• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.04.2021

15:39

Ministar Stefanović položio venac kod Spomenika pilotima braniocima Beograda

Politika

Ministar Stefanović položio venac kod Spomenika pilotima braniocima Beograda

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, povodom obeležavanja Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji – 6. april 1941. godine, uz državne i vojne počasti položio je venac kod Spomenika pilotima braniocima Beograda na Zemunskom keju i poručio da smo obnavljali i gradili iz pepela našu zemlju mnogo puta, visoko plaćali cenu jer smo bili na pravednoj strani istorije, ali bili i ostali i dan danas antifašistički narod.

 

- Danas obeležavamo punih osam decenija od jednog od najtežih, najcrnjih dana u istoriji naše prestonice. Naočigled mirno uskršnje jutro tog 6. aprila 1941. godine pretvorilo se u borbu za goli život i dan kada je, kako opisuju Beograđani iz tog vremena, Beograd goreo. Teroristički čin fašističke Nemačke, u znak odmazde Adolfa Hitlera zbog vojnog puča 27. marta, doveo je do izbijanja Aprilskog rata i sukoba koji su imali dalekosežne posledice. Naš narod i zemlja skupo su platili svoje antifašističko opredeljenje – podseća ministar Stefanović i dodaje da je samo prvog dana rata Beograd bombardovan četiri puta, sa 440 tona bombi.
 
Procenjuje se da je u Aprilskom ratu poginulo oko 4.000 ljudi, iako tačan broj stradalih i ranjenih nije bilo moguće utvrditi, jer je veliki broj žrtava ostao zatrpan pod ruševinama, istakao je ministar Stefanović, osvrnuvši se i na to da je pod udarima bombi stradala Narodna biblioteka Srbije i nestala neprocenjiva kulturna baština našeg naroda.

 
- Neprijatelj je imao prednost na svim poljima. Bio je bolje organizovan, iskusniji u borbi, sa pet puta većim snagama. Ali i tako nadmoćan agresor naišao je na heroje odbrane našeg neba. Šesti vazduhoplovni puk jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva bio je jedan od najupečatljivijih simbola odbrane naše zemlje od fašističke sile – rekao je Stefanović, podsećajući da je spomenik na Zemunskom keju podignut u čast 11-orice pilota - veličanstvenih heroja koji su, iako svesni da će izgubiti svoje živote, bez ikakvog oklevanja pružili otpor brojčano i borbeno daleko nadmoćnijem neprijatelju u gotovo beznadežnoj borbi.

- Predaja za njih nije bila opcija. Ostale su zabeležene reči njihovog saborca Đorđa Stojanovića „Svako se za nešto rodi, a mi smo se rodili za pilote - imali smo sve potrebno - odvažnost, borbenost, spretnost i bili smo vitezovi“. I bili su - nebeski vitezovi koji su neustrašivo jurišali i oborili više od 40 nemačkih bombardera i lovaca – rekao je Stefanović.  
 
On je naglasio da snagu volje našeg naroda niko i ništa nije uspeo da slomi i da su ljudi, poput onih kojima se danas odaje počast, zaslužni za to što srpski narod i danas opstaje i što je naša zemlja nalazila načina da se posle brojnih razaranja uvek iznova izdigne iz ruševina.
 
- Obnavljali smo i gradili iz pepela mnogo puta, visoko plaćali cenu jer smo bili na pravednoj strani istorije, ali bili i ostali i dan danas antifašistički narod. Srbija danas ide putem prosperiteta i bolje budućnosti. Gradi se, snaži, neprestano napreduje, ali moramo, i to činimo, da čuvamo uspomenu na žrtve koje smo položili za slobodu i ne smemo nikada da zaboravimo naše heroje i njihova odvažna dela – poručio je ministar Stefanović.
 
Zajedno sa ministrom odbrane venac su položili i zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Željko Bilić i komandant 250. raketne brigade brigadni general Tiosav Janković, a poštu palim pilotima odala je i delegacija Vojske Srbije predvođena komandantom 98. vazduhoplovne brigade brigadnim generalom Zoranom Prodanovićem, gradonačelnik grada Beograd Zoran Radojičić, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija