• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.06.2021

14:17

Odata počast žrtvama logora "Jadovno" u NDH! 80 godina od stradanja na Pagu

Politika

Odata počast žrtvama logora "Jadovno" u NDH! 80 godina od stradanja na Pagu

Podeli vest

Delegacija SDSS-a koju je predvodio predsednik SDSS-a Milorad Pupovac, potpredsednik Vlade Boris Milošević i potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov posetili su danas na 80-tu godišnjicu stradanja jamu “Jadovno” i “Šaranova jamu” i logor “Slano” na Pagu gde su odali počast svim žrtvama

U logoru “ Jadovno” je od aprila do avgusta 1941. godine stradalo više od 45000 hiljada Srba sa područja Dalmacije, Like, Banije, Zapadne Slavonije, Istočnog Srema i Bosne i Hercegovine. 

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac je na odavanju počasti svim stradalima istakao “ Zna se na osnovi kakve državne ideje i kojih zakona je uspostavljena NDH: rasno, vjerski, etnički, jezično i kulturno čiste države sa Zakonskom odredbom za odbranu naroda i države, Zakonska odredba o zabrani ćirilice, Zakonska odredba o hrvatskom jeziku, o njegovoj čistoći i o pravopisu, Zakonska odredba o zaštiti arijske krvi i časti hrvatskog naroda, Zakonska odredba o rasnoj pripadnosti, Zakonska odredba o zaštiti narodne i arijske  kulture hrvatskog naroda.

Zna se da su počeci ovog logorskog kompleksa ustanovljeni neposredno nakon proglašenja NDH u gospićkoj kaznionici, poznatoj kao „Gericht“ ili „Štokauz“, te da su na početku u nju dovođeni ljudi s područja Like i Gorskog kotara a potom i cijelog prostora NDH.

Zna se tko je donio odluku o formiranju logora na Velebitu i Pagu, poznatom prema imenima dviju najpoznatijih logorskih lokacija, Jadovno na Velebitu i Slana na Pagu: u ime državnog vrha naredbu potpisuje i njezinu realizaciju nadzire Eugen Dido Kvaternik.

Zna se da su zatočenici bili u najvećem broju Srbi, potom Židovi te u manjem broju Hrvati komunisti, te da su u Jadovnu bili muškarci, Stupačinovu i žene, Slani muškarci, a Metajni žene i djeca.

Zna se odakle su dovođeni i da su dovođeni s područja cijele NDH, od Gorskog kotara preko Like, Korduna, Karlovca, Zagreba, do zapadne Slavonije, istočne Slavonije i Srijema, Bosne i Hercegovine. Iz gotovo 110 gradova i kotareva tih pokrajina.

Foto: Vikipedija

Jadovno

Zna se da su ubijani na svojim kućnim pragovima, na putu do Gospića, naročito na putu od Gospića do Jadovna, Karlobaga i Paga, a najviše na Jadovnu i velebitskim bezdanim jamama i Pagu, posebno Slani. Ubijani su nad 19 velebitskih bezdanih jama (od kojih su istražene samo Šaranova jama, Jamina i sv. Ana), podvelebitskom kanalu između Karlobaga i Slane. Ubijani su maljem, nožem i vatrenim oružjem, vezani s kamenom i bacani u more s transportnih brodova.

Zna se da ih je moglo biti transportirano u ovaj logorski kompleks između 28.700, kako je to Iliji Jakovljeviću (predratnom HSS-ovcu) u Jasenovcu svjedočio sam Rubinić a Slavko Goldstein je mišljenja da bi to mogla biti pouzdana brojka i 42.246, kao što u svojem istraživanju nastoji dokazati Đuro Zatezalo, a od čega je prema Goldsteinu ubijeno oko 24.000 a prema Zatezalu ubijeno ih je 40.123.
Također se  zna da su među ubijenima i 74 pravoslavna svećenika, od kojih jedan mitropolit i jedan episkop, kao i četvorica braće Vojina Bakića.

Foto: Vikipedija

Jadovno

Zna se da su ubijeni nakon pokolja u Gudovcu, pogroma u Glini i maskra na Veljunu, a prije bilo kakve pobune ili organiziranog otpora. Bilo kakve uniforme ili naoružanja. Zna se da su ubijeni u očitoj namjeri istrebljenja. I na najokrutniji mogući način. Daleko od domaće i međunarodne javnosti.  Daleko od bilo kojeg suosjećanja i savjesti.

I to bi bilo tako ili bi moglo biti tako kad zadnjih tri decenije ne bi znanjem gospodarili ili oni koji poriču ili oni koji prešućuju to što se zna.  Oni koji poriču ne poriču na osnovi znanja, već nerijetko na osnovi propagande kakvu su prakticirali sami pripadnici ustaškog pokreta i NDH. Oni koji prešućuju čine to zbog toga što tako svjesno ili nesvjesno sudjeluju u izgradnji politike zaborava. Da facto višedecenijske puzajuće političke, nacionalne abolicije onih koji su osmislili, organizirali i proveli strašan jadovanski zločin genocida. Brisanje sjećanja na njega i forsiranje sjećanja na žrtve odmazde prema pripadnicima poražene vojske NDH  po završetku 2. svjetskog rata u javnoj svijesti današnje Hrvatske ovu negacionističku i revizionističku politiku čini prihvatljivijom u prosječnoj javnoj svijesti, lišenoj prilike za suočavanje sa zločinima ustaša i NDH. 

Zato nije čudno što u inbox primam poruku s početka ovog teksta:  „ Nikad nećeš dočekati zabranu „Za dom spremni'“. Zbog toga nije čudno što su fasade zgrada u našim gradovima iscrtane pozdravom ZDS.  To je razlog što ni sudovi ne znaju kako da sude i presuđuju veličanju ustaštva u današnjoj Hrvatskoj. U tome treba tražiti objašnjenje što mišljenje Ustavnoga suda Republike Hrvatske o neustavnosti i zločinačkom karakteru ustaškog pokreta i NDH gotovo jednako mrtvo kao što su mrtvi oni iz Šaranove jame  na Velebitu ili oni s Furnaža na Pagu. Ili se do njega drži jednako kao što se drži do onih koji su skončali u 19 bezdanih velebitskih jama ili na kamenoj pustinji paške uvale Slana.

Reći ću još i ovo, bez namjere da ikog povrijedim, posebno ne one koji su patili od bilo koje politike i bilo kojeg zločina u dva rata ili poraća našeg krvavog 20. stoljeća: strašna bi  bila i pomisao da se Nezavisna Država Hrvatska 1941. lakše rješavala svojih Srba, Židova, Roma i komunista nego što se Republika Hrvatska 2021. rješava zaborava njihova stradanja i ostavštine ustaštva koju simbolizira ZDS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija