• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

29.03.2021

18:08

VOJSKA SRBIJE JE SPREMNA, PA AKO SU BAŠ ZAPELI... Šiptari prave vojnu bazu, na udaru četiri srpske opštine na KiM, spremaju pohod na sever! KFOR SE PRAVI LUD!

Politika

VOJSKA SRBIJE JE SPREMNA, PA AKO SU BAŠ ZAPELI... Šiptari prave vojnu bazu, na udaru četiri srpske opštine na KiM, spremaju pohod na sever! KFOR SE PRAVI LUD!

Podeli vest

Takozvane kosovske bezbednosne snage (KBS) planiraju da izgrade bazu na brdu Crnuša, čime se direktno ugrožava bezbednost Srba u ovom delu južne srpske pokrajine. Brdo Crnuša se nalazi na nadmorskoj visini od 1.010 metara i s njega se može nadgledati teritorija opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Vučitrn s većinskim srpskim stanovništvom i desetine sela

Prema oceni Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara, formiranje baze kosovskih bezbednosnih snaga u Južnoj Mitrovici jeste direktna pretnja Srbima na severu.

- Ideja da se ta baza nazove „Isa Boljetinac" ili „Boljetini", prema albanskom vojnom lideru s početka 20. veka poznatom po zločinima nad Srbima na KiM, jasno ukazuje da Albanci poručuju da će pre ili kasnije upotrebiti te snage za okupaciju severa - ističe Anđelković.

Međunarodna akcija

Na Srbiji je da pokrene ozbiljnu međunarodnu akciju i bude spremna da po potrebi i vojno brani sever Kosova.

- Pregovori su dobri, ali je kapitulacija neprihvatljiva. Ako neko bude pokušao da osvoji sever Kosova, onda se mora ponoviti sve ono što smo imali 2011, kada je organizovanim srpskim otporom sprečen pohod albanskih paravojnih formacija na taj deo naše teritorije - mišljenja je Anđelković.

U nepohodnost alarmiranja međunarodne zajednice uverena je i Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, koja ističe da je ovim prekršena Rezolucija 1244.

(VIDEO) OVACIJE ZA TRAMPA: NEDOSTAJEM LI VAM VEĆ? Bivši lider SAD na venčanju isprozivao Bajdena, mladenci neće zaboraviti njegovu zdravicu!

Predsednik opštine Južna Mitrovica Agim Bahtiri, koji je odobrio ustupanje zemljišta, rekao je da će se baza prostirati na 191 hektar i da će svaki centimetar zemlje biti zaštićen. Bahtiri je predložio da baza dobije ime po Isi Boljetiniju, prvom vođi albanskog ustanka iz 1910. u borbi za oslobođenje od Osmanskog carstva i Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore. Srbi ga pamte po brojnim zločinima i proterivanju srpskog življa iz Ibarskog Kolašina nakon 1901, koji je uključivao ubistva, silovanja, pljačke, navodi Kosovo onlajn.

- Najava izgradnje najveće vojne baze Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova rezultat je nepoštovanja Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti UN, koja je sadržala obavezu razoružavanja tzv. OVK, a da je kulminacija usledila transformacijom Kosovskog zaštitnog korpusa u KBS 2018. Budući da četiri članice NATO ne priznaju nezavisnost Kosova i protive se ulasku KBS u baze Kfora, pojavila se potreba da se izgradi baza koja će pružiti mogućnost transformacije KBS u oružane kosovske snage pod vođstvom ključnih zemalja članica NATO koje su ga priznale - precizira Milićeva.

Kontrola severa

Podseća da Kfor ima bazu u Leposaviću na severu Kosova i smatra da Srbija treba da krene u organizovanu kampanju za promenu delova Rezolucije 1244 UN koji će ići u njenu korist, da bi zajedno sa Kforom pod mandatom UN kontrolisala sever Kosova.

- To šta se s kog brda vidi, zavisi mnogo i od toga ko kontroliše južni Kopaonik. Ako Srbija sa Kforom to radi, onda ostaje vojno neutralna, a partner NATO koji ima mandat da sprovodi Rezoluciju 1244 i teško bi se Kinezi i Rusi pravdali odbijanjem kompromisa - kaže direktorka CEAS.

Foto: Informer DN

Poručuje i da se Kuritijeva vlada mora zaustaviti u priči da je Ahtisarijev plan maksimum kompromisa jer ga Srbija nije priznala, a sa Srbijom pregovara.

- Srbija treba da traži legitimne izmene Rezolucije 1244 koja obavezuje sve - zaključila je Milićeva.

Srbija neće dozvoliti napad na sever

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju Dana sećanja na martovski pogrom 2004. poručuje da Srbija danas nije slaba, ne preti ali i ne zaboravlja, i neće dopustiti da se 17. mart ponovi, istakao je predsednik.

Ističe da je lekcija zapamćena i naučena, i da je Srbija spremna za razgovor i na kompromis, ali ne na konačno rešenje gde nema Srbije i srpskog naroda.

- Ne može ništa da se desi bez odgovora Srbije - rekao je i poručio da Srbija ima pravo da brine o svom narodu.

SRBIJA VAM TO NEĆE ZABORAVITI! ŠPANIJA JASNA NEĆEMO PROMENITI STAV O KOSOVU, samo zato što neka zemlja to od nas traži!

Kako ističe, to ne radi zveckajući oružjem i huškajući na krv, ali to ne znači da će Srbija dopustiti bilo kome da se 17. mart ponovi.

- Nije spremna niti će ikada biti spremna na to - ukazao i dodao.

- Pravo na život ćemo uvek braniti. Kao što nikog ne teramo, ne dozvoljavamo ni Srbe da proteraju - rekao je predsednik Srbije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Komsija

pre 3 godine

Zasto Srbija ne proglasi KiM okupiranom teritorijom, cime i sve tamosnje oruzane formacije postaju ilegalne, a akcija protiv njih potpuno oopravdana i legitimna? Cega se Srbija plasi?

token

pre 3 godine

Amerika vlada svetom ako se pitas zasto UN ili ostali cute to je zato sto amerika kontrolise i vlada njima.

306 Alka 26 Oluja

pre 3 godine

Braćo Albanci, samo umešajte nekako i Hrvate u sve to, jer oni su od 95g SPREMNI za treće istorijsko slavlje svake godine!

token

pre 3 godine

Hrvati slave i spremni su opet. oni sami nisu bili u stanju da nas pobede.

Ljubiša

pre 3 godine

Može. Samo nemoj opet da bude NATO HELP PLIZ.

Bgd

pre 3 godine

E, al smo im rekli... Svaka nam čast. Sad će da odustanu

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Vojska Srbije možda jeste spremna, ali sam sigurna da ne sme bilo kad i bilo šta da preduzme na tamošnjoj teritoriji.

Ljubiša

pre 3 godine

Trla baba lan... Ne smemo mi ni da pisnemo i svi to znaju. Možemo samo da plašimo mečku rešetom. Nit imamo vojsku u dovoljnom broju, a moral nam je na nuli, kako vojsci, i policiji tako i gradjanima.

sss divizion

pre 3 godine

VOJSKA SRBIJE JE SPREMNA i ALBANCI SU SPREMNI SADA CE DO BEOGRAD DA STIGNE PA NEK DRENUC I SLICNI NJEGA NEK ZAUTAVE PRODOR ALBANACA

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17