• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

28.01.2021

22:45

OPASAN PLAN DŽOZEFA BAJDENA I ANGELE MERKEL! Oterati Rusiju i Kinu iz Srbije!

Politika

OPASAN PLAN DŽOZEFA BAJDENA I ANGELE MERKEL! Oterati Rusiju i Kinu iz Srbije!

Podeli vest

Kao jedan od šest najvažnijih prioriteta u 2021. godine predsednik SAD i nemačka kancelarka naveli i 'Zapadni Balkan' * Vašington i Berlin hoće punu kontrolu nad našom zemljom

Američki predsednik Džozef Bajden i nemačka kancelarka Angela Merkelžele da Srbiju stave potpuno pod svoju punu kontrolu i da iz naše zemlje 'proteraju' Rusiju i Kinu.

Kako je saopštila Bela kuća, Bajden i Merkelova razgovarali su telefonom juče rano ujutro i kao jedan od šest najvažnijih prioriteta u 2021. godini naveli su 'Zapadni Balkan', odnosno Srbiju. Stručnjaci kažu da Vašington i Berlin žele da uspostave svoju političku dominaciju nad Beogradom, a to bi mogli da urade samo ako uspeju da odavde potpuno izbace Ruse i Kineze!

Vraća se stara politika

Kako se navodi u saopštenju Bele kuće, novi predsednik SAD i kancelarka su kao 'prioritetne teme' definisali Avganistan, Kinu, Iran, Rusiju i Ukrajinu, kao i 'Zapadni Balkan'.

'Predsednik Džozef Bajden razgovarao je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenevši joj svoju želju da prodube odnose dve zemlje. On je izrazio nameru da revitalizuje transatlantsko savezništvo, uključujući NATO i Evropsku uniju, kao kamen temeljac kolektivne sigurnosti, i zajedničke demokratske vrednosti u svetu', piše u saopštenju Bele kuće, u kojem se dodaje i da su se dvoje državnika saglasili o važnosti globalne saradnje u borbi protiv klimatskih promena i kovida-19, kao i u unapređenju zdravstvene zaštite i postizanju održivog globalnog ekonomskog oporavka.
Komentarišući sve ove navode, istoričar i analitičar Saša Adamović kaže da će sa Bajdenovom administracijom na Zapadni Balkan pokušati da se vrati stara američka politika.

- Naravno, ne u doslovnom smislu jer su se u međuvremenu radikalno promenili međunarodni odnosi, ali glavni pravci te politike ostaju isti. SAD i Nemačka tražiće od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, kao i da se složi sa unitarizacijom BiH, odnosno ukidanjem Republike Srpske. Da bi se taj plan ostvario, neophodno je potpuno potisnuti iz Srbije i čitavog regiona Rusiju i Kinu, kako bi se obnovio politički monopol Zapada na čitavom Balkanu. Na Srbiji je sada da se odupre pritiscima, uz pomoć svojih strateških partnera... - naglašava Adamović.

Foto: AP/Photo

Džo Bajden
Pretnje i ucene

Ljuban Karan, bivši potpukovnik Kontraobaveštajne službe (KOS), kaže da ga ovo ne iznenađuje.
- Bajden je u predizbornoj kampanji dao neka konkretna obećanja svojim evropskim satelitima u vezi sa 'nezavršenim poslom' na Balkanu. Sada je već izvesno da će Bajden čuvati svoje stare saveznike i partnere i da će protežirati njihove interese. Izvesno je da će SAD čuvati stare saveznike i one koji su Bajdenu pružali aktivnu podršku za neke nove političke okršaje koji predstoje. Srbija može očekivati lažna obećanja, pretnje, ucene, pa čak možda i sankcije u slučaju da se ne odrekne svojih prijatelja Rusije i Kine, ali i svojih vitalnih nacionalnih i državnih interesa - upozorava Karan.

Vučić: Dijalog se nastavlja, albanski političari neozbiljni


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je uveren da će nastavka dijaloga Beograda i Prištine biti, uprkos brojnim neodgovornim izjavama poput onih o stvaranju 'velike Albanije'.
- Srbija je u evropskim i svetskim okvirima mala, ali u regionu mora dobro da vodi računa o izjavama i potezima kako bi ostala ključ stabilnosti. Ovi drugi imaju pravo na neodgovorne izjave, oni svi imaju pravo i na neodgovorno ponašanje, i neka to rade u Sarajevu i Prištini... Mi to nikada nećemo činiti - rekao je Vučić.





 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija