• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS/Informer

24.03.2021

07:00

RUSIJA ZBOG SRBA DIGLA UZBUNU U NATO, MOSKVA NE PRAŠTA AGRESIJU NA NAŠU ZEMLJU! Odgovaraćete za vojne zločine u SRJ?! NEĆEMO VAM DATI DA SE IZVUČETE!

Politika

RUSIJA ZBOG SRBA DIGLA UZBUNU U NATO, MOSKVA NE PRAŠTA AGRESIJU NA NAŠU ZEMLJU! Odgovaraćete za vojne zločine u SRJ?! NEĆEMO VAM DATI DA SE IZVUČETE!

Podeli vest

Navršavaju se 22 godine od početka varvarske agresije NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju, a dejstva SAD i njihovih marionetskih saveznika 1999. godine pravnici, doktori, eksperti otvoreno nazivaju - genocidom i ekocidom, piše „Ruska gazeta"

Vašington i Brisel, navodi list, nastavljaju da prebacuju svu krivicu za tragediju na Balkanu isključivo na Srbe i njihove lidere, dok u ovom i danas nemirnom regionu i dalje traju istrage i diskusije o zločinu Severoatlantske alijanse.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova skrenula je pažnju međunarodne javnosti na to što NATO mnogo govori o pretnjama evropskoj bezbednosti iako su glavna pretnja njihove neodgovorne akcije koje vode eskalaciji tenzija i ekološkoj katastrofi u samom centru Evrope.

Prema njenim rečima, protiv Jugoslavije nije upotrebljena samo radioaktivna municija, već su vršeni ciljani napadi po različitim preduzećima, što je dovelo do izlivanja tona toksičnih i kancerogenih hemijskih jedinjenja na okolne teritorije i rijeke, uključujući i Dunav.

- Nažalost, još niko nije kažnjen za ove zločine. To je, takođe, norma zapadnog mejnstrima da ne priznaju sopstvene greške - ističe Zaharova.

Zar je SRJ jedini primer? Irak, Libija i mnoge druge tačke na planeti. Došli, uništili, otišli, nisu se izvinili, niti kažnjeni. Ali, zato uče druge kako treba živeti i šta je to sloboda. U okviru Alijanse postoji svojevrsno čišćenje od odgovornosti, gde dominira osećanje svedozvoljenosti jer niko ne kažnjava.

DA SE NE ZABORAVI! VOJSKA JUGOSLAVIJE NIJE IZGUBILA RAT 1999! AMERI I NATO I DALJE KRIJU BRUKU, samo svet sada zna šta su im Srbi uradili!

Zaharova je ukazala i na to da je u Srbiji pokrenuta prva individualna tužba protiv NATO-a za nadoknadu štete po zdravlje nastalu upotrebom municije sa osiromašenim uranijumom tokom bombardovanja 1999. godine.

- Više od 2.000 ljudi, i Srba i Albanaca, već se obratilo advokatima za pomoć o sličnim temama - navela je Zaharova.

Foto: printscreen

Nakon više od dvije decenije od agresije NATO-a na SRJ u pogođenim oblastima na jugu Srbije pokazatelji za niz bolesti, uključujući rak, i dalje su mnogo veći od nacionalnog proseka, navodi „Ruska gazeta".

List ukazuje da je takve tragove NATO ostavio kao rezultat i drugih svojih „humanitarnih misija", pa je tako na severu Libije, posle bombardovanja, registrovana radijacija veća od dozvoljene vrijednosti, što je karakterističan potpis NATO-vih „humanitaraca".

Nanošenje dugotrajne i ozbiljne štete prirodnoj sredini i zdravlju ljudi, predstavlja direktno narušavanje međunarodnog humanitarnog prava i postaje ustaljena praksa ponašanja država članica NATO-a, napominje list.

VAKCINISAO SE I PUTIN, MOSKVA NE OTKRIVA KOJE CEPIVO JE PRIMIO! Rusija ima čak tri vakcine protiv korone!

Zaharova je ocenila da zemlje članice Alijanse očigledno strahuju od stvaranja presedana za naknadne isplate odštete svim žrtvama.

- Stoga je NATO dosledno negirao vezu između širenja malignih tumora, leukemije i masovne upotrebe municije Alijanse sa osiromašenim uranijumom na jugu Srbije, smatrajući da je povezivanje ovih činjenica neutemeljeno - rekla je Zaharova.

Čak i nekoliko stotina vojnika NATO-a koji su služili u okviru KFOR-a stradalo je od dugoročnih posledica agresije Alijanse na Jugoslaviju, napominje se u tekstu.

To je potvrđeno, na primer, nizom presuda italijanskih sudova po tužbama predstavnika italijanskih oružanih snaga koji su 1999. godine bili u KFOR-u, a kasnije stradali od onkoloških bolesti.

Mladi Srbi nisu bili svedoci NATO agresije, ali nastavlja se na ovaj ili onaj način uticaj dugoročnih posledica, navodi „Ruska gazeta".

Upravo zbog toga za zemlju je jako važno da nastavi pažljivo dokumentovati i sistematizovati dokaze zločina NATO-a na teritoriji SRJ, bazirane na naučnim istragama.

Možda će tužbe protiv NATO-a i aktivnosti međuresorne komisije koju je 2018. godine osnovao srpski parlament pomoći u utvrđivanju istine i dovesti do kažnjavanja odgovornih, tako da se to više nikada ne ponovi, piše list.

Zanimljivo je i to da, prema rečima stručnjaka, prije početka bilo koje vojne operacije, Pentagon i CIA unapred izračunavaju kakav se profit može dobiti po njenom završetku. Pri tome je važno da na vlasti budu potrebni ljudi, koji će se „boriti za demokratiju", a istovremeno omogućiti svojim jučerašnjim pokroviteljima i braniocima da dođu do „debelih komada".

Foto: Fotoilustracija

Dokaz takve politike može se naći u činjenici da je bivši američki državni sekretar Medlin Olbrajt postala vlasnik najvećeg mobilnog operatera na Kosovu, a general Vesli Klark, koji je komandovao NATO snagama tokom bombardovanja Jugoslavije, uložio je u obradu uglja na Kosovu.

BAKIRE I KOMŠIĆU, AKO STE SEDELI NA UŠIMA ILI VAM NIJE JASNO... Ruska ambasada u Sarajevu pojasnila izjavu o NATO!

Osim toga, zaboravlja se da je u septembru 2000. godine Okružni sud u Beogradu u odsustvu razmatrao krivični postupak protiv Bila Klintona, Medlin Olbrajt, Vilijama Koena, Tonija Blera, Robina Kuka, Džordža Robertsona, Žaka Širaka, Huberta Vedrina, Alana Rišara, Gerharda Šredera, Jozefa Fišera, Rudolfa Šarpinga, Havijera Solane i Veslija Klarka. Sud ih je proglasio krivim za počinjenje zločina protiv SRJ, određujući kaznu zatvora od 20 godina.

NATO bombardovanje SRJ trajalo je od 24. marta do 10. juna 1999. godine. Intervencija NATO-a je izvršena bez odobrenja Saveta bezbednosti zbog optužbi da srpske snage bezbednosti vrše etničko čišćenje kosovskih Albanaca.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DEDA RAKA

pre 3 godine

Eh, što nisam mladji da jenkijima "predstavim" akciju MILOSRDNI SRBIN !

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija