudi.

Moguće mere

Uvođenje vanrednog stanja i prekidanje izbornog procesa jeste jedna od mogućih mera. Sve zavisi od procene lekara, epidemiologa
Dejan Đurđević, Sekretarijat za zakonodavstvo

Kako Informer saznaje, eventualna odluka o odlaganju izbora biće doneta nakon sastanka predsednika države sa predstavnicima svih stranaka koje će učestvovati na izborima, a na određivanje termina izbora presudno će uticati stav epidemiologa.

Jedini način koji Ustav i zakon prepoznaju kao osnov za pomeranje datuma već raspisanih parlamentarnih izbora jeste uvođenje vanrednog stanja. U tom slučaju izborne radnje bile bi prekinute na određeno vreme. Koliko taj prekid bude trajao, za toliko bi bili pomereni izbori, a sve izborne radnje i rokovi bili bi takođe prolongirani.

REM: TV N1 favorizuje Đilasa

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) objavilo je izveštaj o zastupljenosti političkih subjekata u predizbornom programu televizija u periodu od 4. do 8. marta.
Izveštaj je pokazao da je na TV N1 Savez za Srbiju Dragana Đilasa bio zastupljen sa 27,12 odsto učešća, dok je lista 'Aleksandar Vučić - za našu decu' imala svega 2,16 odsto programa! Na programu te televizije analitičarima i ostalim učesnicima kampanje pripalo je 38,15 odsto medijskog prostora.

- Pomeranje izbora i uvođenje vanrednog stanja u zemlji posebno se razmatra zbog činjenice da se pik epidemije u zemlji očekuje sredinom aprila, za vreme vaskršnjih praznika, između 12. i 19. aprila. U tom slučaju najrealnije bi bilo da izbori budu pomereni za maj... - objašnjava naš sagovornik.

Kako je juče potvrđeno, predsednik Vučić će se u utorak, 17. marta, sastati sa predstavnicima svih stranaka i lista koje učestvuju na predstojećim izborima da bi sa njima razgovarao o tome kako organizovati kampanju i da li je potrebno prolongirati održavanje izbora.

- Pozvaću predstavnike svih izbornih lista koje planiraju da učestvuju na izborima na razgovor o tome kako organizovati kampanju i u kom trenutku i da li je potrebno za pet, 10, 15 dana pomeriti izbore. Sve političke stranke koje žele da učestvuju na izborima u ovom trenutku razumljivo osećaju nelagodu da govore o izbornim temama i imaju realan problem u kampanji. Zato smo otvoreni za razgovor i dogovorićemo se o svemu sa svim političkim subjektima - rekao je predsednik Vučić i podvukao da u ovom trenutku ne postoji ništa važnije od toga da se sačuva zdravlje ljudi.

Dogovor

Politički dogovor otvara mogućnost za ovakvu vrstu vanrednog reagovanja. Ovde postoji volja da se učestvuje u izbornom procesu, ne brani se vlast, već se deluje preventivno i odgovorno da bi se zaštitili građani Srbije
Dejan Vuk Stanković, analitičar

Profesor dr Dejan Đurđević, predsednik Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, objašnjava za Informer kako bi izgledao izborni proces u slučaju da dođe do pomeranja izbora.

- Uvođenje vanrednog stanja i prekidanje izbornog procesa jeste jedna od mogućih mera koja bi mogla biti doneta u okviru aktivnosti za suzbijanje zarazne bolesti. Da li će takva mera biti doneta i koliko će prekid izbornog postupka trajati (dve, tri ili četiri nedelje), odlučiće se na osnovu procene stručnjaka medicinske struke. Prekid izbornog postupka znači da izborne radnje privremeno prestaju da se sprovode sve dok ne prestane sam razlog prekida izbornog postupka. Kada taj razlog prekida prestane, izborni proces nastavlja da teče tamo gde je stao. U tom slučaju datum održavanja glasanja pomerio bi se tačno onoliko koliko je trajao prekid izbornog postupka. Na primer, ako medicinska struka proceni da treba uvesti vanredno stanje na dve nedelje, glasanje bi se održalo 10. maja, a ako bi procena bila da je potrebno da vanredno stanje traje četiri nedelje, onda bi se glasanje održalo 24. maja - objašnjava Đurđević.

Ko je za sada uveo vanredno stanje

* Bugarska
* Španija
* Filipini
* Italija
* SAD
* Mađarska

Naš sagovornik dodaje da bi svi ostali rokovi za vršenje izbornih radnji takođe bili produženi za vreme koliko je trajalo vanredno stanje.

- Na primer, ako bi vanredno stanje trajalo četiri nedelje, rok za predaju izbornih lista ne bi bio 10. april, već 8. maj - zaključuje Đurđević.

Na drugoj strani, izvršni direktor 'Cesida' Bojan Klačar navodi da se u slučaju uvođenja vanrednog stanja Skupština Srbije ne raspušta.

- U slučaju vanrednog stanja izbori bi morali da se održe najkasnije 60 dana od završetka vanrednog stanja. Vanredno stanje može da traje najviše 90 dana, uz još 90 dana produžetka - kaže Klačar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija