• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.06.2021

11:46

IZ PRIŠTINE POKUŠAVAJU DA PRAVOSLAVNO KULTURNO NASLEĐE NA KiM PRISVOJE KAO "KOSOVSKO", njihovi pokušaji su sve učestaliji!

Politika

IZ PRIŠTINE POKUŠAVAJU DA PRAVOSLAVNO KULTURNO NASLEĐE NA KiM PRISVOJE KAO "KOSOVSKO", njihovi pokušaji su sve učestaliji!

Podeli vest

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su sve učestaliji pokušaji iz Prištine da se pravoslavno kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji prisvoji kao "kosovsko", čime se, kako je rekao, na najgrublji način pokušava revizija istorije i gradnja identiteta albanske nacije na Kosovu na nasleđu srpske i pravoslavne kulturne baštine

"Ta baština jeste ugrožena, ne samo kroz takve pokušaje, već i fizički. O tome govori i činjenica da su neki od srednjovekovnih pravoslavnih manastira i crkava na međunarodnoj listi ugrožene istorijske baštine", rekao je Dačić otvarajući sastanak Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja.

On je ocenio da je zahtev prištinskih zvaničnika da se srpska baština na Kosovu i Metohiji izuzme iz međunarodne zaštite, direktan nastavak nasilja koje bez prekida traje već decenijama.

"Interes Prištine za kulturu motivisan je isključivo njihovim pokušajem fabrikovanja identiteta i uzurpacijom vekovne srpske tradicije", rekao je Dačić i podsetio da je od 1999.godine na Kosovu i Metohiji porušeno, oskrnavljeno i devastirano preko 150 pravoslavnih hramova i crkava.

Kako kaže, i danas ima crkva koje svedoče pokušajima zatiranja njihovih tragov, a primer za to je i crkva u Samodreži.

"Devastirana je, ostala je bez krova, a unutrašnjost je pretvorena u smetlište i javni toalet", ukazao je Dačić.

Dačić je poručio na sastanku da zahtevi Prištine za članstvo u UNESKO predstavljaju veoma opasan korak u pravcu narušavanja zaštite pravoslavnog hrišćanskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

On je podsetio i da je Srbija bila domaćin Generalne skupštine te organizacije 2009. godine, kada je usvojena rezolucija pod nazivom "Izazovi sa kojima se suočava pravoslavno stanovništvo na Kosovu i Metohiji".

Tim dokumentom su, kaže, potvrđeni stavovi Srbije po pitanju Kosova i Metohije, teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i osudila se diskriminacija pravoslavnog hrišćanskog stanovništva na religijskoj osnovi i pokušaj da se izbriše i izmeni srpski identitet, istorija, karakter i srpsko-hrišćanska kultura.

Podsetio je i da je tokom poslednjeg sastanka Međunarodnog sekretarijata na inicijativu Srbije konstatovana činjenica o ugroženosti hrišćanskih crkava na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Narodne skupštine je na kraju obraćanja pozvao sve hrišćane na veću međusobnu solidarnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija