• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

13.10.2020

19:06

HIT PRIČA! AMERIČKI DIPLOMATA DŽEJMS DŽATRAS TVRDI: Tramp od Srbije pravi ekonomski centar Balkana!

Politika

HIT PRIČA! AMERIČKI DIPLOMATA DŽEJMS DŽATRAS TVRDI: Tramp od Srbije pravi ekonomski centar Balkana!

Podeli vest

Tramp želi da od Srbije napravi ekonomsko čvorište Zapadnog Balkana. Kad se sve reši i kakav god da bude status Kosova, Srbija nikad neće biti satelit Kosova, ali će Kosovo uvek biti satelit Srbij

Američki predsednik Donald Tramp i njegova administracija žele da od Srbije naprave ekonomski centar Balkana i to je glavni razlog potpisivanja Vašingtonskog sporazuma u Beloj kući!

Ovo tvrdi Džejms Džatras, američki diplomata i nekadašnji srpski lobista u Vašingtonu. Džatras ističe da bi sporazum Beograda i Prištine koji je parafiran u Trampovom prisustvu mogao da vodi ka značajnim ekonomskim vezama Srbije i 'Kosova'. Prema njegovim rečima, Trampova administracija želi da od Srbije napravi ekonomsko čvorište zapadnog Balkana, jer Srbija nikada neće biti satelit 'Kosova', ali 'Kosovo' će uvek biti satelit Srbije!

Nema priznanja KiM

Američki diplomata naglašava da će tako nešto biti moguće izgraditi na praktičnim temeljima, ali je veoma važno da se Srbija ne odrekne ni santimetra svog suvereniteta.

- Nadam se većem srpskom ekonomskom uticaju na Kosovu, kao načinu da se izgradi i održi organska veza sa 'Kosovom', bez obzira na nerešena politička pitanja. Trampova administracija želi da od Srbije napravi ekonomsko čvorište Zapadnog Balkana jer, kada se sve reši, kakav god da bude status 'Kosova', Srbija nikada neće biti satelit Kosova, ali će Kosovo uvek biti satelit Srbije - ističe Džatras za 'Sputnjik'.

Prema njegovim rečima, Srbija bi mogla da postane glavni stožer regiona i to bi trebalo da iskoristi najbolje što može.

- To su prednosti infrastrukturne komunikacije, trgovački putevi koji svi gravitiraju ka Srbiji. To daje, čak i Albancima na 'Kosovu', manjak slobode za delovanje, a Srbiji daje priliku za veće prisustvo na 'Kosovu' i možda plodno tle da se više Srba vrati na Kosovo kada uslovi to budu dozvoljavali. Takođe, mislim da Srbija ne bi trebalo da pravi kompromise po pitanju formalnog, ali po mom mišljenju, vitalnog pitanja suvereniteta - naglašava Džatras.

Slobodna Evropa: Tramp u Srbiji ako ostane na vlasti

Kada su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa u Beloj kući, Trampova administracija je to nazvala 'istorijskim', piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako prenosi RSE, interes Trampove administracije za jedan od najtežih problema u regionu iznenadio je pojedine balkanske eksperte koji su očekivali da će SAD to prepustiti EU. Tramp je dao naznake da će se njegov angažman na Balkanu nastaviti ako dobije drugi mandat, rekavši Vučiću i Hotiju da se raduje poseti Beogradu i Prištini 'u ne tako dalekoj budućnosti'.

Komentarišući ove navode, istoričar i analitičar Nemanja Starović kaže da je Trampova administracija dobro razumela da nije moguće uspostaviti mir na Balkanu bez Srbije.

- Zato su promenili pristup i počeli da tretiraju Srbiju kao partnera. Spoznali su da nije moguće razviti balkanski region forsirajući bilo koji oblik saradnje protiv Srbije, već da jedino ima smisla podsticati projekte u kojima naša država ima centralno mesto. Odluke koje su SAD u pogledu Balkana donele prethodnih meseci strateškog su karaktera i neće doći do njihovog preispitivanja čak ni u slučaju da se na izborima promeni predsednička administracija u Vašingtonu - uveren je Starović.

Dobro za državu

Diplomata Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, ocenjuje da je Džatras ispravno izložio poziciju SAD u vezi sa njihovim najavljenim povećanim ekonomskim prisustvom u regionu.

- Prevashodni interes SAD jeste potiskivanje rastućeg kineskog i ruskog ekonomskog, a zatim i političkog uticaja, praćenog sve razvijenijom saradnjom u vojnoj oblasti. Srbiji, kao ekonomsko najznačajnijoj zemlji u regionu, odgovara značajniji interes SAD za ulaganja. Pošto je politika administracije SAD, pre svega, motivisana globalnom preokupiranošću suzbijanja uticaja Kine i Rusije, podrazumeva se da Srbija treba da vodi računa i o svojim interesima, odnosno da čuva odnose sa Rusijom i Kinom - zaključuje Paić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

Američko političko spinovanje..plodno tlo za naivne. Verovatno će Ivanjica biti silikonska dolina ili centar za protetiku ili fabrika satova.

Denny

pre 3 godine

Jeste rekao nesto tako, slicno je, ali ne u ovom kontekstu. Dzim je Trampov sledbenik i podrzava Srbiju ( inace je poreklom Grk-pravoslavac), ali Amerika ne menja svoju politiku- samo da se zna!

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija