• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

03.07.2020

12:00

Kladionica Meridian najuspešnije predvidela ishod parlamentarnih izbora

Politika

Kladionica Meridian najuspešnije predvidela ishod parlamentarnih izbora

Podeli vest

Skoro tri puta preciznija prognoza od agencija za istraživanje javnog mnjenja

Najozbiljniji politički analitičari i istraživači javnog mnjenja u zemlji i inostranstvu imaju običaj da podsete kako je za najpribližnije predviđanje rezultata izbora, pored medija i procena specijalizovanih agencija, suštinski važno pratiti kretanje kladioničarskih kvota.  

Ponuda kladionice Meridian za nedavno održane parlamentarne izbore još jednom je potvrdila validnost ovakvog pristupa – uvidom u ponuđene vrednosti osvojenih glasova svih lista stranaka i koalicija koje su se našle na glasačkom listiću, prosečna margina greške kladionice Meridian bila je niža od 1% (0.78%).

U praksi, to znači da su bukmejkeri ove kompanije preciznije predvideli ishod parlamentarnih izbora od dobrog dela domaćih agencija za istraživanje javnog mnjenja. Radi najadekvatnijeg uzorkovanja, koristimo prikaz projektovanih i ostvarenih rezultata kako najjačih stranaka i koalicija, tako i onih koje su imale najmanji broj osvojenih glasova, gde je margina greške kladionice Meridian još niža.

Naime, prognoza kladionice Meridian bila je da će Srpska napredna stranka osvojiti 61.01% glasova (odstupanje u odnosu na konačni rezultat 1.59%), Socijalistička partija Srbije 11.95% (odstupanje 1.05%), a Srpski patriotski savez 4.25% (odstupanje od samo 0.05 procentnih poena). Bukmejkeri Meridiana bili si izuzetno precizni i u pogledu stranaka koje nisu prešle cenzus – koalicija Suverenisti prognozirana je na 2.7%, što je odstupanje od samo 0.1% u odnosu na konačni rezultat, ili odstupanje od samo 0.12% u pogledu koalicije „Nek maske padnu“, koja je u odnosu na prognoziranih 0.18% uzela 0.3% glasova.

Izbori su okočnani, ali u domaćim i regionalnim medijima uveliko traju medijske spekulacije u pogledu kadrovskog sastava nove izvršne vlasti. Zato Meridian jedini u ovom delu Evrope ima u ponudi kvote za klađenje na novog premijera i ministre u Vladi, sa preko 60 imena javnih ličnosti koje su se u proteklom periodu navodila kao kandidati da im sledeće radno mesto bude u Nemanjinoj 1.

Unovči svoje znanje – pogodi budućeg premijera, ministre i predsednika Narodne skupštine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pavle

pre 3 godine

Mogu vam reci da sam ja uzeo dobru lovu,iako ne volim politiku

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17