• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

04.09.2020

21:12

ANA BRNABIĆ: Sporazumom za sigurniju i bolju budućnost u regionu

Politika

ANA BRNABIĆ: Sporazumom za sigurniju i bolju budućnost u regionu

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je izuzetno važno što se Priština sporazumom potpisanim u Vašingtonu obavezala da pristupi "mini Šengenu" i izrazila nadu da će to značajno ubrzati impelementaciju te inicijative i da će joj se sada pridružiti i druge zemlje

- Tu svakako mislim na Crnu Goru i BiH - rekla je Brnabić gostujući na TV Pink.

Brnabić je rekla da niko "zdrave pameti" ne može biti protiv te inicijative jer ona, istakla je, otvara vrata sigurnijoj budućnosti i boljoj privrednoj saradnji.

- To je od neverovatne važnosti i za našu ekonomsku normalizaciju, ali i za sve naše domaće privrednike u centralnoj Srbiji zato što mi jesmo najveći izvoznik i to je nešto na čemu odmah videti rezultate - rekla je Brnabić.

Istakla je da je potpisivanje sporazuma u Vašingtonu izuzetno važno jer je učinjen ogroman pomak u odnosu na ono gde smo bili pre potpisivanja tog sporazuma i izrazila nadu da će ekonomski projekti predviđeni sporazumom doprineti sigurnijoj i boljoj budućnosti svih u regionu, pre svega ljudi koji žive na prostoru centralne Srbije i KiM.

Ocenila da je veoma važno i to što je dogovorena zaštita religijskih objekata i implementacija sudskih odluka koje se tiču Srpske pravoslavne crkve.

Istakla je da je imovina SPC, našeg kulturnog i verskog nasleđa na KiM posle potpisivanja ovog sporazuma mnogo sigurnija.

ALBANCI SU SE MEĐUSOBNO KRVILI OKO JEDNE TAČKE! PREDSEDNIK VUČIĆ IZ VAŠINGTONA: Ovo je bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama!

Brnabić je rekla da sporazum predviđa izgradnju auto-puta mira Niš-Priština-Tirana-Drač, koji je proizašao iz Berlinskog procesa, a čija izgradnja je sada, kaže, zacementirana.

Sada iza njega staje Amerika i američke kompanije. Koliko god da postoji ta kompeticija između Vašingtona i Brisela dobro je što je Srbija zajednički imenitelj između Brisela i Vašingtona i što ''guramo'' te projekte sa Nemačkom i EU, a sada i sa Vašingtonom - kaže Brnabić.

Ona je rekla da će sigurno u Briselu biti izuzetno teško u nastavku dijaloga, da će biti izazova, ali i naglasila da jedinstvo Vlade Srbije, predsednika, građana i naroda na KiM daje vetar u leđa našoj delegaciji.

Da su, navodi, političke nesuglasice u srpsko-albanski odnosima bile ostavljene po strani i da se razgovaralo o konkretnim projektima, danas bi se u Briselu razgovaralo u drugačijem ambijentu.

Podsetila je da je izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu počela kada je Priština uvela takse od 100 odsto na srpske proizvode, a da je izgrađen kada ih je povukla.

- Sve vreme dok je Vučić bio premijer razmišljali smo kako možemo da okrenemo ovu priču u srpsko-albanskim odnosima, pri čemu je Vučić pokazao neverovatnu političku hrabrost i odvažnost. Vučić je bio prvi premijer koji je pozvao albanskog prmeijera Edija Ramu u posetu posle 76 godina. To je sada potpuno normalno, tada je bilo nezamislivo - kaže Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija