• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kosovo online

23.05.2021

20:07

ŠTA REĆI?! ALBANCI OTKRILI PLAN FRANCUSKE I NEMAČKE ZA  KIM?! NOVI "NON-PEJPER" NA STOLU, evo šta Berlin i Pariz navodno nude Srbiji!

Politika

ŠTA REĆI?! ALBANCI OTKRILI PLAN FRANCUSKE I NEMAČKE ZA KIM?! NOVI "NON-PEJPER" NA STOLU, evo šta Berlin i Pariz navodno nude Srbiji!

Podeli vest

Prvi sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića biće održan sledećeg meseca (juna) u francuskoj prestonici - Parizu. "Albanian post" je navodno došao u posed dokumenta pod naslovom „non-pejper" koji precizira ne samo vreme sastanka, već i teme razgovora i ciljeve ove nove runde razgovora, koja je zamišljena kao završna runda i očekuje se da će biti završena pre februara 2022.

Kako prenosi Kossev, Sve se, do konačnog sporazuma, mora realizovati u roku od godinu dana, dokument precizira.

Ovaj non pejper je nemačko-francuska inicijativa usmerena ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, pod pokroviteljstvom visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika Evropske unije za Kosovo i Srbiju, Miroslava Lajčaka.

Dokument pokazuje da se to radi uz podršku država članica EU i Sjedinjenih Država.

Ovo pismo, neformalno, u jednoj od glavnih tačaka predviđa stvaranje autonomije sa proširenom samoupravom i sopstvenim institucijama.

Autonomni okrug severnog Kosova

- Obe strane se slažu oko uspostavljanja Atonomnog okruga severnog Kosova kao posebne administrativne jedinice regionalne samouprave na Kosovu koja ima pravo da usvaja zakonodavstvo u regionalnoj ekonomiji, finansijama, imovini, infrastrukturi, kulturi, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, pravdi, uslugama, stanovanju, urbanom razvoju i evropskoj saradnji u skladu sa Ustavom Kosova i zakonodavstvom o lokalnoj samoupravi - navodi se u jednoj od glavnih tačaka dokumenta koji je obezbedio „Albanian Post".

- Autonomni okrug severnog Kosova obuhvatiće teritorije Zvečana i njegovih 35 sela, Leposavića i 72 sela, Severne Mitrovice i obližnjih katastarskih zona i Zubinog Potoka i 63 okolna sela - navodi se dalje u planu.

(VIDEO) ARMATA PROTIV ABRAMSA - AMERIČKI PORTAL UPOREDIO DVA SUPER TENKA! Pentagon se nada da Rusija laže, u suprotnom, neka im je Bog u...

Ovaj autonomni okrug predstavljen u pismu „imaće guvernera koji predstavlja Vladu Kosova, Skupštinu koja predstavlja narod i Izvršno veće koje će biti zajedničko telo Autonomnog okuga, Vlade Kosova, Vlade Srbije i Evropskog parlamenta".

Privilegovan status SPC

Druga tačka predviđena nemačko-francuskim dokumentom je status srpskih crkava.

- Srpska pravoslavna crkva biće priznata, njena imovina biće neprikosnovena i uživaće privilegovan status u više od 40 glavnih crkava.

Takođe je precizirano da bi „Crkvu i njenu utrašnju organizaciju trebalo priznati kao samoupravnu stranku političkog i ustavnog sistema Kosova, da vlasništvo treba da bude neprikosnoveno i da uživa privilegovan status".

- Zaštićena područja treba da uključuju više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti. Pravoslavnu crkvu na Kosovu, kao suštinski deo Srpske pravoslavne crkve, u skladu sa ustavnim promenama, trebalo bi da vodi patrijarh Srpske pravoslavne crkve koja bi trebalo da ima sedište u Pećkoj Patrijaršiji.

Foto: AP/Reuters fotomontaža

Ono što Kosovo dobija ovim sporazumom jeste da Srbija neće prigovarati kosovskim zahtevima za članstvo u međunarodnim institucijama.

Takođe, još jedna važna tačka ovog non pejpera je stvaranje ekonomske zone kao katalizatora i podsticaja za ekonomski razvoj u obe države.

Slobodna ekonomska zona

Ovo je naznačeno „u konceptu evropskih regiona kako bi se osiguralo uspostavljanje slobodne ekonomske zone" koja bi se protezala na region Mitrovice i Novog Pazara.

Beograd i Priština bi nastavili sa idejom da „nijedna od njih ne može predstavljati drugu državu na međunarodnom planu ili delovati u ime druge države", dodaje se u dokumentu.

Ispod je istaknuta činjenica da će ove dve države poštovati suverenitet jedna druge na svojim teritorijama.

ZAPAD SPREMA HAOS OKO KOSOVA! SVE JE KAO PRED RASPAD SFRJ, SAMO NI SRBIJA NIJE NEJAKA... Našu zemlju čeka vrelo leto, kapitalacija nije opcija!

Naravno, potpisivanje ovog dokumenta značilo bi izmene ustava obe zemlje, a zatim i međusobno priznavanje nakon ustavnih i teritorijalnih preuređenja.

Non pejper ukazuje i na neke druge tačke, o tome šta bi se primenjivalo nakon postizanja ovog sporazuma.

- Obe strane će razmeniti stalne misije. One će biti osnovane u odgovarajućem sedištu svojih vlada. Praktična pitanja vezana za uspostavljanje misije biće rešavana u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima - navodi se u dokumentu.

Savet za uzajamno prijateljstvo

- Obe strane će uspostaviti Savet za uzajamno prijateljstvo koji će svake godine sazivati vlade obe države kako bi se osigurala primena sporazuma koji je pravno obavezujući i promovisala bilateralna saradnja u svim oblastima od interesa. Zajednički će proširiti perspektivu za evropske integracije.

Foto: Fotoilustracija

Prvi sastanak između Kurtija i Vučića, na kom se očekuje da se razgovara o ovim tačkama biće održan sledećeg meseca u Parizu.

SRPSKA VOJSKA JAČA ZA 30 TENKOVA I 30 OKLOPNO-IZVIĐAČKIH AUTOMOBILA! Video

Ova faza pregovora, koja predlaže potpisivanje ovog sporazuma kulminirala bi u septembru 2022. godine, gde bi Borelj izveštavao Generalnu skupštinu pri Ujedinjenim nacijama na osnovu mandata predviđenog Rezolucijom A/64/L.65/Rev.1.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ratko

pre 2 godine

francuzi nasi prijatelji moreeee,a ko kaze da nam je merkelova prijatelj neka jg

Rade R

pre 2 godine

Opet oni hoće da menjaju granice, a "zalažu" se da nema promena!? KOSOVO I METOHIJA JE SRBIJA!

Damjan

pre 2 godine

Mnogo bolji dokument je potpisan u Briselu još davno, a nije ispunjen. Naravno, mi smo dobar deo svojih obaveza ispunili. Izgleda da nismo ništa naučili...na žalost. Pregovori nemaju smisla kad se ne poštuju. Tako će i sada biti. Svi oni mogu da pogaze ono što su potpisali, samo smo mi ti koji gutaju žabu! Još bolji dokument je rezolucija UN 1244, ali i to su svi pogazili, a na žalost, mi smo digli ruke... To velike sile vide i koriste našu neodlučnost i nedoslednost. Na kraju će nas svi izigrati, a mi će mo potpisati nešto zbog čega će mo se gorko kajati, a našim pokolenjima nećemo znati objasniti zašto smo to uradili.

Kosovojesrpsko

pre 2 godine

I sad treba Srbi da budu naivni kao kad su potpisali Briselski sporazum, ispunili sve a ZSO jos uvek nije formirana. Tako bi bilo i da potpisemo sve ovo, mi bi isporucili svoje oni bi se ponovo pravili pametni, evropljani gluvi i slepi a sve na stetu srpskog naroda i srpske drzave.

Miro

pre 2 godine

Crkvu kao " samoupravnu stranku"???? Koliko treba biti glup pa predloziti nesto kao ovo. Crkva sa visevekovnim postojanjem da postane stranka??? Zaista...

Kim srbija

pre 2 godine

A hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha

Ceca

pre 2 godine

Dokle misle da ga tupe??? Ako smo sve ovo izdržali, izdržaćemo još i pad Merkelove, Makrona i Bajdena! Nije to daleko!!!!!!!

ratko

pre 2 godine

kada ce pojedinci da shvate da nama nikad francuzi nisu bili prijatelji,zato je trebalo odavno podrzati lepenovu, za nemacku se zna ko su i sta su,da ne pricam o englezima i drugoj gamadi

ivica

pre 2 godine

Sada treba emocije ostaviti po strani,dobro treba da sagledamo situacijui donesemo pravu odluku.Ako je ovo sve tacno dosta toga nam ide na ruku,dosta toga mozemo da sacuvamo....setimo se samo proslosti sta smo sve odbili i na kraju ostali bez iceg......ako sve odbijemo plasim se da ce kraj biti nista,nista i nista......

Istina

pre 2 godine

Non pejper je zvaka za ludaka! Jedini cilj takvih nesluzbenih dokumenata je da uticu na javno mnjenje u Srbiji, da polako menjaju svest i slamaju otpor gradjana! Zato, ne treba se uopste obazirati na ta s*anja tzv. Non pejperi!

NEBOJŠA

pre 2 godine

исто ср.ње друго паковање.траже све недају ништа.ако ово потпишемо једино ће албанци добити независност,а они своје неће испунити,а и то што обећавају је ОБИЧНА НУЛА,НИШТА,НАДА.О ОВОМЕ УОПШТЕ НЕТРЕБА РАЗГОВАРАТИ !!!НЕМА ТУ НИШТА ЗА НАС.ТО СВЕ МОЖЕ АЛИ САМО У ОКВИРУ СРБИЈЕ.ШТО ОНИ ДАЈУ СЕВЕРНОЈ МИТРОВИЦИ И СРБИЈА ЋЕ ДАТИ ОСТАТКУ КиМ,НА 100 ГОДИНА,А ОНДА албанци ћао из СРБИЈЕ !!!

Jovan

pre 2 godine

Do sada je potpisan sporazum koji nisu ispoštovali,sa naše strane ispunjen,a za njih kao da je neobavezujuće.Ovo je predstava i cilj je obesmišljavanje rezolucije UN 1244 ,a iza kulisa bojim se da se sprema nekakva prevara.Za početak bi bilo korektno da ispune od yajednice opština do raspuštanja tz vojske.Albanci bi morali izvući pouke,nisu im dali vize,vakcine,investicije,a dobili su kriminal,drogu i oružje da izginu za zapadne interese.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija