• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.03.2021

09:55

KLJUČNI PROBLEM JE PRIŠTINA KOJA NEĆE DA FORMIRA ZAJEDNICU SRPSKIH OPŠTINA! Drecun o upozorenju Brisela Prištini

Politika

KLJUČNI PROBLEM JE PRIŠTINA KOJA NEĆE DA FORMIRA ZAJEDNICU SRPSKIH OPŠTINA! Drecun o upozorenju Brisela Prištini

Podeli vest

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je danas da je pitanje da li će upozorenje Brisela Prištini na obavezu da uspostavi Zajednicu srpskih opština (ZSO), a da odluka ustavnog suda ne znači da se od formiranja može odustati, naići na očekivanu reakciju u Prištini i da će ona biti realizovana

Drecun je za RTS rekao da je ova poruka Brisela pokušaj da se pripremi nastavak razgovora između Beograda i Prištine i da se izbegne ključna prepreka na tom putu, a to je formiranje ZSO.

Drecun je rekao da je pitanje i zbog čega nisu usklađeni stavovi zvaničnog Brisela sa stavovima specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka.

"Miroslav Lajčak pokušava da nametne novu metodologiju razgovora, a to je da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno, što znači da se pitanja koja su već rešena, kao što je ZSO, gurnu u stranu sve dok se ne postigne finalni sveobuhvatni sporazum i da taj finalni sporazum treba da rešava ova pitanja", objasnio je Drecun.

On je ukazao da sve ono što se dešava s Briselskim sporazumom direktno utiče na poglavlje 35 u pregovorima Srbije sa EU.

"Iz ponašanja Prištine do sada, mi vidimo da ona zapravo neće da formira ZSO i tu je ključni problem. S naše strane je veoma jasno rečeno, nema napretka u razgovorima dok se ne formira ZSO i mi nećemo prihvatiti da nam Lajčak nametne taj stav da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", istakao je Drecun.

On je dodao da tu poruku treba da čuje pokret Samoopredeljenje, jer se od njih očekuje da će formirati vlast u Prištini, kao i njegov lider Aljbin Kurti.

"On odbija da prihvati izbornu volju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, bar je to do sada radio, i kaže da neće da uzme u obzir Srpsku listu kada bude formirao privremene institucije u Prištini. On je taj koji s Vjosom Osmani zahteva reviziju Briselskog sporazuma upravo u delu koji se odnosi na ZSO, želi preispitivanje nekih od odredbi sporazuma o ekonomskoj normalizaciji", rekao je Drecun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
XY

pre 3 godine

Ne drecune,nije Prishtina kriva nego srbi poput tebe koji su i započeli ova poslednji prljavi rat.Sve dok Srbija izigrava "velikog"brata" neće biti mira na tim prostorima.Ne budi toliko "naivan"pa ne znas sta je istina.Dok ima tebe i tebi sličnih,biće i problema a ti (vi)sigurno nećete to promeniti na bolje.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija