• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.12.2020

09:16

LEPE VESTI! Mali: Od 1. januara penzije će biti veće za 5,9 odsto (Video)

Politika

LEPE VESTI! Mali: Od 1. januara penzije će biti veće za 5,9 odsto (Video)

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas povećanje penzija od 1. januara sledeće godine od 5,9 odsto, na osnovu švajcarske formule, povećanje minimalne cene rada za 6,6 odsto, kao i veće plate u javnom sektoru


Mali je za RTS rekao da će od 1. januara pet odsto povećanje plate dobiti medicinski radnici, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti 3,5 odsto, a ostalih 1,5 odsto povećanja oni ce dobiti od 1. aprila.


Mali je potvrdio da će vojnici, pored toga, dobiti dodatno povećanje do deset odsto.

Ministar je rekao da su budžetu za narednu godinu, koji je od sutra na dnevnom redu Skupštine Srbije, planirana i izdvajanja za kapitalne javne investicije od 330 milijardi dinara jer se, kako kaže, pokazalo da kada država ulaže u auto-puteve, železnicu, industrijske parkove, mostove, podstiču i privatne investicije.

"Dakle sve te javne investicije podstiču i privatne investicije. Novi auto-putevi sa jedne strane podstiču rast ekonomije, zapošljavaju se ljudi, a sa druge strane podstiču privatne investitore. Mi zato u narednoj godini imamo preko 330 milijardi dinara izdvojenih samo za kapitalne investicije", rekao je Mali.

Foto: printscreen RTS

Siniša Mali

Na spisku tih investicija nalaze se, navodi Mali, izgradnja Moravskog koridora, auto-put Preljina-Požega.

Ističe da će ukupna pomoć države privredi i građanima od početka krize izazvane pandemijom kovida 19 iznositi više od 700 milijardi dinara, odnosno više od šest milijardi evra.

"Oko 12,7 odsto našeg bruto domaćeg proizvoda smo izdvojili da pomognemo našoj privredi, uspeli smo da je spasimo. Budžet za 2021. gledamo u okviru toga", objasnio je ministar finansija.

Rekao je i da javni dug nije prešao granicu od 60 odsto BDP ni u budžetu za ovu, ni za iduću godinu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bubuleja

pre 3 godine

Taman da penzioneri imaju od čega da plate poreze na kokošinjce, drvare, garaže, bunare..., kao i uvećanu RTS pretplatu i sve ono što je u medjuvremenu poskupelo neuporedivo više nego planiranih 5,9%.

zoran

pre 3 godine

NEKOME POVECANJE 600 din. NEKOME 6000 din. DALI JE TO POSTENO.

Saradžogla

pre 3 godine

Да,то је поштено!Некоме пензија 30 хиљадарки а некоме 80 хиљадарки! Па,бре,није то онако од ока!Путем лутрије па коме како падне? Висина пензије зависи од висине плате коју си имао.ПС.Зовем другаре да држава расписала конкурс а они кажу: - Не,опасан посао! ... Конкуришем ја и од 36 кандидата после вишемесечне жестоке обуке испите положимо само нас десет.Сутрадан кренемо у прве редове да радимо што је за народ била сензација.Младићи од 22 - 24 година живота раде изузетно одговоран посао.Тада је добра плата била 200 хиљада а ја сам имао пола милиона.ПС.До пензије бог ме сачувао али,на жалост,мој инструктор је касније направио грешку и погинуо..

boca

pre 3 godine

Super.Taman da platim grejanje jer je toplana u Krusevcu digla cene grejanja za 20%.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija