• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

21.03.2021

19:19

BRUTALNA PROVAKACIJA SRBIJE, VELIKA VOJNA VEŽBA NATO I AMERIKE, UČESTVUJE I KFOR! UDAR NA REZOLUCIJU 1244 I UN! Od koga to treba da se brane?!

Politika

BRUTALNA PROVAKACIJA SRBIJE, VELIKA VOJNA VEŽBA NATO I AMERIKE, UČESTVUJE I KFOR! UDAR NA REZOLUCIJU 1244 I UN! Od koga to treba da se brane?!

Podeli vest

Vojna vežba NATO i vojske SAD „Branilac Evrope 21", koja je počela sredinom marta, najveći su manevri ovog tipa do sada. U njima učestvuju skoro sve zemlje Balkana, ali i Kfor i nepriznato Kosovo, što predstavlja udar na suverenitet Srbije, međunarodno pravo i UN, upozorava vojni analitičar dr Mitar Kovač

Direktno korišćenje kontingenta NATO-a koji je u misiji Kfora na Kosovu i Metohiji, a smatra se delom ove vežbe, nije primereno jer su te snage, podseća Kovač, pod mandatom Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244.

Udar na suverenitet Srbije i SB UN

- Kfor ne bi smeo da bude deo ovog vojnog manevra. U ove svrhe ne bi smela ni da se koristi baza „Bondstil", jer je nastala u okviru misije Kfora, na teritoriji Kosova i Metohije koje je pod protektoratom SB UN, a koja će prvi put biti upotrebljena u ovako masovnom regionalnom manevru NATO-a.  Dakle, NATO „zaboravlja" da je po Rezoluciji 12 44 Kosovo i Metohija i dalje deo države Srbije, što jasno pokazuje da ni Amerika ni NATO kao regionalna organizacija ne poštuju međunarodno pravo -objašnjava profesor Kovač.

On takođe ističe i da je učešće Kosovskih bezbednosnih u ovoj vežbi kršenje međunarodnog prava, kao i da je do sada dosad nezabeleženo da velike sile podstiču secesionizam i secesionističke pokrete koje na bazi okupirane teritorije prave svoju vojnu infrastrukturu.  

Mimo ovoga, cilj same vežbe, koja ima tri faze i trajaće od marta do juna je, po rečima Kovača, smišljena kako bi  demonstrirala silu u regionu i Evropi, a prevashodno kao „pokazna" vežba u potencijalnom sukobu sa Rusijom.

NATO i Amerika vežbaju udar na Rusiju

- Sam naziv vežbe, kao i njena suština se svodi na uvežbavanje brzog prebacivanja vojnika sa mirnodopske lokacije u SAD na -potencijalno bojište u Evropi „O nam ko imalo prati razvoj situacije u Evropi poslednjih godina jasne su strateške namere ovo vojne alijanse. Zato se naziv ove vežbe lako može prevesti kao priprema NATO za dalji pohod na istok, kao „priprema" za potencijalnu agresiju na Rusiju - uveren je naš sagovornik.  

SRPSKA LEKCIJA NEMCIMA, FRANCUZIMA, ITALIJANIMA! DA SU NAS SLUŠALI SADA NE BI IMALI PROBLEM! Otkačili Brisel, uzimaju ruski Sputnjik V!

Napominjući da u ovoj vežbi ne učestvuje Srbija, profesor Kovač podseća da će tokom skoro četiri meseca koliko će trajati ona imati nekoliko faza simboličkih imena - „Trenutni odgovor 21", „Čuvar sablje", „Odlučni udar 21" i „Čvrsti branilac 21".

- Ova vežba po angažovanju snaga, segmentima i scenarijima koji se poigravaju sa brzinom prebacivanja američkih snaga na istok Evrope samo govori o tome koje su ambicije NATO, iako je savez svestan da vojno ne može da rešava problem sa Rusijom i da za to nema dovoljne snage - mišljenja je Kovač.

Američko vojno „dresiranje" Evrope

On podseća da osnovna strategija NATO počiva na smernicama SAD-a i na njihovoj nameri da u potpunosti kontrolišu Evropu kao kontinent a ne samo Evropsku uniju.

- Evropska unija u celom tom procesu je jedan od instrumenata koji će realizovati određene poslove vezane za taj strateški scenario. Namera Amerike jeste da obezbedi ne samo formalno učešće što više država u ovoj vežbi, već da u realnim uslovima obezbedi da se što više država odazove i stavi na raspolaganje svoje kontingente za baziranje na istoku Evrope, posebno u kriznim rejonima, te da na taj način pokuša da pomeri liniju dodira na istoku - objašnjava sagovornik Sputnjika.    

IZETBEGOVIĆ REŠIO MISTERIJU BOSNE! BIH JE KAO DRŽAVA STARIJA OD SRBA, HRVATA I BOŠNJAKA! Čoveče, čime se ti baviš, AMAN!

Otuda, dodaje on, i ovi scenariji zacrtani u vežbi koji se zapravo tiču Crnog mora, Ukrajine, zagovaranja povrataka Krima i kontrole Ukrajine u oblasti Donbasa.

- Takođe se čini po scenariju da vežba NATO namerava da i Gruziju vrati u neki pojačani modus saradnje. Nije isključeno ni da je ovo prilika da Amerika utiče na NATO da u narednom periodu, bez obzira na prethodne kriterijume, izmeni uslove za prijem novih članica tako da se bez obzira na eventualne promene granica, i Ukrajina i Gruzija prime u NATO - smatra  naš sagovornik. 

Dr Kovač je uveren da je zbog ovakve politike Amerike pred nama doba malih regionalnih kriza i sukoba koje će se reflektovatii na Balkan, i na samu Srbiju.

- Ova vežba će negativno da utiče na sam region a mnoge države u našem okruženju, na žalost postaće svojim učešćem u ovim agresivnim namerama NATO-a njihovi saučesnici - zaključuje on.

Vežba na 30 poligona širom Balkana

Inače vežba okuplja oko 30.000 vojnika iz 27 država, i sastoji se iz niza manjih vežbi. Najviše vojnika dolazi iz SAD, glavno područje vežbe je Balkan, a manjim delom Baltik i u Nemačka.

Koristiće se gotovo svi veći vojni poligoni regiona: Slunj u Hrvatskoj, Manjača i Glamoč u BiH (Republika Srpska), Krivolak u Severnoj Makedoniji i baza KFOR-a Bondstil kod Uroševca. Ukupno će biti upotrebljeno 30 poligona širom Evrope.

LJUSKA VIRUSA I ŠILJCI PUCAJU U SEKUNDI, OVO BI MOGLO DA PREOKRENE TOK PANDEMIJE! Tim vrhunskih naučnika otkrio - dijagnostička metoda koju svi koriste može da UBIJE KORONU!

Osim kopnenih snaga, zbog transporta i obezbeđenja transporta značajnu ulogu imaju Ratne mornarica i Ratno vazduhoplovstvo SAD i artiljerijsko- raketne i jedinice PVO. Paralelno će se u Rumuniji i Bugarskoj odvijati vežba NATO-a, na Krivolaku američko-makedonska vežba uz učešće Bugarske i Grčke, a planirana je velika vežba i na severu Afrike. Od početka do sredine maja biće održana vežba „Brzi odgovor 21" sa preko 7.000 vojnika iz 11 zemalja, predvođenih SAD koji će izvesti vazdušni desant u Estoniji, Bugarskoj i Rumuniji.

Među 30.000 vojnika najviše Amerikanaca

"Trenutni odgovor 21" biće održan od sredine maja do početka juna, a u ovoj vežbi će učestvovaće 796 vojnika iz SAD, 800 iz Grčke, 774 iz Severne Makedonije, 725 iz Hrvatske, 565 iz Albanije, 517 iz Bosne i Hercegovine, 300 iz Slovenije, 217 iz KBS, 200 iz Crne Gore, 100 iz Velike Britanije i četiri iz Kanade.

U isto vreme vežba „Čuvar sablje" odigraće se na teritoriji Mađarske, Rumunije i Bugarske sa oko 13.000 vojnika. Njihov zadatak biće bojeva gađanja, protivvazdušna dejstva i medicinska evakuacija.

Foto: fotomontaža

Amerikanci će izvesti sa Armijom Severne Makedonije na poligonu Krivolak „Odlučni udar 21", sa 1.200 severnomakedonskih, 700 američkih i manjim brojem vojnika iz Grčke i Bugarske.Paralelno sa tim, NATO planira od sredine maja do početka juna veliku vojnu vežbu „Čvrsti branilac 21".

U Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj će biti proverene stalne multinacionalne snage NATO-a za hitno reagovanje i to od nivoa komande do taktičkih jedinica. Srbija ne učestvuje na ovoj vežbi zbog odluke koja je ranije doneta a po kojoj u nekom periodu neće učestvovati u vojnim vežbama ni sa čijim snagama.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Grada

pre 3 godine

Cuvajte Bujanovac i Medvedju da slucajno ne zaborave kaput i proglase svojim za sva vremena.

zoran

pre 3 godine

Kovač lupeta, što me čudi od njega. Partneri vežbaju na različitim lokacijama, različite tematske vežbe, uvežbavaju rad komandi, limitiranih jedinica..i mi bi s njima vežbali da nije Vulin bio izričit prošle godine i da smo član NATO...nikakva pretnja oni nisu najjačoj regionalnoj sili Vojsci Srbije..pojeli bi ih kao i 99.-te

Cetnicka Gerila

pre 3 godine

Vezba sluzi za markiranje ciljeva u Srbiji.

srbo

pre 3 godine

Za rat do poslednje kapi krvi svih protiv Srbije, a za interes vladara iz senke. Hrvati se kao već uplašili da bi ih Srbija pregazila, strah za sva nedela i moguću osvetu plasiraju isti što organizuju vežbe. Sve je po agendi i prema Bajdenovih šest prioriteta američkih spoljnopolitičkih interesa. Provokacije i očekivan odgovor je ono što ih trenutno zanima, a mi ih posmatramo i vidimo njihove ciljeve, savez, snagu i kordinaciju. Nakon svega, saznamo i mi po nešto i pravimo strategiju, a prema sili i savezu i odgovor, kako naš narod kaže, ćeraćemo se.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija