• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.02.2021

12:29

NIKEZIĆ I NJEGOV NEUKI ŠEF ĐILAS OPET ŠIRE LAŽI! Siniša Mali: Morali smo da vadimo kestenje iz vatre koje su na oni ostavili u amanet!

Politika

NIKEZIĆ I NJEGOV NEUKI ŠEF ĐILAS OPET ŠIRE LAŽI! Siniša Mali: Morali smo da vadimo kestenje iz vatre koje su na oni ostavili u amanet!

Podeli vest

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije i član Predsedništva Srpske napredne stranke Siniša Mali danas je reagovao na, kako je ocenio najnovije laži, ekonomskog neznalice, predsednika Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušana Nikezića


- I on i njegov neuki šef Dragan Đilas ponovo zajedljivo pokazuju kako ne mogu da podnesu ekonomske uspehe Republike Srbije. To je u njihovo vreme bila misaona imenica, jer su uspeli da zemlju dovedu bukvalno pred bankrot. Između ostalog, ekonomski neznalica i licemer Nikezić je bio deo ekipe koja je uspela da rekordno zaduži zemlju po kamatnoj stopi od čak 7,5 odsto 2011. godine, kada su emitovali najskuplje dolarske obveznice. Naša stopa iznosi 1,65%, i to u vreme dok i dalje traje pandemija korona virusa - rekao je Mali.

On je podsetio da je deo te najskuplje obveznice uspešno refinansiran krajem prošle godine, po finalnoj kamatnoj stopi u evrima, nakon realizacije hedžing transankcije od 1,066 odsto.

- Mi smo uložili veliki napor da bukvalno vadimo kestenje iz vatre, koje su nam u amanet ostavili Đilas, Nikezić i njihovi pajtosi. Tada smo imali njihovo bahato divljanje i nebrigu za građane, a sada im smeta najnoviji uspeh Srbije na međunarodnom tržištu kapitala. Naime, smeta im što smo uspešno iskoristili još uvek povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i po prvi put emitovali državne obveznice na rok od 12 godina. Zanimljivo je da nam u septembru ove godine dospeva još 700 miliona dolara od već pomenute Nikezićeve obveznice, tako da ćemo upravo ovaj novac koji smo sada dobili koristiti da vratimo njegove stare i skupe dugove - naveo je on.

Podsetio je da je usled velike tražnje, delegacija Republike Srbije uspela da smanji inicijalnu kamatnu stopu za 35 baznih poena i emituje obveznice po stopi prinosa od 1,920 odsto i kuponskoj stopi od 1,65 odsto, sa rokom dospeća od 12 godina, čime je dodatno produžena kriva prinosa srpskih obveznica emitovanih na međunarodnom tržištu.

- Mi smo, za razliku od takvih, uspeli da izgradimo i očuvamo makroekonomsku stabilnost i da ostvarimo poverenje investitora, iako se čitav svet suočava sa velikim posledicama virusa korona, što nesumljivo utiče na ekonomiju. Osim toga, dinarske obveznice emitovane na domaćem tržištu će biti uključene u indeks J.P. Morgan GBI-EM index, što je neverovatan uspeh. Istovremeno, ni u jednom momentu neće biti ugrožena održivost našeg javnog duga, koji ćemo čvrsto držati na nivou ispod 60 odsto, što je nivo koji propisuje Mastriht - naveo je Mali i dodao da je Republika Srbija održala svoje javne finansije i javni dug pod kontrolom, u trenutku kada je globalni dug na istorijskom maksimumu i iznosi oko 277.000 milijardi dolara i kada su se države širom sveta zaduživale ne vodeći računa ni o kamatnim stopama, ni o visini duga.

Ocenio je i da, Nikezić i njemu slični ljudi poljuljanog morala i ne mogu ništa drugo da rade, osim da iznose neosnovane, paušalne kritike, jer, kako je ocenio, najverovatnije smatraju da će takvim lažima moći ponovo da se uvale u fotelju i da nastave da kradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17