• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.04.2021

18:14

DSS i SRS: Nismo dobili poziv za dijalog, bilo bi dobro da u razgovorima učestvuje i Vučić

Politika

DSS i SRS: Nismo dobili poziv za dijalog, bilo bi dobro da u razgovorima učestvuje i Vučić

Podeli vest

Precizan termin početka dijaloga vlasti sa strankama koje ne žele posredovanje evroparlamentaraca nije poznat, a predstavnici tih političkih organizacija kažu da su spremni i da žele da on počne što pre, a saglasni su i da bi bilo dobro da u tim razgovorima učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić


Predsednik Skupštine Srbije Ivica najavio je danas da će pokrenuti razgovore sa strankama koje ne žele međunarodno učešće u dijalogu, ali nije precizirao kada će se to dogoditi, međutim istakao je da se neće čekati šta će biti na pripremnim sastancima koje organizuju evroparlamentarci.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović rekao je za Tanjug da još nije dobio poziv od Dačića, a na Dačićev komentar da neće čekati evroparlamentarce odgovara da je to normalno i da dijalog sa EP ne bi trebalo da ima neku vrstu prvenstva u odnosu na ovaj koji će se voditi između aktera unutar zemlje.

"Mislim da je to dobra vest i što se nas tiče dijalog može da počne već sutra, platforma je spremna, a probleme znamo", rekao je Jovanović.


Kaže da ga je čudilo to što dijalog nije počeo i ranije i da se nada što skorijem pozivu od Dačića kako bi svi seli za isto sto.

Pretpostavlja da dijalog još nije počeo zbog toga što je vlast čekala na početak dijalog uz učešće evroparlamentaraca i da se onda oba odvijaju paralelno.

Foto: Marko đurović

Miloš Jovanović, DSS



Na pitanje da li bi prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je ranije iskazao spremnost da učestvuje u dijalogu bilo svrsishodno, Jovanović kaže da nije zgoreg da dijalog bude na najvišem nivou s obzirom da je reč o najmoćnijoj političkoj figuri.

"Ako se već vodi dijalog o važnim stvarima kao što su pluralizam u medijima i vraćanju poverenja građana u izborni proces onda nije zgoreg da imate i taj dijalog na najvišem nivou. To nama daje mogućnost da u lice kažemo šta ne valja, od nepoštovanja određenih zakona, kao i da predložimo mere", rekao je on.

Vučić je rekao, dodao je Jovanović, da nije dobio poziv od stranaka, ali nije na nama da to činimo.

"On je izrazio spremnost da učesvuje, ja izražavam spremnost da sednemo za isti sto. Milsim da bi bilo višestruko korisno, a na organizatoru je, a mislim da je Dačić dobio to zaduženje, da uputi pozive", istakao je Jovanović.

Kada je reč o poboljšanju medijskih uslova Jovanović smatra da je važno da se uz debatnu emisiju Reč na reč koja je pokrenuta na javnom servisu "otvore" i neke druge emisije za opoziciju kao što su recimo Oko, Jutarnji program, Beogradska hronika…

Dodaje da je ideja da se naprave i koordinaciona tela koja će, kaže, pratiti izborni proces i medije.

"Dolaze pozivi, ne samo meni već i drugom delu opozicije pozivi sa drugih TV, pa neki ne odgovaraju. Nisu mediji u potpunosti zatvoreni, ali je to nedovoljno u odnosu na način vladavine Vučića i SNS koja se sastoji kao nikada do sada u medijskom bombaradovanju", ocenio je Jovanović.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šeselj rekao je za Tanjug da su oni poslali parlamentu ko će tu stranku predstavljati u dijalogu, a sve oko tog dijaloga se, prema njegovoj oceni, pretvorilo u farsu.

Foto: Beta

Aleksandar Šeselj, SRS



Javnost je sve čula ko šta hoće, samo još niko nije seo za sto i nije bilo nikakvog poziva, dodao je Šešelj.

"Dijalog treba da bude stvar političke svakodnevice, a ne da se predstavlja kao svetsko čudo koje treba da nam se desi kako bi se nešto promenilo u Srbiji", istakao je Šešelj.

Ponovio je stav da stranci, ne samo da nisu potrebni već je svako njihovo mešanje ponižavanje za Srbiju.

"Smatramo da je najnormalnije da vlast i relevatna opozicija sednu za isti sto, a da vlast predstavljaju ljudi koji imaju političku težinu kao što su Vučić i Dačić I da onda dođemo do rešenja kako bismo poboljšali izborni proces. Sve ostalo je gubljenje vremena", smatra Šešelj.

Kada je reč o prisustvu Vučića u dijalogu, Šešelj podseća da on ima najveći politički autoritet u Srbiji i da bi dao veći značaj dijalogu od poslanika ili drugih funkcionera SNS.

"Potrebno je da se već jednom krene I da se vidi da li postoji zajednički jezik da se nesto promeni", poručio je Šešelj.

Problem je, po njemu, što vladajuća stranka kako tvrdi kandiduje druge stranke, skuplja im potpise, daje čak I kandidate drugim stranaka, zbog čega treba da bude takstativni uvedeno u zakonu krivično delo ometanje izborne volje.

"Podmićivanje birača, pretnje biračima treba takođe da bude zakonski određeno kao krivično delo. A druge stvari jesu medijskii uslovi. Nemamo sustinsku debatu vlasti i opozicije ni po jednom značajnom pitanju. Zato pre svega sluzse mediji koji su u državnom vlasništvu kao što su RTS I RTV", zaključio je Šešelj.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija