/FOTO/VIDEO/ OVDE NI MRTVI SRBI NISU MOGLI DA BUDU SRBI! Predsednik Vučić u Donjoj Gradini na Danu sećanja na jasenovačke žrtve

instagram/buducnostsrbijeav

08:06 Politika 41

Tanjug | 08. 05. 2021.

/FOTO/VIDEO/ OVDE NI MRTVI SRBI NISU MOGLI DA BUDU SRBI! Predsednik Vučić u Donjoj Gradini na Danu sećanja na jasenovačke žrtve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće danas venac u Spomen-području Donja Gradina u Hrvatskoj povodom Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini

Program obeležavanja Dana sećanja predviđa najpre u 9.30 sastanak Vučića, predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, predsednice RS Željke Cvijanović i predsednika Vlade RS Radovana Viškovića sa načelnicima opština Kostajnica, Kozarska Dubica, Nevesinje i Drvar.

printscreen Tanjug

Predsednik Vučić stigao u Kozarsku Dubicu


U 10.55 planiran je dolazak predsednika Srbije na grobno polje "Topole" u okviru Spomen-područja "Donja Gradina", u 11 je parastos žrtvama, u 11.15 polaganje venaca i u 11.30 obraćanje Aleksandra Vučića, najavila je služba predsednika Srbije za saradnju s medijima.

Počeo sastanak Vučića sa načelnicima četiri opštine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa načelnicima opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar. Sastanku u Kozarskoj Dubici prisustvuju i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Viškovic i predsednik Skupštine Nedeljko Čubrilović.

Glavna tema sastanka su investicije Srbije i Srpske u ove četiri opštine, koje spadaju među nerazvijene, kao i pomoć u sanaciji štete od nedavnog zemljotresa u Dubici i Kostajnici. Posle sastanka, Vučić će posetiti Spomen-područje "Donja Gradina", položiti venac i prisustvovati parastosu žrtvama genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.

- Naša namera nije da simbolično pomažemo već da to zaista i učinimo u kontinuitetu. Doneli smo odluku da dođu u Beograd, gde ćemo razgovarati kako da se obezbedi primarni suficit u tim opštinama. Pomoć će biti oko 12 miliona evra, to je ogroman novac i tu će se videti velika razlika. Ni načelnici se nisu tome nadali, ali će građani u Republici Srpskoj ostati na svojim ognjištima - rekao je Vučić.

printscreen Tanjug

Memorijalni centar u Donjoj Gradini

Predsednik je govorio i o igradnji memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini.

- Svaki Srbin, gde god živeo znaće da posdtoji centar sećanja na jasenovačke žrtve, jer bez kulture sećanja, narod ne postoji. Nikada manje nisu postojali moralni principi u međunarodnoj politici. Oni koji su razbijali Jugoslaviju, pa Srbiju, danas su za nepromenjivost granica. Dođe vam da se nasmejete.

Vučić: Ko nema kulturu sećanja, nema ni budućnost

Za srpski narod je veoma važna kultura sećanja, jer ko je nema nema snagu ni u budućnosti, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je, nakon sastanka sa predsednicima četiri srpske opštine - tri u RS i jednoj u Federaciji, rekao da mora da se uradi veliki memorijalni kompleks na području Donje Gradine kako bi svaki Srbin ma gde živeo znao da mora da poseti mesto Jasenovačkih žrtava.

- Uložićemo ogroman novac, Srbija i RS. Za nas je to veoma važno jer kulturu sećanja ko nema nema snagu ni u budućnosti - naglasio je on.

On je naglasio da se srpski narod danas suočava sa tri ključna problema - da moramo biti deo Evrope i sveta uprkos nepravdama, da nmeđunarodni poredak, nikad manje nije postojao i da nikada manje nisu postojali moralni principi u međunarodnoj politici.

- Možete samo da se nasmejete kada oni, koji su bili za razbijanje Jugoslavije, sada govore o principu nepromenjivosti granica, i s tim u vezi čujete hrvatskog ministra spoljnih poslova - istakao je Vučić.

Poručio je da sve to govori o tome da ćemo morati "jedni druge da snažimo, okrenemo se sebi i svojim ekonomijama, i da dobro znamo šta se zbiva oko nas, verujemo sebi i sopstvenoj snazi.

Član predsedništva BiH Milorad Dodik nadovezao se na pritiske zapada takozvanim non pejperima.
Dodik: Želimo u konfederaciju sa Srbijom

- Svedoci smo stradanja Srba u prošlom veku pod patronatom tih sila. Žele da budemo bezlična masa, bez identiteta. Pokušavali su to u dva svetska rata, a sad preko visokog predstavnika Incka. Njihov koncept je što slabija Srbija i Republika Srpska. Samo naivni veruju da Britanci i Nemci dolaze ovde s dobrim namerama. kad im neki političar ne odgovara, oni ga optužuju za korupciju. Mi moramo da korespondiramo sa svetom, ali samo oslobađanjem dobre energije Srba će nam pomoći. Jedina realnost ovde je da se Republika Srpska odvoji i makar i konfederalno se udruži sa Srbijom. Znamo da je to protiv zapadnih interesa - rekao je Dodik.

U 10.55 predsednik Srbije došao je na grobno polje "Topole" u okviru Spomen-područja "Donja Gradina", gde je u 11 počeo parastos žrtvama.

printscreen Tanjug

Predsednik je položio venac u znak sećanja na žrtve ustaškog logora u jasenovcu. Sa njim su počast žrtvama odali ministri Aleksandar Vulin i Darija Kisić tepavčević. Pre njih, venac su položili Milorad Dodik, Željka Cvijanović i delegacija RS.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je, ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Teška i bolna tema

Dodik je istakao da je stradanje Srba u Jasenovcu, teška i bolna tema, i kao što je kosovski zavet stari zavet za Srbe, tako je, ističe, jasenovački zavet novi zavet.

- Finalizujemo priču koja je dugo godina na čekanju, a to je izgradnja Memorijalnog kompleksa, koje bi trebalo da integriše sva mesta stradanja Srba i da se napravi mapa stradanja Srba, koja bi tu bila postavljena da je vide svi koji dolaze - rekao je Dodik.

On je naveo da to do sada nije bilo sistemski uređeno, jer je stradanje Srba od ustaša na mnogim mestima bilo zanemarivano.

- Ta ustaška država nije nikakva takozvana država, to je država koju su formirali da bi ubijali Srbe. To su radili u Jasenovcu - rekao je Dodik.

On je dodao da je Jasenovac bio živ pet meseci nakon oslobođenja Beograda, i da su tamo nesmetano vršeni zločini nad Srbima, a da tadašnje komunističke vlasti nisu preduzele nijedan korak da bi oslobodile Jasenovac.

- Jasenovac i nije oslobođen, on se samooslobođn od 100 logoraša koji su uspeli da izađu i koji svedoče o tome da je tamo život ipak pobedio - rekao je Dodik.

printscreen Tanjug

Predsednik Vučić obratio se okupljenom skupu u Donjoj Gradini.

Ubijali su do kolevke

- Ovde smo da ukažemo poštovanje onima koji su stradali, i da se ne ponovi nikad više - rekao je predsednik Srbije. Tako masovan zločin, tako zdušno ubijanje do kolevke i u kolevci, nešto je što danas deluje kao strašna priča pred spavanje, kao mašta, nešto nemoguće, a desilo se ovde u Jasenovcu - rekao je Vučić.

Kako je dodao, takva dehumanizacija nije zabeležena nigde, pa ni u nacističkoj Nemačkoj.

- Ovde Srbi ni mrtvi nisu mogli da budu Srbi. Danas ne postoji izraz koji može da pokaže razmere tog zločina - nastaviao je predsednik.

- Zato danas, svi mi imamo obavezu da govorimo, ovakav zločin može da se dogodi drugom, i moramo d aga sprečimo, podsećajući i sećajući se ovoga. Svet u kojem bilo čije ime ne može da bude pomenuto, od kolevke do groba, svet klanja ne sme više nikada da bude mogu, i mi danas sprečavamo takav svet - rekao je predsednik.

- Duboko smo svesni, dok stojimo ovde da je razum jedino što nam je ovde ostalo, u odnosu na ovakvu nesreću - rekao je Vučić.

- Srbija danas počiva na tom razumu, i zna da jedinu veličinu može da pronađe u našem, a ne u tuđem dvorištu, a za to nam trebaju mirni odnosi sa komšijama - nastavio je predsednik.

Zapamtimo tri stvari

Prema njegovim rečima, mi danas imamo tri stvari koje moramo da zapamtimo, pod jedan, mir, mir, mir je najvažniji.

- Pod dva, Srpski narod mora da bude deo međunarodne zajednice, ne smemo da budemo odstranjeni od sveta, a pod tri, nema sumnje, da je međunarodno javno pravo sahranjeno, da nema pravde, da licemerje vlada i kažemo im to u lice - dodao je Vučić.

- Mi u granice ne diramo, samo nemojte da na govorite o pravdi i moralu. Bez obzira na licemerje koje nam nikogovići serviraju, moramo da se vratimo na prve dve tačke koje sam spomenuo - podvukao je predsednik.

- Ne smemo da pristanemo na ćutanje, koje donosi nove logore i nove kosti, zato poručujem, novi Jasenovci, nove Oluje, neće se dogoditi našem narodu, to poručuje mala, ali snažnija i dostojanstvena Srbija - dodao je predsednik.

- Nacija smo, koja je najviše stradala na ovim prostorima, a to nikada niko neće priznati. Džabe brojevi i činjenice, ali mi moramo da se razlikujemo, u tome je naša snaga. kao što očekujemo od drugih, tako i mi više nikada nećemo ponoviti neke zločine nad bilo kim - podvukao je predsednik.

- Uz mnogo mrtvih, i vama posebna počast, preživeli logoraši, što ste kroz hrabrost i patnju preživeli strahote. Uz sve to smo uspeli d aopstanemo kao narod. Ovde u Dubici je prvi vojnik otišao u vojsku, sve što je bilo muško, starije od 15 godina je pobijeno, a tek nakon raka je prvi vojnik otišao u vojsku. Ipak, preživeli smo zbog vas, i za vas - rekao je Vučić.

- Živeće srpski narod uprkos svemu i onima koji to nisu želeli - završio je predsednik.

Vučić danas i na prijemu povodom Dana Evrope

Predsednik Aleksandar Vučić će na poziv šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasadora Sema Fabricija, danas prisustvovati svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope.


Svetlana

08.05.2021. 09:46

Ne smemo zaboraviti Jasenovac, niti nase nevino mucene i ubijane civile. Dugujemo im secanje, kao i to da nam se ovako nesto nikada vise ne dogodi.


Bane

08.05.2021. 09:47

Nikad ne smemo zaboraviti svoju istoriju, koliko god ona bila tuzna.


Petra

08.05.2021. 09:47

Naš dug prema nevinim žrtvama koje su stradale od zločinačke NDH, nikad ne zaboravimo.


Neda

08.05.2021. 10:02

Danas je Dan secanja na zrtve iz logora smrti Jasenovac. Vecna im slava.


Jasna

08.05.2021. 10:04

Sećanje na žrtve Jasenovca uvek nas rastuži. Nijedna žrtva Jasenovca ne sme biti zaboravljena.


Hana

08.05.2021. 10:04

Ovakvo nesto da se nikada ne dogodi i da vise niko ne placa i ne ispasta za tudje zločine. Stradanje nevinih žrtava je veoma bolno secanje ali njihovu zrtvu ne smemo da zaboravimo.Lela

08.05.2021. 10:06

Srbija se seca i pamti zrtve Jasenovca da se ne ponovi.


Marko

08.05.2021. 10:06

Nasa zemlja ima veoma bolnu istoriju gde je veliki broj nevinih Srba stradalo u prognanstvu, logoru i ratu. Vecna im slava, da se ne zaboravi i ne ponovi.Toma

08.05.2021. 10:16

Da se nikada vise ne ponovi nepravda naneta srpskom narodu!


Mima

08.05.2021. 10:18

Ovaj deo nase istorije i dan danas boli! Ne smemo zaboraviti koliko nepravde je naneto nasem narodu.Aca

08.05.2021. 10:36

Istorija Naseg roda I naroda mora da se prenosi s kolena na kolena uvek da se ne zaboravi


Marija

08.05.2021. 10:43

Odavanje počasti je uzvišeni čin ,da se naše nevine žrtve nikad ne zaborave.


Zoran 66

08.05.2021. 10:47

Katastrofa Jasenovac nikada ne sme biti zaboravljena dok je naseg roda , vecno cemo pamtiti i saosecati sa nevino stradalim zrtvama i njihovim porodicama, da se nikad ne zaboravi !


Milica 77

08.05.2021. 10:52

Srbija nikada nece dozvoliti da zrtve budu zaboravljene niti strahote koje su se desavale !


Mileusnic V

08.05.2021. 10:58

Secanje na stradale zrtve ce ziveti dok zivi Srpski rod !


Milica Pivasvic

08.05.2021. 11:00

Donja Gradina je u Republici Srpskoj.Sramota,ako već nešto pišete onda se potrudite da to bude tačno.


Nina

08.05.2021. 11:11

Zlocin koji nikada nece biti zaboravljeni, nevina deca, zene, sve zrtve, koje zasluzuju da se pamte jer ne postoji drugi nacin. Zahvaljujuci Vucicu koji je probudio svest, ovaj dan nece biti zaboravljen.Siniša

08.05.2021. 11:13

Srbija jeste oprostila ali nikada neće zaboraviti sve one zločine koji su počinjeni nad našim narodom. Danas, zahvaljujući našoj trenutnoj vlasti, imamo jaku i stabilnu državu kao i vojsku koja će nam obezbediti i garantovati mir i stabilnost.


Jovan

08.05.2021. 11:21

Svoju istoriju i patnju našeg naroda ne smemo nikad da zaboravimo.


Marko

08.05.2021. 11:25

Jasenovac se ne sme zaboraviti, nikad, ni mi ni nasa deca ne smemo zaboraviti taj genocid nad decom i ljudima. Hvala Vucicu na Dari iz Jasenovca, taj film je probudio svest u svetu da je srpski narod stradao u tolikom broju, a posebno deca.


Stevan

08.05.2021. 11:58

Nikad ne zaboravi!Vecna slava svim zrtvama u ustaskom logoru!ZIVELA SRBIJA!


Milenko

08.05.2021. 12:05

Jasenovac je najvece stratiste srpskog naroda. Nikada necemo zaboraviti zrtve.


Jasmina

08.05.2021. 12:18

Slava nevino stradalim žrtvama Jasenovca. Ne ponovilo se slično.


Nensi

08.05.2021. 12:21

Najmanje što možemo učiniti za svoje predke koji su stradali u Jasenovcu da ne dozvolimo da taj događaj padne u zaborav.


Deki

08.05.2021. 12:26

Zaista je strašno šta je narod u Jasenovcu doživeo. Slava nevino stradalim žrtvama.


Dario

08.05.2021. 13:32

Надам се да ће меморијални центар бити достојан великом страдању србског народа.


Andrea

08.05.2021. 13:53

Zrtve se nikada ne smeju zaboraviti a i nece, jasenovacki logor je mesto stradanja velikog broja nevinih zrtava, medju kojima i dece.


Sanja

08.05.2021. 14:21

Srbija nikada nece zaboraviti neduzno stradale. Dok smo zivi pamticemo i osecacemo oziljke!


Milica Milicic

08.05.2021. 14:22

Zrtve Jasenovca necemo zaboraviti, svake godine cemo opominjati svet na ovaj zlocin kako se ne bi ponovio.


Jeca

08.05.2021. 14:50

Nece se ponoviti ali se uspomene na srpske zrtve moraju cuvatiVasa

09.05.2021. 00:00

Kultura sećanja je važna jer samo tako nećemo dozvoliti da nam se Jasenovac ponovi!


Vasa

09.05.2021. 00:01

Negujemo prošlost jer samo tako možemo da utičemo na budućnost, bez mržnje i novih ratova i stradanja!


Perica Savic

09.05.2021. 07:30

Tuzna slika koja ne sme nikad da se zaboravi sta je sve snaslo nas narod.


Miloš

09.05.2021. 07:58

Jasenovac je bio pokušaj uništenja Srpskog naroda ali nisu uspeli


Radisav

09.05.2021. 07:59

Srbi su na sve načine pokušavani da budu izbrisani sa jednog prostora a prier toga je Jasenovac Srbija danas nikada neće da dozvoli ovakva stradanja


Simo

09.05.2021. 08:00

Ogromna stradanja su se desila u Jasenovcu Srpski narod i Srbija ovo nikada više neće da dozvole


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.