• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.12.2020

09:36

TO NIJE BIO OBIČAN SUSRET! Selaković: Prijateljska poseta Lavrova je potvrdila DOBRE ODNOSE SRBIJE I RUSIJE!

Politika

TO NIJE BIO OBIČAN SUSRET! Selaković: Prijateljska poseta Lavrova je potvrdila DOBRE ODNOSE SRBIJE I RUSIJE!

Podeli vest

MInistar spoljnih poslova Nikola Selaković kaže da poseta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova nije bila tehnokratska, već prijateljska poseta koja je potvrdila tradicionalno dobre odnose Srbije i Rusije


"To nije običan susret dva ministra ili ministra i predsednika. To je bio prijateljski ton. Ako sa nekim od velikih postoji prijateljski ton u potpunosti to su Rusija i Kina. Naravno, ciljevi naše spoljne politike su evropske integracije, evropska budućnost i drugačiji odnos sa zapadnim zemljama sa kojima uzdižemo nivo saradnje, ali sa Rusijom to je kontinuitet koji traje decenijama", rekao je Selaković.


On je za TV Pink naveo da je bila posebno svečana i dirljiva ceremonija donošenja večne vatre sa groba neznanog junaka iz Moskve u Beograd na groblje Oslobodiocima Beograda.

Lavrov je, kako kaže, zadivljen kako izgleda Hram Svetog Save na Vračaru, a da Putinovo pismo koje je pročitao u Hramu govori koliki značaj Rusija poklanja našoj saradnji.

"Koliko je groblje oslobodilaca Beograda simbol bratstva po oružju i zajedničke borbe protiv fašističko-nacističkih neprijatelja u Drugom svetskom ratu, toliko je Hram Svetog Save simbol nove saradnje Srbije i Rusije, jer smo zahvaljujući značajnoj pomoći naših ruskih prijatelja uspeli da privedemo kraju radove na Hramu", naveo je on.

Selaković kaže da je na njega najači utisak ostavilo to što je najmanje tri puta od Lavrova čuo da predsednika Aleksandra Vučića od lično i državno rukovodstvo Rusije posebno uvažavaju zbog njegovog stava i specifičnog, neubičajenog pristupa govora i ophođenja, a što dovelo da Srbija danas bude nezavisna i samostalna država.

"Nije lako, nije jednostavno, ali je ponosno kada živite u zemlju koja se ponaša kao suverena i nezavisna država, koja samostalno odlučuje u ne tako lakim vremenima i situacijama. To velika Rusija ceni i uvažava", rekao je ministar.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sergej Lavrov i Nikola Selaković


Zahvaljujući Rusiji, kako je naveo, još uvek u Savetu bezbednosati postoje rasprave o izveštaju UNMIKA o stanju na KiM, govori se o KiM na najvećem svet polititičkom forumu.

Srbija, kako je naveo, nije ista zemlja 2012. godine i danas. Kako kaže 2012. godine kada je postao ministar pravde zna kako se razgovaralo sa Srbijom, a kako se razgovara danas.

Upitan da prokomentariše "diplomatski skandal u Sarajevu, on je rekao da ministar Lavrov i predsednik Vučić izneli svoje stavove i da je Lavrov izneo poziciju koja je najbliža srpskoj.

"Za Lavrova je Dejtonski mirovni sporazum osnov stabilnosti BiH. Ako neko hoće da ga menja mora da dobije saglasnost tri konstruktivna naroda i dva entiteta, jedan od dva entiteta je Republika Srpska. Srbija sa RS ima sporazum o specijalnim i paralelnim vezama. BiH kao državu uvažavamo, poštujemo njen teritorijalni integritet, ali ono što poštujemo i volimo to je RS", rekao je Selaković.

To što su u jednom danu u tri hrvatska dnevna lista izašla tri autorska teksta gde se žestoko napadajući Srbija i predsednik Vučića, Selaković kaže da se na ozbiljan način, strateški napada naša državna politika i osporava pravo Srbiji da pomaže Srbima u regionu i da štiti njihove interese i njihova prava.

"U tim tekstovama bilo je i napada na RS. Naša je obaveza kao države koja je potpisnica i garant Dejt mir sporazuma da se borimo za njegovo poštovanje i za njegovo sprovođenje, a to između ostalog znači postojanje RS. Srbija je naročito od 2014 do sada radila i radiće da pomaže RS onda kada joj je pomoć potrebmna". rekao je ministar.

Dodaje da je predsednik Vučić rekao da Srbija takve napade posmatra ozbiljno i da smo posvećeni njihovoj analizi i da će pametno odlučivati i mudro vuići svaki potez, vodecvhi računa o interesima Srbije i našeg naroda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija