• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

14.04.2021

07:49

SLOBA JE LEGIJI NUDIO 5 MILIONA MARAKA, EVO I ZAŠTO! Beleške Dobrice Ćosića otkrile detalje dramatičnih dana u vili "Mir"

Politika

SLOBA JE LEGIJI NUDIO 5 MILIONA MARAKA, EVO I ZAŠTO! Beleške Dobrice Ćosića otkrile detalje dramatičnih dana u vili "Mir"

Podeli vest

Bivši predsednik SRJ 2001. izneo basnoslovnu ponudu tadašnjem šefu JSO, verujući da može da se spase od privođenja... Zamisao mu nije uspela, a detalje o tome je u svojim beleškama otkrio čuveni srpski pisac

Bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević je tokom akcije hapšenja marta 2001. godine ponudio nagodbu tadašnjem šefu Jedinice za specijalne operacije (JSO) Miloradu Ulemeku Legiji da za pet miliona maraka pređe na njegovu stranu i preokrene tok dešavanja tih dramatičnih dana!

To je u svojim dnevničkim beleškama svojevremeno zapisao književnik Dobrica Ćosić.

- Saznao sam: kada je čuveni Legija, komandant specijalne jedinice MUP Srbije, ušao u Miloševićevu rezidenciju 31. marta u ponoć i poveo razgovor o njegovoj predaji, Slobodan Milošević mu je ponudio pet miliona maraka da sa svojom jedinicom pređe na njegovu stranu, što bi ohrabrilo i njegove pristalice da ih sutradan ujutru bude sto hiljada oko kuće da ga odbrane od hapšenja, a onda će događaji krenuti drugim smerom. Legija nije prihvatio tu nagodbu; predložio je svom bivšem komandantu da ga poveže sa nekim funkcionerom DOS i sa njim pregovara o uslovima svog hapšenja ili nehapšenja - zapisao je Ćosić 2001. godine, što je potom objavio u knjizi „U tuđem veku“, i dodao:

- Milošević je poslušao Legiju, koji je pozvao telefonom Čedu Jovanovića, šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije, s kojim je bio na vezi, ovaj je došao i posle tri-četiri časa „pregovora“ sa mladićem koji je možda vršnjak njegove ćerke prihvatio da ga odvedu u Centralni zatvor. U tom poniženju srpski vođa zasvagda je sišao sa Dedinja i doživotno utamničio sebe - naveo je Ćosić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 3 godine

Da uizme 5 a da izgubi 50. Prodate su to duše, nije ih Sloba dovoljno poznavao a da bude još čudnije ni ovi ih jošnisu upoznali. Pojavljuju se na raznim TV kanalima i "peru se", ponovo kojekakvim lažima. Izaće to sve na videlo, ništa se ne može sakriti. Nije mogao ni car Trojan.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija