• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.09.2020

20:12 >> 20:22

VUČIĆ NA RTS: Putin mi se lično izvinio zbog nesmotrenog gesta Zaharove, zato što poštuje i mene i Srbiju!

Politika

VUČIĆ NA RTS: Putin mi se lično izvinio zbog nesmotrenog gesta Zaharove, zato što poštuje i mene i Srbiju!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u emisiji Intervju na Radio televiziji Srbije gde je govorio o važnim temama

- Važno je da ljudi razumeju kakav je kontekst oko razgovora u Vašingtonu. Pre oko godinu dana imali smo podelu na istok i zapad. Imali smo zemlje EU koje većinom priznaju nezavisnost Kosova, a sa druge strane imali smo Rusiju koja to nije priznavala. Imali ste i Ameriku koja je bila na strani EU. Mi smo uvek sedeli na srpskoj stolici, ali smo mogli da održavamo dobre odnose sa svima. Danas se to promenilo. Nemačka, Amerika, Rusija, Kina, druge važne zemlje... Sada se sve menja. Za nas su ranije vrata Bele kuće bila zatvorena. Nikada suštinski vrata Bele kuće nisu bila otvorena za Srbe, do sada. Amerika nam je brojnim projektima odškrinula ta vrata - rekao je Vučić.

O ZSO i pregovorima u Vašingtonu i Briselu

- Malići večeras kaže da će ZSO da bude tek kad ih Srbija prizna, a ne, ne, ne, to ne ide tako. To recite Americi. Sa Amerikom se tako ne pregovara. Neće se oni igrati sa tim, ispunjavaće ono što su Amerikancima obećali, a što se tiče Srbije, Srbija uvek ispunjava svoje obaveze. Što se tiče priznanja Kosova, rekao sam to na najtežem mestu na svetu gde možete da kažete. Sada je tema kako sam sedeo i gde sam sedeo. Dok sam ja sedeo stajali su i Pens i Grenel i Kušner... Oni su svi stajali. Nikada nisam tražio, ni ovde u studiju, znate, meni nije važno kakva je stolica, važno mi je da imam sto da stavim papire. Tim ljudima kojima je važna stolica imam da kažemo: Mogao sam i da sedim na itisonu, nije mi to bitno, bitno mi je da se borim za zemlju koju volim, da zastupam interese Srbije i uradili smo dobar posao za zemlju - dodao je predsednik.

Foto: printscreen RTS

Putin mi se izvinio za postupak Zaharove

- Predsednik Putin mi se nikada u životu nije izvinjavao, ni on ni Sergej Lavrov. Za ovako nešto su to obojica učinili. Rekao mi je da to nije zvaničan stav Rusije i da je to bio nesmotren potez Zaharove. Pokazao je pristojnost zato što poštuje i mene i Srbiju. Predsednik Putin mi se uvek javi u roku od 24 sata, kad god sam tražio. Tako isto mi u susret izlazi nemačka kancelarka Angela Merkel, ona je pomerila vreme razgovora jer sam ja rekao da sam u prvo dogovoreno vreme već u Vašingtonu. Gde imate da neki lider zemlje male kao što je Srbija ima u nedelju dana prijem u Beloj kući, pa razgovor sa nemačkom kancelarkom, predsednikom Rusije, pa predsednikom Turske, pa izraelskim predsednikom - rekao je Vučić.

 

O tački 16 i izmeštanju ambasade Srbije u Jerusalim

- Pitajte naše domaćine otkud ta tačka na dnevnom redu. Ja sam pitao, njima je to važno, Izrael je veliki saveznik SAD. Reč je o sledećem. Kada dobijete već predlog da treba da priznate Kosovo, možete da mislite kako vam je teško. Kada su rekli da treba da se saglasimo da se međusobno priznaju Izrael i Kosovo, rekao sam ne dolazi u obzir. Rekao sam da to ne može da bude u našem sporazumu, mi nećemo da se slažemo da neka zemlja prizna Kosovo. Ja ću i sutra reći Netanjahuu. Ja ne kažem da Izrael to neće da uradi, verovatno hoće. Videćemo da li će Srbija da bude treća zemlja koja premešta ambasadu tamo. Ako priznaju Kosovo... Mi ćemo razgovarati sa našim arapskim prijateljima. I vaša reakcija mi govori koliko smo dobar posao uradili - obratio se Vučić voditeljki i dodao:

- Imao sam već razgovor sa predstavnicima velikih svetskih sila, ja sam njih pitao zašto su pogazili rezoluciju 1244, a oni meni govore o gaženju neke druge rezolucije. Oni su bili u šoku, a ja sam im rekao da sam uvek spreman da razgovaramo, da dođu u našu zemlju... Srbija više nije beznačajna kao što je bila. Ona je sad i bogatija i vojno snažnija. Mnogi će nam držati pridike, pretiti, ali mi na te pretnje odgovaramo na isti način, jer Srbija više nije šaka zobi niti iko može da je tera u ćošak - objasnio je predsednik.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić gost je emisije na televiziji RTS|1.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 10, 2020 at 11:07am PDT

 

Priština ne može da traži nova priznanja

- U sporazumu piše da ne mogu da traže novo priznanje, osim Izraela koji je Amerika naterala da prizna. Ne zaboravite, ovih godinu dana znači da ne mogu ni da sanjaju nezavisnost, a bez nas ne mogu ni da je dobiju, niti će je ikada dobiti. Ako Izrael prizna, suviše su velika sila, mi ne možemo da utičemo na to. Hajde da vidimo koliko zemalja je priznalo Kosovo u vreme bivše vlasti, a koliko u poslednjih pet ili osam godina, a koliko zemalja je povuklo priznanja. Pa mi vi recite ko je uradio bolji posao za Srbiju - pitao je Vučić.

Rekao sam NE

- Na najtežem mestu sam umeo da kažem ne. Rekao sam i Hotiju i evropskim zvaničnicima i u Beloj kući, nikada se to neće desiti. O međusobnom priznanju se ne pregovara. Ne mogu da stignem da odgovorim na sve laži koje oni iznose. Želim da našoj deci ne ostavimo konflikt. Možete vi mene da smenite, možete da mi pretite, nema problema, ali nikad vam neću dozvoliti da Srbiju oterate u ćošak. Da vidimo šta je to što Srbija dobija, što Srbi na Kosovu dobijaju. Kako to da Srbi nigde nemaju to pravo koje su svi drugi imali. Sa druge strane, ne smete da uvodite zemlju u sukobe, a morate da obezbedite svom narodu prava koja su i drugi imali. Za Srbe ne važe ista pravila. Kaže Petar Petković iz Kancelarije za KiM da Srbi imaju 60 odsto imovine. Pa neće nam priznati ni 0,6 odsto imovine. EU ne želi uopšte da se bavi time - kaže predsednik.

Foto: printscreen RTS

Mini Šengen

- Ovo je tačka koja će se verovatno najbrže realizovati. Moramo da radimo i sa našim partnerima iz Severne Makedonije. Mi time pokazujemo stabilnost regiona za investicije. Za to nam je potreban mir. Moći će Bošnjaci da idu iz Pazara u Sarajevo, kao i Srbi iz Ljubovije da idu u Bratunac ili Istočno Sarajevo. Očigledna je prednost, toliko sam ponosan na tu ideju, neki kažu da je moja, neki da je Ramina, naša zajednička, ja sam rekao da uvek gledaju sa strane kako radimo jedni protiv drugih, hajde sad da uradimo nešto zajedno - objasnio je Vučić.

Formiranje nove Vlade!

- Imali smo razgovore. SNS prvo mora da rešava svoje unutrašnje stvari. Biće promene i na mestima ministara, to je realno. Ali to ćete videti kada Vlada bude formirana. Promene su neophodne, i zato će biti velikih promena - rekao je predsednik Srbije! 

Foto: printscreen RTS

Odnos Srbije i Crne Gore!

- Trudio sam se da budemo u korektnim odnosima sa onima koji su ranije imali većinu. Nismo se slagali oko tog zakona o verskim zajednicama. Ljudima koji stvaraju novu koaliciju želim srećan i uspešan rad. Uspeh i sreću želim bilo kome da formira Vladu. Crna Gora nam je najbliža, želim im da imamo bolju saradnju - istakao je Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Veljko

pre 3 godine

Putin i predsednik imaju dobar odnos, a predsednik je tu da oprosti i da gradi dalje odnos sa Rusijom.

BozaB

pre 3 godine

Licno izvinjenje Putina ogromna je stvar i za nas zaista znacajna.

Verica

pre 3 godine

Srbiju i Rusiju ne moze niko da posvadja jer imaju cvrste bratske veze.

Ivana

pre 3 godine

Hvala Vučiću koji svojim radom i razvojem naše države omogućio da Putin bde svo vreme uz njega. Srbija danas ima predsednika kojem je stalo da grašani Srbije žive bolje.Srbija se cela razvija. Srbija danas cela gradi dobre odnosi.

Nikoleta

pre 3 godine

Rusi ce uvek biti nasa braca.Svaka cast Putinu.

Miro

pre 3 godine

Sutra ce Lukašenko da se izvine a Tramp posle izbora. A Djura ce da se izvine sto ih je tukao

Igor

pre 3 godine

Srbija danas ima neuporedivu znacajniju ulogu u svetu i vece postovanje.

Perica Savic

pre 3 godine

Putin se je izvinuo jer je Zaharova napravila veliki propust i gresku.

Filip

pre 3 godine

Za interese Srbije je važna odlična saradnja i sa istokom i sa zapadom.

Pera

pre 3 godine

Srbija sedi na svojoj stolici i gleda sta je najbolji interes naseg naroda.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija