• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

15.02.2021

17:48

MOŽE LI LICEMERNIJE! ZAPAD UZ HARADINAJA JER KAO ŽELE DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE, KOJI ĆE TEK SAD DA - PROPADNE! Da nije žalosno...

Politika

MOŽE LI LICEMERNIJE! ZAPAD UZ HARADINAJA JER KAO ŽELE DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE, KOJI ĆE TEK SAD DA - PROPADNE! Da nije žalosno...

Podeli vest

Ako se formira vlast od stranaka Aljbina Kurtija i Ramuša Haradinaja, Zapadu to ne bi smetalo čak i ako Haradinaj bude predsednik Kosova. Jer, oni žele stabilnu situaciju u Prištini kako bi se nastavio dijalog sa Beogradom. Ali, sa ovim savezom, dijalog može samo da propadne, mišljenja je Zoran Milivojević diplomata u penziji

Milivojević kaže za Sputnjik da će Zapad progutati imenovanje Haradinaja kao OVK veterana jer polazi od toga da je on čist od ratne prošlosti pošto je dva puta bio u Haškom tribunalu i tamo - oslobođen.

- Prosto, mogućnost da je učestvovao na ovim izborima, i da nije bio u „paketu" OVK vrhuške koja je sada u Hagu, na neki način je signal zapada da prihvata Haradinaja na toj poziciji - objašnjava Milivojević.

Zapad podržava savez koji ruši dijalog sa Beogradom

Takav savez Kurti - Haradinaj predstavljao bi i mogućnost da se definitivno reši napeta politička situacija u Prištini jer bi to omogućilo političku stabilnost na Kosovu koja već dugo ne postoji, a koju Zapad traži.

- To bi omogućilo stabilnu većinu i da se nastavi dijalog sa Beogradom. Dakle, zapad bi bio spreman da prihvati i Haradinaja ako bi to garantovalo stabilnost i mogućnost da se nastavi politički proces o normalizaciji odnosa sa Beogradom - dodaje on.
   
Tome se Zapad nada, ali sasvim je druga stvar, dodaje naš sagovornik, što bi kombinacijom Haradinaj-Kurti u suštini dobili sasvim suprotno, odnosno, ozbiljan dijalog Beograda i Prištine bi bio - onemogućen.

Kurti u rukama Haradinaja

- Imajući u vidu njihove političke platforme i stavove. Pošto i Demokratska partija Kosova (DPK) koja je osvojila drugo mesto na izborima i Demokratski savez Kosova (DSK) koji je treći nisu spremni da uđu u koaliciju sa prvoplasiranim Samoopredeljenjem. Jedini način da Kurti formira vladu je da uđe u koaliciju sa Haradinajem. Jer, više nikoga nema osim Srpske liste, a Kurti je rekao da sa Srpskom listom neće da formira vladu. To znači da mu je Haradinaj jedina opcija - zaključuje on.

Foto: Informer DN

Milivojević ističe da će Vljosa Osmani koja je bila kandidat Samoopredeljenja za predsednika, verovatno dobiti funkciju predsednika Skupštine tako da ako Kurti želi da materijalizuje uspeh on će morati da pristane na uslov Haradinaja.

NATO VESLI KLARK NAJSTRAŠNIJE PROVOCIRA SRBE! Zamenite Kosovo za podršku Zapada! Odgovor LEGENDARNOG KOMANDANTA VLADIMIRA LAZAREVIĆA pamtiće doveka!

Ako Kurti odbije Haradinaja slede novi izbori

- S druge strane Zakon Kosova ne dozvoljava da drugoplasirana stranka formira vladu ukoliko Kurti ne postigne sporazum što znači da bi se išlo nove izbore. To zapad neće dopustiti i zbog toga će biti spreman da Haradinaja prihvati kao predsednika - napominje Milivojević.

Ramuš Haradinaj je inače posle završetka izbora prvi čestitao pobedu Samoopredeljenju i Aljbinu Kurtiju i priznao poraz na izborima. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

MNOGO JE PRITISAKA I NEPRIHVATLJIVIH IZJAVA IZ PRIŠTINE, BIH I SA ZAPADA! Bocan-Harčenko: Što se tiče KiM, SRBIJA IMA KLJUČNU ULOGU! Rusija "gura" stav koji odgovara Beogradu!
Politika

MNOGO JE PRITISAKA I NEPRIHVATLJIVIH IZJAVA IZ PRIŠTINE, BIH I SA ZAPADA! Bocan-Harčenko: Što se tiče KiM, SRBIJA IMA KLJUČNU ULOGU! Rusija "gura" stav koji odgovara Beogradu!

Situacija oko Kosova i Metohije i Bosne i Hercegovine veoma zabrinjava, upozorava ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko i ističe da je pristup Beograda u dijalogu sa Prištinom pošten i da je neophodno postići rešenje, koje može da potvrdi Savet bezbednosti UN, a koje će na prvom mestu zadovoljiti nacionalni interes Beograda

10.02.2021

08:18

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija