• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.05.2020

18:43

VUČIĆ NA SAVETU EVROPSKE UNIJE! Predsednik Srbije učestvuje na video konferenciji Samita Evropske unije! (VIDEO)

Politika

VUČIĆ NA SAVETU EVROPSKE UNIJE! Predsednik Srbije učestvuje na video konferenciji Samita Evropske unije! (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Srbije učestvuje na video konferenciji Samita EU!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na video konferencijskom Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan.

 

 

 

Pitanje zajedničkog odgovora Zapadnog Balkana i EU i solidarnosti je neminovno došlo u prvi plan i ono će zauzeti centralno mesto u zajedničkoj deklaraciji koja bi danas trebalo da bude usvojena. Tu se podseća da je EU do sada izdvojila 3,3 milijarde evra kao pomoć Zapadnom Balkanu za saniranje neposrednih ekonomskih i zdravstvenih posledica epidemije.

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Suma Čakrabarti, najavio je snažno povećanje finansiranja Zapadnog Balkana u ovoj godini od čak 1,7 milijardi evra u odnosu na prošlogodišnjih rekordnih 1,3 milijarde.

Čakrabarti je, u obraćanju na virtuelnom samitu, naveo da će EBRD pojačati podršku reformama koje će regionu pomoći da se izbori sa ekonomskim uticajem pandemije koronavirusa. 

Srbiju na video-samitu predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, a sa Zapadnog Balkna razgovorima prisustvuju i albanski premijer Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović, crnogorski predsednik Milo Đukanović, makedonski premijer Oliver Spasovski i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači. 

JEZIVE PRETNJE SMRĆU PREDSEDNIKU SRBIJE! "UBITI VUČIĆA"!

Sa evropske strane na video-konfrenciji učestvuju lideri 27 država članica EU, čelnici EU institucija kao i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke i Saveta za regionalnu saradnju.

Кonferencija se održava u organizaciji Hrvatske, kao predsedavajuće Savetom EU, a očekuje se i usvajanje "Zagrebačka delaracija".

Nedvosmislena podrška evropskoj perspektivi regiona 
Fokus Delaracije biće na "jedisntvu i solidarnosti" u borbi protiv korona virusa, ali i na EU podršci regionu u odgovoru na krizu kovid 19.

Delaracija koju potpisuju lideri EU, uz "konsultacije" sa liderima Zapadnog Balkana, ponavlja i važnost reformskog procesa u regionu sa fokusom na vladavini prava, demokratiji, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanu ljudskih prava, prava manjina i rodne ravnopravnosti.

Zapadni Balkan se poziva na dalje odlučne korake u procesu pomirenja i saradnje i rešavanja bilatreanih problema pri čemu se pozdravlja izbor EU Specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i drugih regionalnih pitanja.

EU lideri će partnere sa Zapadnog Balkana pozvati da napreduju ka punom usklađivanju sa EU spoljnom i bezbednosnom politikom kao i da jačaju zajedničku saradnji na rešavanju zajedničkih izazova kao što su zajednička bezbednost, borba protiv terorizma i ekstremizma, migracije, trgovina ljudima, drogom i oružjem.

"U cilju dalje promocije naših zajedničkih interesa, EU lideri su spremni da osnaže politički dijalog, uključujući i sastanke na najvišem nivou", između EU i Zapadnog Balkana", stoji u zaključku Deklaracije.

Na kraju razgovora zaključke konferencije predstaviće predsednica Evropske komsije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i hrvatski premijer Andrej Plenković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija