• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.10.2020

17:25

RGZ pozdravlja odluku da se u rešavanje problema uključi premijerka: Pogrešna primena zakona dovela katastar u nepriliku

Politika

RGZ pozdravlja odluku da se u rešavanje problema uključi premijerka: Pogrešna primena zakona dovela katastar u nepriliku

Podeli vest

Republički geodetski zavod izdao je saopštenje za javnost koje vam prenosimo u celosti:

-U cilju obaveštavanja javnosti i pravne sigurnosti građana RGZ saopštava da pozdravlja odluku Ministarstva pravde da se premijerka obavesti o velikom problemu koji trenutno imamo u katastru nepokretnosti, a posledica je pogrešne primene zakona koja je dovela do toga da do sada 24 366 građana ne može da ostvari svoje pravo i upiše imovinu u katastar. Nadamo se da će posredovanjem Vlade Srbije u rešavanju nesporazuma u komunikaciji i tumačenju zakona sa Javnobeležničkom komorom i Ministarstvom pravde dovesti do toga da se ovaj gorući problem za građane reši. RGZ svakog meseca izveštava nadležne državne organe o broju odbačenih predmeta koji su nam stigli preko notarskih kancelarija. Na osnovu višemesečne evaluaciju mi smo 1. jula uputili dopis Javnobeležničkoj komori Srbije u kom smo im ukazali na najčešće greške i nepravilnosti koje su dovele do tako velikog broja odbačenih predmeta - navodi se u saopštenju i dodaje: 

-Često javni beležnici prilikom dostave isprave kroz aplikaciju e- Šalter vrše odabir pogrešnog klasifikacionog znaka, i onda nam jednu istu ispravu dostavljaju više puta tako da služba svaki put mora formirati nov predmet na istoj nepokretnosti i u svakom doneti odluku. Ovakvim postupanjem se bespotrebno uvećava obim poslova u službama koje su već dovoljno opterećene poslovima u okviru nadležnosti propisanih zakonom. Dešava se takođe da u ispravama koje dostavljaju javni beležnici nema jasno označenih nepokretnosti protivno načelu određenosti, tako da Službe za katastar ne mogu izvršiti upis zabeležbe podnetog zahteva usled čega može doći do gubitka redosleda prvenstva, jer ukoliko u međuvremenu drugo lice podnese zahtev za upis na istoj nepokretnosti budući da služba mora da uzima u postupak isprave po redosledu prijema. Takođe, u određenom broju slučajeva, javni beležnici ne dostavljaju ostavinska rešenja nadležnoj službi u zakonskom roku od 24 časa koji je propisan članom Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova od dana izvršnosti odluke, odnosno pravosnažnosti što proizvodi negativne posledice za stranke - navodi se u saopštenju. 

Iz Republičkog geodetskog zavoda navode i da veliku pravnu nesigurnost izazivaju slučajevi koji se odnose na nepokretnosti koje nisu konačno upisane u katastar. 

- Veliku pravnu nesigurnost kod građana stvara i overa kupoprodajnih ugovora kod notara koji se odnose na nepokretnosti koje nisu konačno upisane u katastar što za posledicu može imati da kupac iz takvog ugovora ne stekne svojinu i ne bude upisan kao vlasnik ukoliko rešenje o upisu njegovog pravnog prethodnika- prodavca bude poništeno u postupku po eventualno izjavljenoj žalbi druge strane. Kod overe takvih ugovora o kupoprodaji važno je da notar unese u solemizacionu izjavu da je stranke upozorio da rešenje o upisu nije konačno i da može doći do odbacivanja upisa. Ovakvim neobaveštavanjem stranaka u postupku o mogućnosti da im se odbaci upis, dovodi građane u zabludu a privredi otežava poslovanje i dovodi do bespotrebnih sudskih sporova. Podsećamo i da RGZ besplatno izdaje digitalni list nepokretnosti svima i da je javno dostupan građanima. Državni organi, lokalna samouprava, javni beležnici i geodetske organizacije mogu besplatno preuzeti sa sajta RGZ za svoje potrebe a ukoliko ga izdaju u papirnom obliku onda ova usluga košta 540 dinara. Kod svih državnih organa list nepokretnosti čiji je izvor katastar izgleda isto, osim kada ga izdaju notari, koji ga prebacuju na memomrandum Ministarstva pravde, što stvara veliku konfuziju kod građana jer se pitaju koji je merodavan list nepokretnosti. Opet napominjemo da takav način izdavanja lista nepokretnosti nije u skladu sa uredbom koja je doneta - saopštili su iz RGZ i dodali: 

-U članu 2 navedene uredbe stoji da izvod „jeste originalni prikaz izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetskog katastarskog informacionog sistema Republičkog geodetskog zavoda“, dok je u članu 3 napisano da javni beležnik izdaje izvode "tako što putem aplikacije koju obezbeđuje ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa, a preko Servisne magistrale organa koja je povezana sa GKIS-om, preuzima podatke iz centralnog registra katastra nepokretnosti i odštampani istovetni vizuelni prikaz tih podataka, koji sadrži označenje datuma ažurnosti tih podataka, overava svojeručnim potpisom i pečatom".

-RGZ podseća da je Uredba usvojena sa ciljem  da se građanima postupak rešavanja zahteva ubrza i olakša. Zbog izdavanja različite forme izvoda stvorio se kontraefekat – građani su zbunjeni i naterani da proveravaju validnost dokumenta nepotrebno dolazeći na šalter katastra.  
Podsećamo da je RGZ-a dobio mnogobrojna međunarodna priznanja za svoj rad i projekat "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji" koji realizuje u saradnji sa Svetskom bankom. Napominjemo i da je u poslednjem izveštaju Evropske komisije za 2020. godinu o napretku Srbije navedeno da je evidentiran napredak u implementaciji INSPIRE direktive za čije sprovođenje je zadužen upravo Republički geodetski zavod. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija